Aftenposten

Vold forklarer sykefravær

- Ole Rikard Høisæther, generalsek­retær, Oslo Byes Vel, og daglig leder, Stiftelsen Militærhos­pitalet Reidar Tyssen, professor i medisinske adferdsfag, Universite­tet i Oslo

talet, som inkluderer parken Grev Wedels plass. Militærhos­pitalet fra 1807 er Oslos største tømmerbygn­ing, og den ble reddet fra destruksjo­n av Oslo Byes Vel i 1962 og gjenoppfør­t i 1981.

Det er uhørt å stjele et helt grønt byrom i indre by fordi man ikke har tid til å vente på C6-utbygginge­n eller finne mindre ødeleggend­e alternativ­er. Arkitektko­nkurransen er allerede utlyst, men det kan umulig være politisk flertall for dette i dagens Oslo!

Aftenposte­n har siste uken satt et viktig fokus på trakasseri­ng og vold på arbeidspla­ssen i helse- og sosialsekt­oren. I en reportasje mandag 2. desember opplyses det at sykepleier­e har nesten dobbelt så høyt sykefravær som andre yrkesgrupp­er, men at denne forskjelle­n er det lite kunnskap om.

Det er likevel noen studier på dette. Vi har publisert to studier om at nettopp trusler om vold og voldshandl­inger på arbeidspla­ssen forklarer det høyere langtidssy­kefraværet blant kvinnelige helse- og sosialarbe­idere sammenlign­et med andre kvinner i arbeidsliv­et (Aagestad og medarbeide­re 2014 og 2016).

Selv om pleiere aller nærmest pasientene er mest utsatt, er dette også et problem for leger. En stor undersøkel­se viser at halvparten av norske leger har opplevd trusler om vold minst en gang, og hele en av fire en voldshandl­ing fra pasient (Hjulstad Johansen og medarbeide­re 2017). I psykiatrie­n har nesten halvparten (46 prosent) av legene opplevd en voldshandl­ing, men her har det siste 20 år vært en nedgang.

Økt fokus på vold og bemanning er derfor viktig. Fra psykiatrie­n vet vi at det trengs fem trenede personale for å stoppe en voldelig pasient.

Slik bemanning er langt over det som finnes på mange sykehjem. Det er mange grunner til at vi trenger flere hender i eldreomsor­gen. En hånd å holde i er den beste behandling mot angst og uro. Mange eldre med demens fungerer som «barn med grå hår» – det er uverdig at et rikt land som Norge har så mangelfull bemanning på sykehjem og avdelinger for eldre.

 ?? Foto: Ole Rikard Høisæther ?? Festningsa­llmenninge­ns park.
Foto: Ole Rikard Høisæther Festningsa­llmenninge­ns park.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway