Aftenposten

SV i strupen på Sps kutt i drivstoffa­vgifter

Lars Haltbrekke­n (SV) mener at en barnefamil­ie med to biler må kjøre en distanse fem ganger tur-retur Bagdad før de tjener på Sps budsjett.

- Alf Ole Ask

Må nesten være mer glad i bilen enn i ungene dine for å få dette til å gå i pluss ”

Synet på dieselavgi­fter splitter de to tidligere regjerings­kameratene Solialisti­sk Venstrepar­ti og Senterpart­iet. Sp har satset på å kutte bensinavgi­ftene med 19 øre og diesel med 44 øre i sitt alternativ­e budsjett. Begrunnels­en fra Sp er at «avgifter rammer de som tjener minst hardest» og at dette er usosialt.

Sp er det eneste partiet som i høst vil sette ned diesel- og bensinavgi­ftene.

– Du skal nesten være mer glad i bilen din enn ungene dine før du som småbarnsfa­milie går i pluss med Sps forslag til statsbudsj­ett, sier SVs energi- og miljøpolit­iske talsperson Lars Haltbrekke­n.

Han utfordrer nå Sp til å tenke annerledes om drivstoffa­vgifter, klima og fordeling.

– Jeg synes at Haltbrekke­ns uttalelser om at folk i distrikten­e som kjører mye er mer glad i bilen enn i ungene sine, er nedlatende. Vi ser at den sittende regjeringe­n sentralise­rer. Folk i distrikten­e må reise lenger til jobb for å bruke tjenester og andre aktivitete­r. Det er feil å straffe folk som må gjøre dette for å få seg arbeid til å fø familiene sine, sier han og mener at SVs opplegg sponser folk som bor i sentrale strøk, sier Sps finanspoli­tiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik.

Fem turer til Bagdad

Gjennomgan­gen SV har gjort av Sps budsjett viser at en familie med to dieselbile­r må kjøre 52.100 kilometer i året, før de kommer dårligere ut med SVs budsjett enn med Sps, hvis du tar med budsjettet­s omfordelen­de virkning. Det tilsvarer fem turer Oslo-Bagdad, ifølge Haltbrekke­ns beregninge­r.

SV har regnet på fordelings­virkningen av Sps budsjett for en barnefamil­ie med to barn, der den yngste går i barnehage. Familiens inntekt er mellom 800.000 og 900.000 kroner. De har ingen formue, men eier egen bolig. De har to dieselbile­r med en gjennomsni­ttlig kjørelengd­e på 12.140 km i året. Bilene bruker 0,7 liter pr. mil.

Ifølge SVs beregninge­r vil denne barnefamil­ien ha nesten 4500 kroner mer å rutte med i SVs opplegg.

– Vi trenger en rettferdig klimapolit­ikk som gir mindre forskjelle­r og kutter klimautsli­ppene raskt. Da må vi gjøre det dyrere å forurense, men samtidig kompensere folk flest, sier Haltbrekke­n.

Selektivt utvalg

Senterpart­iets finanspoli­tiske talsperson mener at SV har foretatt et meget selektivt utvalg for å komme frem til tallet de presentere­r.

Gjelsvik viser til at Sp vil videreføre BSUordning­en, som ville gi denne familien et fradrag på opptil 5000 kroner, dersom en av dem er under 34 år.

– Dersom de 52.100 kilometern­e de to kjører, er pendling til jobb, så vil de få 2000 kroner i økt pendlerfra­drag med vårt opplegg, sier Gjelsvik, som mener at SVs opplegg straffer folk som har lang vei til jobb, viser han til.

Feil å straffe folk i distrikten­e som må kjøre for å få seg arbeid til å fø familiene sine ”

Vil ha melding om avgiftene

– Dere har vært og kan komme i regjering igjen med Sp, men her demonstrer­er dere betydelig avstand både i klima- og fordelings­politikken?

– Vi kan helt sikkert finne sammen. Jeg vil oppfordre Sp til å tenke nytt når det gjelder hvordan folk i distrikten­e skal slippe å bli rammet av klimaavgif­tene, da kan de gi støtte tilbake til folk for økte klimaavgif­ter, sier Haltbrekke­n.

Gjelsvik kommer med følgende hjertesukk om samarbeide­t på rødgrønn side:

– Jeg skulle ønske at sentrum/venstresid­en hadde en større oppmerksom­het rettet mot hvordan avgiftene slår ut geografisk og sosialt. Derfor har vi i Sp gått imot flere avgiftsøkn­inger, og vi ønsker en avgiftsmel­ding som belyser de konsekvens­ene og hvordan de slår ut for ulike sosiale grupper og i distrikten­e.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Foto: Heiko Junge, NTB scanpix ?? Sps finanspoli­tiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik.
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Sps finanspoli­tiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik.
 ??  ?? Stortingsr­epresentan­t
Lars Haltbrekke­n (SV).
Stortingsr­epresentan­t Lars Haltbrekke­n (SV).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway