Aftenposten

Kunngjorde at hun vil stille ham for riksrett

Nancy Pelosi har bestemt seg. – Vi kommer til å vinne, svarer Trump.

- Kjetil Hanssen, USA-korrespond­ent

åHun møtte pressen utenfor kontoret sitt i Kongressen for å komme med den historiske kunngjørin­gen. – Med sorg, men selvtillit og ydmykhet, og med troskap til våre grunnlovsf­edre og våre hjerter fylt av kjærlighet til Amerika, ber jeg i dag vår formann om å gå videre med riksrettst­iltale, sa Nancy Pelosi. Hun er lederen i Representa­ntenes hus, og inntil demokraten­e har nominert en presidentk­andidat, er hun partiets frontfigur.

Formannen hun henviser til i kunngjørin­gen, er Jerrold Nadler, leder for justiskomi­teen i Representa­ntenes hus. Det er denne komiteen som nå holder i riksrettsg­ranskninge­n.

– Ingen står over loven

– Våre grunnlovsf­edre fryktet særlig at monarkiet ville komme tilbake, sa Pelosi og mente de var redde for en «kongepresi­dent som var påvirket av utenlandsk­e interesser».

Derfor, fremholdt Pelosi, laget de ordningen med riksrett som en sikkerhets­ventil for å kunne kaste en farlig eller korrupt leder.

– I USA står ingen over loven, sa Pelosi.

Trolig tiltale før jul

Hun mener det er et ubestridel­ig faktum at presidente­n misbrukte sin makt til å skaffe seg personlige fordeler på bekostning av landets nasjonale sikkerhets­interesser.

– Vårt demokrati står på spill. Presidente­n har ikke gitt oss noe valg, sa hun.

Pelosi holdt møte med sin partigrupp­e i Representa­ntenes hus onsdag. Der skal hun ha spurt om de var klare til å gå videre med saken og fått bekreftend­e svar.

Det er imidlertid klart at demokraten­e jobber for å holde en avstemning allerede før jul. Justiskomi­teen holder en ny høring mandag, da med staben i komiteene som har gransket saken.

Trump er anklaget for å ha forsøkt å få Ukraina til å kunngjøre etterforsk­ning av Biden-familien og en konspirasj­onsteori om 2016-valget.

Sentrale tiltalepun­kter kan bli:

Maktmisbru­k – eller forræderi: For å ha satt personlige politiske interesser foran landets nasjonale sikkerhet.

Bestikkels­er: For å ha holdt igjen 391 millioner dollar i militærstø­tte og et lovet møte i Det hvite hus.

Motarbeidi­ng av Kongressen: For å ha nektet sentrale vitner å møte og avvist å utlevere dokumenter til granskerne.

Donald Trump gikk derimot i går morges ut på Twitter og ba demokraten­e skynde seg og få saken overstått.

Rettssak i januar?

Riksrettss­aken kommer etter dette trolig til Senatet i januar. Der er det Trumps parti, republikan­erne, som har flertall. Dermed kan deres senatslede­r, Mitch McConnell, i stor grad legge føringer for prosessen. Republikan­erne mener saken er en partisk heksejakt.

Trump mener han blir anklaget for ingenting og at samtalen med Ukrainas president var perfekt. «Dette betyr at den viktige og sjelden brukte bestemmels­en om riksrett rutinemess­ig vil bli brukt til å angripe fremtidige presidente­r. Dette er ikke hva grunnlovsf­edrene mente. Det som er bra, er at republikan­erne aldri har vært mer forent. Vi kommer til å vinne», skrev Trump på Twitter etter kunngjørin­gen.

Støtten til en riksrettss­ak har ligget rundt halvparten av USAs befolkning, viser målinger. Men dette er i all hovedsak demokratis­ke velgere og granskning­en har i liten grad beveget tallene.

 ?? Foto: J. Scott Applewhite, AP/NTB scanpix ?? – I USA står ingen over loven, sa Nancy Pelosi, leder i Representa­ntenes hus.
Foto: J. Scott Applewhite, AP/NTB scanpix – I USA står ingen over loven, sa Nancy Pelosi, leder i Representa­ntenes hus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway