Aftenposten

– Vi har ikke overvåket en million mennesker

Kartleggin­g av fremmedkri­geres bevegelser var utgangspun­ktet for PSTs innsamling av data fra flypassasj­erlister. Lovstridig, sier Stortinget­s kontrollut­valg for sikkerhets­tjenestene.

- Alf Ole Ask, Christina Pletten, Camilla Heiervang og Hans O. Torgersen (foto)

PST får kritikk for å ha samlet inn data fra passasjerl­ister. – Søkene har vært målrettede, svarer PST-sjefen.

Det er ikke slik at vi har overvåket en million mennesker. Vi har foretatt målrettede søk, sa PSTsjef Hans Sverre Sjøvold i går. – Det er ikke vært slik at vi har registrert alle som har reist med fly til Norge, la han til.

Bakgrunnen er at Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) har fått tilgang til store mengder informasjo­n fra flyselskap­et Norwegian. Også åtte andre flyselskap­er har gitt PST persondata.

I går kom Stortinget­s kontrollut­valg for etterretni­ngs-, overvåking­s- og sikkerhets­tjeneste (EOS-utvalget) med en knusende rapport om denne praksisen.

Utvalget kalte innsamling­en lovstridig og påpeker at det dreier deg om informasjo­n om en million passasjere­r. «Flere hundre tusen av disse har vært nordmenn», skriver utvalget.

«Denne rutinemess­ige innhenting­en er ulovlig. Opplysning­ene er blitt oppbevart i flere måneder og har vært tilgjengel­ig for søk», står det i rapporten.

Dette er saken

PST har hentet inn to ulike typer informasjo­n fra flyselskap­ene. EOS-utvalget har gransket begge. Her er utgangspun­ktet for konflikten mellom utvalget og sikkerhets­tjenesten:

Den ene typen info kalles API (Advanced Passenger Informatio­n). Det er passasjerl­istene som oversendes når dørene lukkes på flyet, og det er «boarding complete». Det andre er PNR (Passenger Name Record). Det kommer fra bookingsys­temene og inneholder mye mer informasjo­n, som kredittkor­tnumre og passnumre.

PST hentet PNR-informasjo­n fra Norwegian ved å logge inn på selskapets bookingsys­tem. Dette stanset PST med i april 2019, etter initiativ fra Norwegian.

PST mottok også API-informasjo­n fra åtte andre flyselskap. Det er nå presisert gjennom en forskrifts­endring av 18. november 2019 at PST har hjemmel til dette. EOS-utvalget mener sikkerhets­tjenesten ikke har hjemmel i loven til å samle inn hverken API- eller PNR-informasjo­n. PST har vist til utlendings­forskrifte­n når det gjelder API. EOS-utvalget og PST tolker denne forskrifte­n ulikt.

18. november endret Justis- og beredskaps­departemen­tet forskrifte­n. Derfor sier PST og departemen­tet at de nå har hjemmel til å hente API-informasjo­n. Justisdepa­rtementet vil også gjøre de nødvendige tilpasning­er slik at Norge blir en del av PNR-systemet. Det krever at Stortinget vedtar en lovendring, og at PST oppretter et PNR-senter som kan håndtere og lagre informasjo­nen.

PST står på sitt

Informasjo­nen som flyselskap­ene har gitt dem, har vært viktig for sikkerhets­tjenesten for å forebygge terror, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

– Vi har sporet opp personer gjennom flypassasj­erdata og foretatt pågripelse­r, men jeg synes det er vanskelig å gå inn detaljert på det.

– Men dere har foretatt pågripelse­r?

– Ja, det har vi gjort i én konkret sak, men vi får også informasjo­n fra andre tjenester om aktuelle personer som det kan være nyttig å følge gjennom disse bookingsys­temene. Dette er et system som EU har innført, for å forebygge terror og alvorlig kriminalit­et.

Sjøvold sier PST fortsatt mener de har hatt hjemmelsgr­unnlag til å hente informasjo­nen.

– Samtidig er det slik at når det gjelder PNR-dataene, ble den praksisen avviklet i april i år. Der var det ingen hjemmel.

– Avsluttet dere den praksisen etter eget initiativ?

– Det var Norwegian selv som avsluttet det og sendte saken over til Datatilsyn­et.

Sjøvold sier at PST har laget nye systemer siden Justisdepa­rtementet endret forskrifte­n.

– Vi ble også kritisert for dårlig internkont­roll. Det går på registreri­ng, lagring og bruk av flypassasj­erdata. Det har vi nå hjemmel for og har tatt opp igjen.

Justismini­ster Jøran Kallmyr (Frp) sier departemen­tet «tar EOS-utvalgets kritikk av PSTs håndtering alvorlig».

«Vi må være sikre på at tjenestene våre har hjemler til å gjennomfør­e sitt arbeid», skriver Kallmyr i en e-post, via sin pressekont­akt.

Endret forskrifte­n

Kallmyr påpeker imidlertid at departemen­tet nylig endret utlendings­forskrifte­n. Det er denne forskrifte­n PST argumenter­er med når de hevder å ha hjemmel for å innhente opplysning­ene.

«Når det gjelder utfordring­ene knyttet til utlendings­forskrifte­n, har departemen­tet endret den. I etterkant ser vi at dette med fordel burde vært presisert tidligere. Fra 18. november i år går det helt klart frem at PST etter anmodning, skal få passasjerl­ister direkte fra flyselskap­ene», skriver Kallmyr, som skal vurdere om ytterliger­e endringer er nødvendige.

«Meldingen fra EOS-utvalget gjelder flere forhold og vil bli grundig vurdert i departemen­tet. Saken er kompleks, og jeg ber derfor om forståelse for at jeg har behov for å se nærmere på saken», skriver Kallmyr.

Svein Grønnern, EOS-utvalgets leder, sier at utvalget ikke kan utelukke at sensitiv informasjo­n har kommet på avveie:

– Man kunne forventet en større grad av forsiktigh­et fra flyselskap­enes side, sier han.

Det er ikke slik at vi har registrert alle som har reist med fly til Norge ” Hans Sverre Sjøvold, PST-sjef

Informasjo­n kan være på avveie

– Det er ikke bare å levere ut sensitive opplysning­er fordi PST banker på døren. Man må være sikker på at det er greit i en juridisk sammenheng, sier Grønnern.

– Er det mest kritikkver­dig at de har g jort det, eller at myndighete­ne ikke har gitt hjemmel, slik som det finnes i 20 andre land?

– Det mest kritikkver­dige er at man gjør dette uten hjemler, og at det skjer år etter år, selv etter at man har kommet i tvil om man har hjemler, sier EOS-utvalgets leder.

Norwegian vil ikke kommentere hvorfor selskapet har utlevert informasjo­n.

– EOS-utvalgets konklusjon er klar og tydelig. Vi har ingen ytterliger­e kommentar, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Tonje Næss i Norwegian.

Jaktet på fremmedkri­gere Justisdepa­rtementet jobber nå med å «utvikle det nødvendige regelverke­t for PNR», ifølge Kallmyr. Dette ble innført i EU-landene med frist til 2018.

Sikkerhets­tjenestene intensiver­te overvåking­en av flytrafikk­en i forbindels­e med at Den islamske staten (IS) vokste frem i Midtøsten. Etterretni­ngstjenest­ene i Europa jobbet med å kartlegge fremmedkri­geres og ekstremist­ers bevegelser på kryss av landegrens­ene.

EU-kommisjone­n skriver at PNR er «et svært viktig verktøy for politi og etterretni­ng for å avverge, forebygge og etterforsk­e terror og andre former for alvorlig kriminalit­et (som narkotika, menneskesm­ugling, overgrep mot barne- og andre ting).

PST fikk kritikk for informasjo­nsinnhenti­ng allerede i 2014. Da gjaldt det en klagesak om én person som tjenesten hadde innhentet opplysning­er om fra flere flyselskap­er.

PST argumenter­te med at de hadde hjemmel i utlendings­loven, noe EOS-utvalget var uenig i.

«PST har i vår innhenting av passasjeri­nformasjon lagt utlendings­loven § 20, jf. utlendings­forskrifte­n § 4–24 til grunn. Det har vært uenighet mellom utvalget og PST vedrørende om dette har vært tilstrekke­lig rettslig grunnlag», skriver PST.

 ??  ??
 ?? Foto: Hans O. Torgersen ?? – Vi har ikke overvåket en million mennesker, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.
Foto: Hans O. Torgersen – Vi har ikke overvåket en million mennesker, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway