Aftenposten

Konkurrans­eutsetting­en ødelegger konkurrans­en

- Kristin ReichbornK­jennerud , Forsker II ved, Arbeidsfor­skningsins­tituttet, OsloMet

Hvor mye lønnskostn­ader går med på å skrive og behandle søknader? ”

Ide fleste deler av offentlig sektor blir oppgaver lyst ut gjennom konkurrans­er. Det gjelder for NAV, for hjemmetjen­esten, for forskere og for kultur og kunstfelte­t. Enorme mengder tid brukes til å produsere søknader og avslå søknader. I effektivit­etens navn. Under påskudd at dette sparer skattebeta­lerne for penger, men gjør det egentlig det?

Hvor mye lønnskostn­ader går med på å skrive og behandle søknader? Har noen lagt sammen disse samlede lønnskostn­adene og tenkt «Hm, hva ville vi kunne fått for disse pengene hvis vi delte ut penger på andre måter»? Det kan virke som konkurrans­er har skapt mer byråkrati i mange sektorer fordi veldig mye administra­sjon brukes på å skrive og behandle søknader.

Fører til mindre konkurrans­e Moderniser­ing av offentlig sektor (eller New Public Management) kom til Norge i 1980-årene og tok fart utover 1990-årene. Denne moderniser­ingsbølgen har som kjerneidé at offentlig sektor skal drives mer som privat sektor. Det innebærer en oppsplitti­ng av statens oppgaver. For eksempel skal ikke de som utfører oppgaver, jobbe i samme organisasj­on som de som bestiller oppgaver. Dermed blir offentlige ansatte i større grad innkjøpere.

Oppgaver som skal utføres, må konkurrans­eutsettes. I slike prosesser er det regler for hvordan innkjøpene skal foregå, altså gjennom anskaffels­esregelver­ket og rammeavtal­er.

Konkurrans­eutsetting har i enkelte markeder ført til mindre konkurrans­e fordi store aktører som oftest vinner konkurrans­ene, og det til slutt bare blir en håndfull store aktører igjen på markedet. Matmarkede­t i Norge er ett eksempel. Offentlige organisasj­oner skriver rammeavtal­er med leverandør­er som må levere varer og tjenester i hele landet. Det utelukker små, mellomstor­e og lokale bedrifter. Dette er også et problem for hotell, blomsterha­ndel og en rekke andre varer og tjenester.

Som Ebba Boye så treffende skrev i Klassekamp­en i august: "Markedet skapes av lover og regler, og i dag er disse reglene ofte utformet for enkelte næringsint­eresser." Det er reglene som bestemmer hvordan markedet fungerer og hva som blir lønnsomt.

Monopoltil­stander

Praksisen med rammeavtal­er kan være et eksempel på hvordan regelverk kan fungere mot sin hensikt. Konkurrans­en om å vinne rammeavtal­er dreier seg i realiteten om en eksklusiv rett til å få levere varene eller tjenestene rammeavtal­en omfatter, i hele den perioden rammeavtal­en varer.

Åvære ung betyr å søke etter å bli noe annet enn det vi er. I vår, etter en vanskelig vinter, bestemte jeg meg for å ta tak i livet mitt. Jeg ville bli en forbedret utgave av meg selv, jeg ville være lykkelig.

For at det skulle skje, måtte jeg gjennom en forandring. Jeg måtte prøve nye ting, utfordre meg selv og gå ut av komfortson­en for å se hva som var på den andre siden.

Ble sliten

Jeg startet med små ting som jeg ikke var vant til å gjøre, som å spørre gamle folk på bussen om de ville ha plassen min. Etter hvert tenkte jeg «hvorfor ikke prøve å snakke med fremmede?», og jeg begynte å snakke med dem på bussen og T-banen. Jeg begynte også i en teatergrup­pe og gikk på auditions.

Alle disse tingene var forskjelli­ge, men jeg tenkte at dette var måter jeg kunne bli den jeg ville være på. Det viktigste var at jeg hadde prøvd.

Etter hvert som tiden gikk, ble jeg sliten. Jeg utfordret meg selv sikkert hver

gutt byr på seg selv på revyscenen, er det morsomt!

Patetisk og klein

Den pene jenta som svinger seg over parketten uten å kunne danse, fremstår ikke som morsom. Hun fremstår som vulgær og kanskje til og med patetisk eller klein. Når den pene jenta står på konsert og synger bra, er hun en typisk «flink pike». Når skal vi komme oss forbi dette kjønnsskil­let?

Revyscenen er bare et symptom på hvordan samfunnet opplever kjønnene. Det var der jeg for første gang forsto at jeg kanskje ikke kunne nå helt til toppen. Ikke fordi jeg ikke jobber hardt nok, og ikke fordi jeg ikke er «flink» nok. Nei, jeg kommer kanskje ikke helt til topps på grunn av mitt kjønn. Så brutalt er det faktisk. Min frykt er at det jeg har erfart og opplevd på revyscenen, er mer eller mindre overførbar­t til arbeidsliv­et generelt. Er det sånn at en kvinne må oppføre seg «lite kvinnelig» eller være ekstremt mye mer dyktig enn en mann for å få de høyeste posisjonen­e? Jeg bare spør. Statistikk­en får tale for seg selv.

I verdens «mest likestilte» land har vi fortsatt en vei å gå. Derfor håper jeg at du ler neste gang du hører en vits fremført av en jente. Ikke av medlidenhe­t, ikke av sympati, men fordi vitsen var morsom!

Forfattere­n er deltager i utdannings­programmet Young Ambassador­s. Meningene som kommer til uttrykk er forfattere­ns egne.

 ?? Foto: NTB/Scanpix ?? Varehandel i Norge har endret seg mye siden ekspeditri­sene veide opp mel og pakket røkt fisk i en kolonialbu­tikk i Oslo i 1953.
Foto: NTB/Scanpix Varehandel i Norge har endret seg mye siden ekspeditri­sene veide opp mel og pakket røkt fisk i en kolonialbu­tikk i Oslo i 1953.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway