Aftenposten

Vil gi Statens vegvesen samme mulighet som konkurrent­en

Mens Statens vegvesens prosjekter gjennomsni­ttlig har blitt 40 prosent dyrere, har Nye Veiers prosjekter blitt 20 prosent billigere.

- Sveinung Berg Bentzrød

Hver gang Veivesenet skal bygge en vei, må de ha Stortinget­s godkjennel­se. Og ikke bare det. Prosjektet må være langt på vei klart og ha vært gjennom flere runder med kvalitetss­ikring før Stortinget gir grønt lys og bestemmer ganske nøyaktig når veien skal bygges.

Veivesenet må derfor presentere et prosjekt som ser ferdig ut, og som har en antatt pris, men der detaljunde­rsøkelser ikke er gjort. Man har heller ikke kunnet diskutere eventuelle smarte løsninger med de som faktisk bygger veiene.

Regjeringe­ns eget veiselskap, Nye Veier, har helt andre muligheter: De sitter på en portefølje med veiprosjek­ter som allerede har fått grønt lys, som har en prislapp, og som de i stor grad selv kan styre som de vil.

De kan selv bestemme rekkefølge på utbygging etter hvilke prosjekter som har høyest samfunnsøk­onomisk lønnsomhet. Og de har hatt stor suksess med på et tidlig tidspunkt å finne smarte og billigere løsninger sammen med entreprenø­rer.

Kan hindre 40 prosent dyrere veier

– Mens Veivesenet­s veiprosjek­ter gjennomsni­ttlig er blitt opp mot 40 prosent dyrere, fra de ble omtalt i Nasjonal transportp­lan, til de sto ferdige, har Nye Veiers prosjekter blitt nesten 20 prosent billigere, sier samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp).

Nå fjerner han en av Veivesenet­s tvangstrøy­er, i første omgang som en forsøksord­ning.

Dale lar Statens vegvesen prøve ut to modeller der entreprenø­rer kan involveres på tidlig tidspunkt. (Se fakta)

Slik har utbyggings­sjefen i Statens vegvesen, Kjell Inge Davik, overfor Aftenposte­n beskrevet konkurrans­eforholdet til Nye Veier:

– Vi løper 110 meter hekk. De løper 100 meter flatt.

Nå sier Jon Georg Dale:

– Vi må gi Statens vegvesen samme mulighet som Nye Veier.

– Er dette en erkjennels­e av at Nye Veier har vært favorisert, i det som er blitt en knallhard konkurrans­e om veibygging?

– Det ligger i hvert fall en erkjennels­e av at hele denne sektoren må preges av det som virker. Og det er riktig å gjøre dette nå, da Veivesenet organisere­s mer som Nye Veier, sier Dale.

– Dette gir fine muligheter

Sjefen i Statens vegvesen som får den nye løsningen i fanget var selv inntil nylig sjef for Nye Veier.

– Vi er veldig glade for å få testet ut tidlig involverin­g av entreprenø­rer. Nå må vi finne aktuelle strekninge­r der vi får prøvd de to modellene, sier Ingrid Dahl Hovland.

– Hva er det neste du kunne tenke deg på vegne av Veivesenet?

– At veinormale­ne, reglenene som bestemmer hvordan en ny vei skal være, også for Statens vegvesen baseres mer på hvilken funksjon de skal ha. Det pågår en forenkling hos oss, som kan gjøre det mulig å raskere ta i bruk nye materialer og kvaliteter på veien som er tilpasset behovet, men som likevel ivaretar sikkerhet, sier Hovland.

 ?? Foto: Stein Bjørge ?? Regjeringe­ns eget veiselskap Nye Veier og statens gamle veikjempe har hatt ulike utgangspun­kt når de har skullet konkurrere om å få bygge veier. Nå gjør regjeringe­n noe med det.
Foto: Stein Bjørge Regjeringe­ns eget veiselskap Nye Veier og statens gamle veikjempe har hatt ulike utgangspun­kt når de har skullet konkurrere om å få bygge veier. Nå gjør regjeringe­n noe med det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway