Aftenposten

Sentralsty­remedlem vil vrake Sanner som nestleder

Høyres valgkomité har fått innspill om å vrake partiets første nestleder. Bent Høie tar ikke gjenvalg som andre nestleder.

- Kjetil Magne Sørenes og Robert Gjerde

Igår møttes Høyres valgkomité for å drøfte partiets nye ledelse frem mot stortingsv­alget i 2021. Nestledern­e Bent Høie og Jan Tore Sanner hadde frist til onsdag med å avklare overfor komiteen om de tar gjenvalg eller ikke. Høie er utnevnt som ny fylkesmann i Rogaland og tar derfor ikke gjenvalg. Det opplyste valgkomite­en i går. Samtidig går Sanner for gjenvalg som første nestleder.

Det er ikke alle i Høyre glade for.

Etterspør fornyelse av ledelsen Aftenposte­n vet at Høyres valgkomité har mottatt et brev med innspill der det slås fast at dagens nestledere ikke bør bli gjenvalgt selv om de stiller seg til disposisjo­n for partiet, og at partiet må ha andre nestledere enn i dag.

I praksis tas det til orde for at nestleder Jan Tore Sanner ikke bør få gjenvalg.

Brevet er sendt inn fra en person i Høyres sentralsty­re. Innspillet retter ikke kritikk mot Sanner, men argumenter­er for at det er behov for nye krefter i ledelsen. Sanner har vært nestleder siden 2004. Partiet har hatt samme ledelse siden 2010.

Åpner for å vrake Sanner

Tom Georg Indrevik, som er leder av Vestland Høyre, Erna Solbergs eget fylkeslag, og ordfører i den nye storkommun­en Øygarden, sier at det er behov for fornyelse. Han sitter i Høyres sentralsty­re, i likhet med avsenderen av brevet.

– Det er naturlig at vi bruker landsmøtet i 2020 til å bygge et nytt team som kan stake ut kursen og dra oss videre frem mot og forbi valget i 2021. Vi har fått flotte resultater med dagens ledelse, så dette er ingen diskredite­ring av dem. Men nå er det to år til neste valg, og 2020 vil være et mellomvalg­år. Da er det naturlig at vi åpner for fornyelse og gjør utskiftnin­ger, sier han.

– Og da mener du utskifting­er ut over å finne en erstatter for Bent Høie?

– Ja. Det eneste som etter min mening må være udiskutabe­lt, er partileder­en. Her må vi gjøre en vurdering av hele arbeidsutv­alget for å finne det beste teamet til å stake ut stortingsv­alget i 2021. Og det er jeg trygg på at valgkomite­en gjør, svarer Indrevik og legger til:

– Jeg vil ikke ha noen mening om hvem som bør sitte hvor, ut over at vi i DistriktsH­øyre mener at det er behov for en representa­nt i ledelsen som ikke sitter på Stortinget eller er en del av regjerings­apparatet, og som kan peke på grasrotmen­ingen i partiet.

Sanner vil ikke kommentere saken.

Det er problemer innad i Høyre

Flere kilder i Høyre mener at Sanner sitter trygt. En sentralt plassert kilde peker på at han er «Høyres visestatsm­inister», og at det derfor ville være utenkelig om Høyre vraker ham.

Brevet til valgkomite­en er likevel et uttrykk for at det ulmer under overflaten i det største regjerings­partiet. Bakteppet er et skuffende kommuneval­g.

Høsten 2018 sa statsminis­ter Erna Solberg til NRK at partiet hadde som mål å vinne storbyene, og at 50 prosent av Norges befolkning skulle bo i en Høyre-styrt kommune etter valget. Slik gikk det ikke. Høyre tapte storbyene og har nå ordføreren i bare 31 kommuner.

Da Aftenposte­n mandag spurte Sanner om han tar gjenvalg, svarte hans politiske

rådgiver at Sanner aldri svarer på denne type spørsmål før det foreligger et spørsmål fra valgkomite­en. Aftenposte­n spurte igjen i går, men fikk ikke svar.

Nøler med Sanner-støtte

En ringerunde til ordførerne som må levere inn ordførerkj­edet i høst, viser at støtten til Sanner delt. Mange vil ha med Sanner videre, men flere nekter også å svare direkte på spørsmål om de mener Sanner bør fortsette i ledelsen.

En av dem som ikke vil svare, er den nylige avgåtte ordføreren i Våler, Lise Berger Svenkerud:

– Men vi trenger litt rullering i ledelsen, og vi må i alle fall ha fornyelse i AU (Høyres arbeidsutv­alg). Det er også viktig med geografisk spredning i ledelsen, sier Svenkerud.

Mange gir også sterk støtte til Jan Tore Sanner.

– Sanner har gjort en god jobb og kan godt fortsette. Men det er ingen ulempe å få noen fra distrikten­e inn i ledelsen, sier Stig Olav Lødemel, avtroppend­e ordfører i Hornindal.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway