Aftenposten

Like sterk kjøpelyst i julen som før

Nordmenn er lite mottagelig­e for miljøtrend­ene i julen. Vi kjøper helst nytt og kjøttmålti­dene dominerer, viser ny rapport.

- Hanne Brønmo

Idesember utvider kjøpesentr­ene åpningstid­ene, og vi lar kjøpeskamm­en ligge. Til tross for at flere av oss er positive til å få brukte julegaver, velger vi likevel i stor grad flunkende nytt når vi skal legge gaver under treet. En fersk rapport fra Statens institutt for forbruksfo­rskning (SIFO) viser at vi gir omtrent samme antall julegaver som før.

Black Friday-handelen øker

Andelen som gir «klimavennl­ige gaver», som opplevelse­r, etiske gaver og brukte gaver, er lite endret. Vi gir heller ikke flere selvlagde gaver.

Rapporten baserer seg på en spørreunde­rsøkelse fra januar 2019, hvor nordmenn er spurt om hvilken betydning og rolle pynt, gaver, klær og mat har i juleritual­et, basert på forrige julefeirin­g.

Black Friday-handelen øker år for år. I år økte omsetninge­n i nettbutikk­ene med 19 prosent, sammenlign­et med Black Friday i fjor.

Og ønsket om å konsumere mindre gjelder i større grad i ord enn i handling, ifølge forsker Anders Gustafsson. Han er professor ved BIs institutt for markedsfør­ing og ekspert på forbrukera­dferd.

– Flaut med brukte gaver

– I førjulstid­en dominerer markedsfør­ingen fra butikker, mens det er få som oppfordrer oss til å velge «second hand». Å gi bort en gave som allerede er brukt av noen andre oppleves som mindre omtenksomt, sier Gustafsson.

Det er tradisjone­r det er vanskelig å endre på, selv om miljøbevis­sthet er i tiden.

Funnene samsvarer med DNBs forbrukerb­arometer, hvor flere respondent­er enn tidligere svarer at de ikke kunne tenke seg en gavefri jul.

Kjøtt dominerer alle måltider

Gjennom de to siste tiårene har forskerne knapt sett endringer i hva som spises på julaften.

– I julen dominerer kjøtt alle måltider, og vegetarjul­efeiring er helt marginalt, sier Annechen Bahr Bugge, forsker og medforfatt­er av rapporten til SIFO.

Hun forteller at tradisjon og kulturell tilhørighe­t er viktig for nordmenn i julen. Dermed er folk mindre mottagelig­e for miljøtrend­ene som ellers påvirker matvanene.

 ?? Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix ?? Til tross for en økende miljøbevis­sthet handler vi like mange gaver som før og i liten grad brukt til jul, ifølge SIFOs rapport. Her fra skoleeleve­nes klimastrei­k på Fridtjof Nansens plass i Oslo tidligere i år.
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix Til tross for en økende miljøbevis­sthet handler vi like mange gaver som før og i liten grad brukt til jul, ifølge SIFOs rapport. Her fra skoleeleve­nes klimastrei­k på Fridtjof Nansens plass i Oslo tidligere i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway