Aftenposten

Springstee­ns personlige oppgjør

Neste år blir det ny turné for 70-åringen.

- I London: Robert Hoftun Gjestad Journalist og anmelder

Filmen Western Stars er den siste biten i Bruce Springstee­ns oppsummeri­ng av eget liv og virke.

Bruce Springstee­n har stått i kjelleren på Ham Yard Hotel i London i over en time. Han er kledd i arbeidsdra­kten: Rutete skjorte, mørkeblå jeans og skinnende, spisse cowboyboot­s. Han ser yngre ut enn sine nylig fylte 70 år. Noen har pyntet rommet som en bar med amerikansk sprit og kjerrehjul i tre på veggen. Det skal ligne sjefens låve hjemme i Colt’s Neck, New Jersey, der hans nye musikkfilm Western Stars er spilt inn, men flaskene står urørt denne lørdags formiddage­n.

Bruce har smilt, hilst, småpratet og blitt fotografer­t med alle som slipper inn. Nå er det min tur.

– From Norway? Hi, jeg elsker å spille i Norge, dere er så hyggelige mot meg. Jeg håper å se dere igjen snart. Veldig snart, sier Bruce.

Damen fra plateselsk­apet gir allerede her et blikk som sier at tiden er ute, uansett hvor langt jeg har reist for en prat eller hvor glad Bruce er i Norge.

– Du satt selv i salen og så filmen sammen med oss nå. Den er så personlig, hvordan var det?

– Jeg har ikke sett den mange ganger før, så det var hyggelig. Men, ja, denne filmen er litt av en reise.

En utdypning fra Bruce Springstee­n om dette, er det ikke tid til. Han dras bort av en vakt og mitt besøk i «baren» er over på sekunder. Men etter å ha sett filmen er det lett å forstå hva han mener.

En kombo av musikk og dokumentar. Western Stars er en kombinasjo­n av musikkfilm og dokumentar. Den siste biten i Bruces oppsummeri­ng av eget liv og virke nå ved passerte 70 år. Det startet med biografien Born To Run (2016), fortsatte med 236 forestilli­nger av stykket Springstee­n on Broadway (2017) og fullføres her.

Allerede da hans 19. studioalbu­m ble sluppet i juni, var Bruce tydelig på at han ikke skulle turnere med dette strykerbas­erte låtmateria­let. Men han ville gjerne spille låtene live én kveld og dokumenter­e det. Valget falt på regissør Thom Zimny og låven i New Jersey, der Bruce med fullt band og et strykerork­ester med 30 personer spiller albumet foran noen få venner og fans.

Det låter ganske likt, men naturligvi­s litt større enn på platen.

Mellom låtene vises en kombo av gamle Super 8-opptak av ymse amerikansk­e familier, av Bruce som yngre artist, av han og kona Patti Scialfa på bryllupsre­isen i 1988, og av nye opptak med mannen selv i bil eller på hest i ørkenen i nasjonalpa­rken The Joshua Tree i California. Klisjéfylt? Nei, for det er i Bruces egenskrevn­e voiceover til disse bildene at kjernen i Western Stars kommer frem.

En studie i menneskets dualitet. Når lyset slås på etter filmvisnin­gen, reiser Bruce Springstee­n seg fra bakerste benk, legger igjen skinnjakke­n og rusler opp på scenen. Der han går, sakte og nesten litt ustøtt, virker han plutselig eldre enn sine 70 år. Praten i dagens såkalte q&a med ham, regissør Thom Zimny og BBC-journalist Edith Bowman, går også sakte.

Men svarene er tydelige.

– På et tidspunkt innså jeg at dette er helt nye låter, og hvordan skal jeg få folk til å forstå det indre livet i disse sangene de aldri har hørt før? En kveld foran TV-en begynte jeg å skrible ned tankene bak hver sang, og dette ble til filmens manus og voiceover, sier Bruce.

Den personlige gjennomgan­gen av de 13 låtene førte også noe mer med seg for artisten: En dypere forståelse av Western Stars’ konsept: Dualiteten i det amerikansk­e menneskets karakter.

– Hva var det jeg egentlig prøvde å skrive om? Jo, om menn og kvinner og om den vanskelige kjærlighet­en, og om hvordan man går fra å ville være en individuel­l person til et liv fylt med andre folk, venner og familie. Alle må ta denne reisen, og den er vanskelig. Filmen er en studie i hvordan denne turen er. En meditasjon over «mann & kvinne», sier Bruce Springstee­n.

Eksponerer eget liv gjennom karakteren­e. Lytter man gjennom de 13 sangene på Western Stars, oser det av klassiske Springstee­n-temaer. Det starter med haikeren som vil rømme fra alt, en veifarende fyr som søker lykken et annet sted. Men virkelighe­ten henter ham kjapt inn i et

 ??  ??
 ??  ?? FILM WESTERN STARS Thom Zimny & Bruce Springstee­n
FILM WESTERN STARS Thom Zimny & Bruce Springstee­n
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway