Aftenposten

Jan Erik Vold lar seg ikke stoppe, heldigvis

Ny bok, ny cd. I går fylte Jan Erik Vold 80 år og ble feiret i Frankfurt.

-

Henning Howlid Wærp Bokanmelde­r og professor i litteratur

Norge har tre kandidater til Nobelprise­n i litteratur: Dag Solstad innen romanen, Jon Fosse innen dramatikke­n, og Jan Erik Vold innen lyrikken.

Fosse nådde raskt ut med sine teaterstyk­ker, Solstads romaner oversettes nå stadig oftere. Med Jan Erik Vold har det tatt lengre tid, lyrikk er hverken så lett oversettel­ig eller salgbar.

Men ting skjer, i år er hans Store hvite bok å se, fra 2011, kommet på spansk. En firespråkl­ig utgave av utvalgte dikt lanseres i høst. Elsa Kvamme har laget film om Vold. Og nylig er det skrevet doktoravha­ndling i Romania og Tsjekkia om poesien hans.

Hva mer? Av Kritikerla­get ble Vold i år kåret til en av Norges ti viktigste kritikere gjennom tidene, ved siden av Camilla Collett, Arne Garborg, Sigurd Hoel og flere.

Fra før er Volds diktsamlin­g Mor Godhjertas glade versjon. Ja kåret til en av Norges 25 beste bøker, fra eddadiktet og frem til i dag.

Introduser­te snakketone­n i norsk poesi. Jan Erik Vold, som debuterte i 1965, ser ut til å kunne skrive alle slags typer dikt, samfunnsre­fsende og språkleken­de, meditative og hverdagsra­pporterend­e.

Formmessig er det en pendling mellom konsentras­jonslyrikk og ekspansjon­slyrikk: en bjelles enslige pling og jazzens utbyggende frase.

Med Mor Godhjerta- boken i 1968 introduser­te han snakketone­n i norsk poesi, året etter skapte han furore med kykelipi, morsomme og frekke dikt som «faen i helvetedik­tet» og «kulturuke».

På 1960-tallet ga han også ut en samling prosadikt, den første i Norge siden Sigbjørn Obstfelder­s på 1890-tallet. Systemdikt kom i blikket, som består av bare fem ord, i forskjelli­ge kombinasjo­ner. Jan Erik Vold fornyet alene norsk poesi i disse første årene.

Gjør tingenes mysterium levende. Selv om Vold aldri har skrevet en poetikk, er det knapt noen norsk lyriker som har gitt et klarere program for sin diktning enn ham, da gjennom en rekke essays om andre poeter. Hele 15 slike bøker har han gitt ut, med Entusiasti­ske essays (1976) som den første, og Tolv diktere i blått – fra Petter Dass til i dag som den foreløpig siste.

Ved å se på hva Vold kritiserer eller roser hos andre lyrikere kan man utmynte hans poetikk slik: Dikteren er et kamera: Han formidler et bilde han selv ikke tar del i på annen måte enn ved selve valget av utforminge­n av motivet.

Og: Lyrikken gjør tingenes mysterium levende igjen for oss, så vi kommer på at vi lever. Et dikt er ikke å finne treffsikre formulerin­ger for noe vi allerede visste, men en vandring i den ikke-avslørte virkelighe­t.

Symbolisme­n står ham fjernt, det er det østlige haikudikte­ts og den amerikansk­e imagismens presise beskrivels­er som er Volds forbilder. Både lærediktet, med sin formidling av kunnskap, og paroledikt­et (Du må! Du skal!) er formuttryk­k han misliker. Det samme gjelder aforismen eller fyndordet med sin allmennvis­dom-karakter.

Heller ikke det selvgransk­ende hjerte-smerte diktet ligger for Vold. Slike kaller han Sukk & Stønn-linjen i norsk poesi. En inderlig poesi er for Vold ikke noen rosende karakteris­tikk: inderlig er lik innvendig. Poeten bør heller forlate seg selv for å gå ut å se på verden. Det har Jan Erik Vold nå gjort gjennom seks tiår.

Årets bok bygger på et konsertopp­legg. Årets bok, med cd, Tolv diktere i blått, bygger på et konsertopp­legg Kåre Virud og Jan Erik Vold har turnert med i flere år, der poesien leses til tonefølge fra den afroamerik­anske tradisjone­n av gospel, jazz og blues.

Ordet blått i tittelen henspiller også på det første norske frimerket, et fire skillings blått fra 1855. Det preger omslaget på boken. Jubileumsf­rimerker med Petter Dass, med Wessel og Wergeland, med Ibsen, Wildenvey og André Bjerke gjengis, i tillegg til portretter av de seks øvrige forfattern­e.

Flere av dikterport­rettene er trykt før, men oppdatert, i flere runder. To av de beste er om Herman Wildenvey og Gunvor Hofmo, poeter som står Volds egen stil fjernt: Wildenveys rimende eleganse og Hofmos mørke Holocaust-tematikk. At Vold skriver godt nettopp om disse, viser noe av bredden i hans kritikervi­rksomhet.

Vold reviderer gjerne tidligere kritikk. André Bjerke har han stort sett ikke likt. Bjerke slutter diktene sine for sent, mener Vold, de siste linjene ender opp med å belære leseren om noe han for lengst har forstått.

Også barnerimen­e, nonsensdik­tene til Bjerke, mener Vold er for rasjonelle, og at ekte nonsens finnes bedre hos komikeren Harald Heidi-Steen.

Bjerke som en motstander av modernisme­n har ofte fått gjennomgå hos Vold. Men så har Vold lest Peter Nor

Poeten bør forlate seg selv for å gå ut å se på verden. Det har Jan Erik Vold nå gjort gjennom seks tiår.

’ Henning Howlid Wærp, anmelder

mann Waages nye biografi om André Bjerke, og med ett fått et ømmere forhold til dikteren og polemikere­n: « en forståelse for hans arroganse, modernisme-villfarels­e, uri

melige stivnakket­het ».

Kanskje var André Bjerke et hemmelig renessanse­menneske, skriver Vold nå i 2019: « Vi så ikke storheten i hans

enorme prosjekt. » Med det som utgangspun­kt gir han seg i kast med André Bjerkes dikt igjen. Det står respekt av et slik forsøk på å revurdere egne holdninger.

Jan Erik Vold er hele tiden på vei. Nå er han også på vei ut i verden.

 ??  ??
 ??  ?? SAKPROSA Tolv diktere i blått. Fra Petter Dass til i dag Jan Erik Vold Forlag: Gyldendal
SAKPROSA Tolv diktere i blått. Fra Petter Dass til i dag Jan Erik Vold Forlag: Gyldendal
 ??  ??
 ?? Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix ?? Jan Erik Vold skriver spesielt godt om Herman Wildenvey og Gunvor Hofmo i sin nye bok, mener Aftenposte­ns anmelder.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Jan Erik Vold skriver spesielt godt om Herman Wildenvey og Gunvor Hofmo i sin nye bok, mener Aftenposte­ns anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway