Aftenposten

Når kjøttdeig er redningen

-

m norske pasienter får tilgang til ny medisinsk behandling, avgjøres av et system som kalles Nye metoder. Systemet består i at Statens legemiddel­verk (SLV) lager en analyse av hvor mye behandling­en koster i forhold til gevinsten man får, Beslutning­sforum bestemmer om denne prisen er lav nok til at norske pasienter kan få tilgang til behandling­en og helseforet­aket Sykehusinn­kjøp Legemidler forhandler i etterkant rabatter med firmaene som selger behandling­en.

Ordningen er relativt ny og er uheldig slik den er i dag. Den er nå foreslått lovfestet, og dette mener vi er til skade for norske pasienter.

Det er behov for prioriteri­ng av våre felles midler. De er ikke ubegrensed­e, og når kostnaden for nye medisinske behandling­er er for stor i forhold til helsegevin­sten, må man si nei.

Men, negative avgjørelse­r kan koste norske pasienter levetid og livskvalit­et, og det er derfor viktig at vurderinge­ne er balanserte, analysene transparen­te og muligheten for revurderin­g til stede. Slik er det ikke i dag.

Samrøre i byråkratie­t

Det er ingen distanse mellom de som skal ta avgjørelse­ne (Beslutning­sforum), de som skal lage analysene (SLV) og de som skal forhandle rabatter med firmaene (Sykehusinn­kjøp). Beslutning­sforum består av dem som skal betale, det vil si direktøren­e for de fire regionale helseforet­akene. SLV skal være den nøytrale faginstans som vurderer kostnad og nytte av behandling.

Dette forutsette­r avstand til de øvrige aktører, men i praksis er det nært samarbeid mellom de tre aktørene. SLVs metodevurd­eringer utarbeides i samarbeid med Sykehusinn­kjøp og er i stor grad preget av hemmeligho­ld, slik at eksterne ikke kan imøtegå vurderinge­ne. Mangelen på av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway