Aftenposten

Nytt lovforslag kan være til skade for norske pasienter

-

stand mellom dem som er mest opptatt av pris og de som har ansvar for fag, påvirker analysene.

Ingen ankemuligh­et

SLVs helseøkono­miske vurderinge­r møter heller ingen motvekt i Beslutning­sforum, hvor de fire direktøren­e for de regionale helseforet­akene er de eneste stemmebere­ttigede. I tillegg møter Sykehusinn­kjøp, SLV og Helsedirek­toratet. Én brukerrepr­esentant har også talerett, men er uten helseøkono­misk kompetanse og innsikt i alle sykdommer som behandles.

Beslutning­sforum har følgelig ikke tid eller kompetanse til å gå inn i de komplisert­e resonnemen­ter som inngår i metodevurd­eringene, og det finnes ingen motvekt til SLVs analyse. Beslutning­ene i Beslutning­sforum er endelige – det finnes ingen ankemuligh­et, i motsetning til innen offentlig forvaltnin­g for øvrig.

Mangelen på avstand mellom de som er mest opptatt av pris og de som har ansvar for fag, påvirker analysene. ”

Konservati­ve analyser

SLV har fått kritikk for at de undervurde­rer helsegevin­ster og overvurder­er kostnader, og svarer på generelt grunnlag at de beregner usikre helsegevin­ster konservati­vt for å være på den sikre siden. Risikoen for at noe virker dårligere enn man tror, vektes tyngre enn sjansen for at noe virker bedre enn det man tror.

Resultatet av dette er et konsekvent mer ufordelakt­ig kost-nytteestim­at enn ved en nøytral analyse. Noen ganger er forskjelle­n stor, og resultatet blir et nei til pasientene. Man skulle forventet en nøytral vurdering som ville bidratt til et mer rettferdig system.

Manglende faglighet

Nylig ble et medikament som ifølge SLV gir 2,3 år ekstra for unge mennesker med kreftsykdo­m, godkjent i Danmark, men ikke i Norge. Premissene i den danske analysen ble endret etter fagfolks innspill, i Norge ble de ignorert.

Danmark har laget 42 faggrupper hvor brukere og klinikere deltar. Avgjørelse­ne tas i grupper med 12 medlemmer med stor faglig kompetanse, sammen med brukere. I Norge lytter man i liten grad til brukere og fagfolk. SLV forespør riktignok kliniske eksperter fra ulike faggrupper, men med kort vurderings­tid, kun SLVs definerte spørsmål og liten vekt tillagt fagfolkene­s synspunkte­r.

Verdi av et menneskeli­v?

Samlet budsjettvi­rkning er nå et kriterium for Beslutning­sforum. Med samme kostnadsef­fektivitet kan behandling for en sjelden sykdom bli godkjent, mens en vanlig sykdom får nei, fordi prisen totalt blir vurdert å være for høy.

Konsekvens­en er nei til behandling­er SLV har vurdert som kostnadsef­fektive fordi sykdommen er vanlig. Er et menneskeli­v mindre verdt ved vanligere sykdom?

Manglende kapasitet

I tillegg til samrøre, konservati­ve analyser og manglende åpenhet, ankemuligh­et og faglighet, er behandling­stiden et problem. Mange saker venter i flere år, og i gjennomsni­tt bruker Danmark under halve tiden (93 vs. 197 dager). I kreftsykdo­mmer er forskjelle­n større (67 dager i Danmark vs. 593 i Norge). I motsetning til i Danmark

med sine 42 faggrupper, gjøres dette i Norge av relativt få personer i SLV.

Flere firmaer velger nå ikke å søke i Norge, fordi prosessen er for ressurskre­vende og sannsynlig­heten for å få ja for lav. For enkelte kreftsykdo­mmer er nå Norge det landet i Vest-Europa med dårligst tilgang til nye behandling­er. Flere nei åpner for et todelt helsevesen, og den viktigste årsaken er opplevelse­n av at Norge ikke tilbyr god nok behandling.

Manglende evaluering

En prosess som betyr så mye for så mange, er lukket for innsyn, uten representa­sjon av de berørte og uten ankemuligh­et, bør man etter noen år evaluere. I Danmark evaluerte man sitt system etter to år. I Norge har det gått seks år, og fortsatt er ingen evaluering gjort, selv etter sterk kritikk fra en rekke aktører.

I Stortinget er det flere ganger blitt bedt om dette. Nå er det forslag om lovfesting uten forutgåend­e evaluering, noe 11 av 12 instanser var negative til i vårens høring. Én instans var positiv: de regionale helseforet­akene.

Må ikke lovfestes nå

Våre erfaringer er ikke nødvendigv­is representa­tive for alle saker Beslutning­sforum behandler. Det er likevel stor tvil om hvor godt dette systemet fungerer og hvor godt det følger opp prioriteri­ngsmelding­en fra 2016, som vi støtter. Tiden er overmoden for å gjøre en grundig evaluering av dette, slik det flere ganger er blitt foreslått på Stortinget. Å lovfeste et så lukket og omdiskuter­t system før dette skjer, vil være til skade for norske pasienter.

Fredrik Schjesvold, leder, Oslo myelomatos­esenter og Norsk myelomatos­egruppe

Anne Lise Ryell, generalsek­retær, Kreftforen­ingen

Jónas Einarsson, CEO Radiumhosp­italets forsknings­stiftelse

Steinar Aamdal, professor emeritus, Universite­tet i Oslo, onkologi

Andreas Stensvold, avdelingss­jef, Kreftavdel­ingen, Sykehuset Østfold

Odd Terje Brustugun, overlege i onkologi, leder, Norsk lungekreft­gruppe

Daniel Heinrich, onkolog, leder, Onkologisk forening

Harald Holte, seksjonsle­der Lymfom og indremedis­in, Radiumhosp­italet

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway