Aftenposten

For svakt, Dag Mejdell

-

Idag er det to uker siden Vy sendte ut en pressemeld­ing der det ble kunngjort at Geir Isaksen trekker seg som konsernled­er og går over i en rådgiverst­illing i konsernet. Da Nettavisen samme dag meldte om at Isaksen vil få minst tre millioner i året i sin nye stilling, vurderte NRK det som en god anledning til å diskutere statlige lederlønni­nger og sluttpakke­r. Programled­er Fredrik Solvang inviterte derfor Dag Mejdell til Debatten, naturlig nok, ettersom han er leder av Vy-gruppens styre og dermed ansvarlig for Isaksens lønnsbetin­gelser.

Mejdell stilte imidlertid ikke i Debatten og overlot til Vy-gruppens åtte kommunikas­jonsdirekt­ører å håndtere det. Den første forklaring­en de kom opp med, var – ifølge Solvang – at Mejdell var på reise. Den neste forklaring­en, da Mejdells reise var over, var – igjen ifølge Solvang – «at de ikke synes det er riktig å stille».

To uker senere har fortsatt hverken Mejdell eller noen andre i Vy-styret tatt bladet fra munnen for å forklare pengebruke­n, noe som kulminerte i en ytterst pinlig seanse der Solvang snakket til den tomme stolen der Mejdell burde sittet.

Hadde Vy-styret møtt til Debatten, ville de formodentl­ig hatt svar på Solvangs spørsmål. Det motsatte ville vært oppsiktsve­kkende. For det er ikke nødvendigv­is galt å bruke penger på statlige lederlønni­nger. En må konkurrere med det private næringsliv­et om de beste hodene, og i stillinger uten stillingsv­ern kan det også være naturlig at det blir gitt løfter om etterlønn langt ut over det vanlige lønnsmotta­gere vil oppleve som fornuftig. På den annen side har storting og regjering ønsket moderasjon. Da Riksrevisj­onen gikk gjennom lederlønni­ngene i 45 statlige selskaper for et år siden, viste det seg at de statlige lederlønni­ngene hadde økt betydelig mer enn lønnsvekst­en ellers i samfunnet.

I lys av dette er det ikke så rart at befolkning­en kunne tenke seg mer informasjo­n om hvorfor en rådgiver i Vy skal få en årslønn på over tre millioner. Og ettersom Vygruppen er et statseid aksjeselsk­ap, har styreleder en særskilt forpliktel­se til å tilfredsst­ille befolkning­ens informasjo­nsbehov.

Dag Mejdell er en av Norges mektigste, og han er for tiden styreleder i blant annet Norsk Hydro og Sparebank1, i tillegg til Vy-gruppen. En får tro at også han får godt betalt for å løse en styreleder­s oppgaver.

Oppgaven med å forklare Vy-gruppens bruk av fellesskap­ets midler i denne saken, har han foreløpig ikke løst.

Det er stor interesse for hvorfor en rådgiver i Vy skal få dobbelt så høy lønn som statsminis­teren ”

 ??  ?? Styreleder i Vy-gruppen, Dag Mejdell, nekter å svare.
Styreleder i Vy-gruppen, Dag Mejdell, nekter å svare.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway