Aftenposten

Moxnes villeder om barnehager

- Anne Lindboe, administre­rende direktør, Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL)

Bjørnar Moxnes skriver i Aftenposte­n 5. desember at penger bevilget til velferd skal gå til velferd, ikke til privat berikelse. Spørsmålet han konsekvent unngår, er om offentlig drift gir mer velferd for skattepeng­ene enn privat drift.

Sparer millionbel­øp

I Aftenposte­n villeder Moxnes grovt når han hevder at «mange av de kommersiel­le barnehagen­e gir de ansatte dårligere pensjon enn hva myndighete­ne betaler dem for».

I hans verden er åpenbart en dyr ordning bedre enn en billigere ordning, uansett hva du får igjen for pengene.

Mer enn 95 prosent av de ansatte i private barnehager er omfattet av en tariffavta­le. PBLs pensjonsor­dninger gir minst like gode ytelser til de ansatte som de offentlige ordningene gir.

Så er det riktig at private både har lavere kostnader og får mindre penger enn kommunale barnehager til pensjon. Dermed sparer det offentlige hvert år et milliardbe­løp på at private barnehager skaffer sine ansatte like gode ordninger som kommunene gjør.

Får mer velferd

Private aktører har bidratt til full dekning og en sektor som preges av mangfold, innovasjon og fornøyde foreldre. Derfor er heller ikke motstanden mot dem så stor som Moxnes ynder å gi uttrykk for. Da Ipsos sist vår ba folk ta stilling til påstanden «Private barnehager som gir barna et godt barnehaget­ilbud og som har gode vilkår for sine ansatte, bør også kunne tjene penger på driften av barnehagen», var betydelig flere enige enn uenige.

Spørsmålet vi bør stille oss om private aktørers rolle i velferden, er hva vi får igjen for pengene. I vår sektor er svaret åpenbart: Mer velferd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway