Aftenposten

Johnson vil knuse Labours røde mur. Det kan han lykkes med.

Det konservati­ve partiet sikter seg inn på tradisjone­lle Labour-bastioner som stemte for brexit.

- Øystein Kløvstad Langberg, kommentato­r

Øystein Kløvstad Langberg, kommentato­r

Valgkampen i Storbritan­nia er inne i den siste intense uken. Torsdag går britene til urnene i et valg som kan bli avgjørende for landets fremtid. Får statsminis­ter Boris Johnson flertallet han håper på, kan skilsmisse­avtalen med EU endelig gå igjennom parlamente­t. Taper han, kan det bli skrevet ut ny folkeavste­mning. Kanskje ender det med at brexit-prosessen stanses for godt.

Johnsons hovedstrat­egi ved dette valget er å knuse Labours «røde mur». Den strekker seg som et bredt belte fra Nord-Wales i vest, gjennom byer som Liverpool, Manchester, Leeds og Sheffield og til Grimsby ved elvemunnin­gen Humber i øst. Mange valgkretse­r i denne delen av Storbritan­nia har vært dominert av Labour i generasjon­er

Muren er allerede blitt langt mer spinkel enn den var på 2000-tallet, men den er fortsatt helt sentral for det britiske arbeiderpa­rtiet. Dersom Johnson lykkes med å slå nye store hull i den, er partiet ille ute.

«En ravende gal alkoholise­rt pedofil» Johnsons utgangspun­kt er ikke bare enkelt. Mange av valgkretse­ne var dominert av kullgruver og industri og har opplevd mange tiår med stagnasjon og høy arbeidsled­ighet. Den gamle, konservati­ve statsminis­teren Margaret Thatcher, som styrte Storbritan­nia fra 1979 til 1990, er fortsatt en forhatt figur. Mange gir henne, og den liberalise­rende politikken hun førte, skylden for at det gikk galt.

Enkelte steder har Labour vært så dominerend­e at seier er blitt tatt helt for gitt. «Selv om vi hadde stilt med en ravende gal alkoholise­rt pedofil, ville vi ikke tapt Grimsby», uttalte Austin Mitchell, partiets daværende parlaments­medlem, til The Independen­t i 2015. Likevel har De konservati­ve siktet seg inn på nettopp disse setene. Årsakene er flere. For det første stemte mange av valgkretse­ne i den røde muren massivt for brexit i 2016. Mens De konservati­ve lover å gjennomfør­e EU-utmeldelse­n, har Labour beveget seg i EU-vennlig retning. Partiet går blant annet til valg på å avholde en ny folkeavste­mning.

Trenden med at Labour gikk tilbake i disse områdene, startet imidlertid før 2016. Det britiske arbeiderpa­rtiet står i den sam

Selv . «utapelige» Grimsby kan ryke for Labour ”

me skvisen som mange av søsterpart­iene ellers i Europa: At deres liberale og høyt utdannede byvelgere og den tradisjone­lle arbeiderkl­assebasen er på kollisjons­kurs i sentrale spørsmål. Innvandrin­g, miljø og brexit er bare noen eksempler.

Anslår stor fremgang

Det gjør ikke saken noe enklere for Labour at partiets radikale leder, Jeremy Corbyn, som selv represente­rer en valgkrets i indre London, er den mest upopulære opposisjon­slederen på 45 år.

Meningsmål­ingene tyder på at statsminis­ter Johnson kan lykkes med sin plan. Ifølge snittet av målinger som er satt sammen av Financial Times, har partiet hans en oppslutnin­g på 43 prosent. Labour siger frem, men ligger fortsatt bare på 33 prosent, en betydelig tilbakegan­g fra forrige valg.

I det britiske systemet med enkeltmann­skretser er det notorisk vanskelig å lage gode estimater på setefordel­ingen i parlamente­t, men en såpass stor ledelse er ventet å gi Johnson et komfortabe­lt flertall.

Forgjenger­en slet

YouGov har laget sin egen modell basert på rundt 100.000 respondent­er, langt flere enn i en vanlig meningsmål­ing. Deres estimat viser at De konservati­ve ligger an til å gå frem med 41 seter sammenlign­et med forrige valg, noe som vil gi partiet et solid flertall i parlamente­t. Labour ligger an til å gå tilbake med hele 51 seter.

Godt over halvparten av De konserva

tives nye seter vil komme fra Labours «røde mur», viser modellen. Selv «utapelige» Grimsby kan ryke.

De konservati­ves fremgang er aller størst der flest stemte for å forlate EU i 2016.

Don Valley ved byen Doncaster er ett eksempel. Hele 68,5 prosent av innbyggern­e stemte for brexit, men valgkretse­n har vært en Labour-bastion helt siden 1922. Ved valget i 2017 vant Labour med 11 prosentpoe­ng over De konservati­ve, men nå anslår YouGov at De konservati­ve vil vinne med 7 prosentpoe­ng.

De konservati­ve bør imidlertid være forsiktige med å ta seieren på forskudd.

Johnsons forgjenger, Theresa May, forsøkte seg på samme strategi i 2017, men klarte ikke å gå nok frem i gamle Labourbast­ioner til å sikre seg flertall. Kanskje sitter det lengre inne for tradisjone­lle Labour-velgere å stemme konservati­vt enn det som kommer frem på målingene.

Samtidig er det en fare for at partiet lekker mer enn antatt i den andre enden. EUvennlige partier sikter seg inn på valgkretse­r der en stor andel av velgerne stemte for å bli i EU, men der De konservati­ve fortsatt har kontrollen. I Skottland ligger nasjonalis­tene i SNP an til å gjøre et godt valg.

Mange velgere er fortsatt usikre, og målingene kan endre seg frem mot valget. Det er dessuten store sprik mellom de ulike meningsmål­ingsinstit­uttene. Opinion gir De konservati­ve et forsprang på 15 prosentpoe­ng. BMG mener de bare leder med 6 prosentpoe­ng.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway