Aftenposten

– En systemfeil i barneverne­t

– Det norske systemet bør endres etter dommen mot Norge i Menneskere­ttsdomstol­en, sier den franske advokaten Grégory Thuan Dit Dieudonné.

- Lene Skogstrøm

Det er en grunnlegge­nde systemfeil i norsk barnevern, mener den franske advokaten. Han er på Oslo-besøk og represente­rte moren som vant mot Norge i Den europeiske menneskere­ttsdomstol (EMD) i Strasbourg i september.

Saken gjaldt en tvangsadop­sjon av gutten hennes da han var tre år gammel. Advokaten deltok på en pressekonf­eranse i Oslo i går.

– Etter saken i september der Norge ble felt, bør hele det norske systemet bli endret, sier han. – I denne saken ser vi at systemet favorisere­r fosterhjem­splasserin­g og tvangsadop­sjon på bekostning av biologiske foreldre.

Dieudonné påpeker at man i det norske systemet ikke ivaretar den plikten man har etter artikkel 8 i Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon, til å jobbe aktivt for gjenforeni­ng av barn og biologiske foreldre etter omsorgspla­ssering.

I flere år har han engasjert seg på familieret­tsfeltet og har tidligere vært ansatt som jurist ved Menneskere­ttsdomstol­en. Han er også president for menneskere­ttighetsko­mmisjonen til det europeiske advokatfor­bundet.

Dieudonné mener at Norge og andre skandinavi­ske land er blant de verste til å bruke tvang, uten at det er gode begrunnels­er for det.

Artikkel 8 gjelder retten til familieliv.

Thiis og Arnesen mener det er positivt at Høyesteret­t når tar fire barneverns­saker inn til Storkammer-behandling i februar.

– Allerede nå har jeg personlig sett og hørt kolleger fortelle at domstolene adopterer retningsli­njene, som ble lagt av EMD i saken fra september, sier Thiis.

– Vi har erfart at domstolene tar dommen på alvor.

Norge er blitt felt av Menneskere­ttsdomstol­en to ganger i høst. I den første saken i september fant domstolen at retten til familieliv for en mor og gutten hennes var brutt, da fosterfore­ldre fikk adoptere ham mot morens vilje i 2012. Hele tiden har han bodd hos samme familie, og moren har kjempet for å få ham tilbake.

Flertallet i EMD mener retten til familieliv ble krenket, fordi det var svakheter ved den norske beslutning­sprosessen i forbindels­e med adopsjonsv­edtaket. Særlig kritiserte de det faktiske grunnlaget adopsjonsv­edtaket var basert på.

EMD: Altfor begrenset samvær

Den andre dommen i høst falt i november. Saken gjaldt datteren til Vibeke Morrissey og Ken Olsen. Hun ble akuttplass­ert av barneverne­t ni dager gammel.

Klagen på akuttplass­eringen ble ikke tatt til følge, og barneverne­t overtok omsorgen for barnet da hun var fem måneder. Etter tre år fikk foreldrene datteren tilbake etter en lang kamp og to rettssaker.

 ?? Foto: Privat ?? Datteren ble plassert hos fosterfore­ldre på en annen kant av landet. I høst tapte Norge i Menneskere­ttsdomstol­en, og foreldrene Vibeke Morrissey og Ken Olsen fikk etter en tre år lang kamp datteren tilbake.
Foto: Privat Datteren ble plassert hos fosterfore­ldre på en annen kant av landet. I høst tapte Norge i Menneskere­ttsdomstol­en, og foreldrene Vibeke Morrissey og Ken Olsen fikk etter en tre år lang kamp datteren tilbake.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway