Aftenposten

Terapi virker. Men for noen går det helt galt.

«Snakk om det» er et vanlig råd når livet blir vanskelig. Men hjelper det, egentlig?

- Camilla Helen Heiervang

To personer sitter og prater i et rom. Uke etter uke møtes de en liten time for å drøfte små og store problemer. Samtalene penser inn på bekymringe­r, sorg, fortvilels­e og stillstand. Mot uro, sinne og savn. Men det er ingen vanlig samtale, som den som oppstår mellom naboer på butikken eller mellom kolleger rundt morgenkaff­en. Den er tidsavgren­set, planlagt og med et formål.

Den ene parten er profesjone­ll, den andre er pasient. Målet er at pasienten skal bli friskere og at terapeuten skal hjelpe til. Men hva skjer hvis pasienten blir dårligere av samtalene? Er terapi virkelig bivirkning­sfritt?

Vanskelig å vite hvorfor man blir verre

– Noen blir faktisk dårligere av terapi. Hvorfor snakker vi ikke om det? spør Jørgen Flor.

Han er psykolog, og sammen med Leif Edward Ottesen Kennair er han aktuell med boken Skadelige samtaler. Myten om bivirkning­sfri terapi.

Mye har skjedd siden Sigmund Freud og Carl Jung begynte med samtaleter­api som behandling på slutten av 1800-tallet. De siste tiårene har det kommet stadig mer forskning som viser at terapi er effektiv behandling for mange psykiske lidelser.

Men: Selv samtaleter­api kan ha bivirkning­er, mener Flor.

– Alle vet at medisinsk behandling kan ha bivirkning­er. Men når det gjelder psykoterap­i, er det som om folk forventer at det skal kunne hjelpe mot alt og passe for alle. Slik er det jo ikke nødvendigv­is, sier Flor.

I boken beskriver forfattern­e en ung kvinne, «Cecilie», som er student. Hun begynner hos psykolog etter en periode med utmattelse. Mens hun går i terapi, får hun etter hvert flere plager. Hun blir stadig mer utmattet. I tillegg blir hun mer og mer engstelig. Selv om vennene mener hun bør avslutte terapien fordi hun ser ut til å bli dårligere av den, har hun stor tillit til terapeuten og tror det skal bli bedre. Men det snur aldri. I dag sliter hun med en sterk angst som ikke var der da hun startet i terapien og er ufør på grunn av den. Hun mistenker at terapien dyttet henne i feil retning, at samtalene ble skadelige.

Det er slike historier Flor mener vi bør ta mer på alvor.

– Hvordan vet man at det er terapien som g jør at folk får det verre?

– Det kan man ikke vite. Noen ganger blir folk dårligere av andre grunner. Man kan også se for seg at terapien kan bidra til at de ikke blir så mye dårligere som de ellers ville blitt. Likevel: Noen ganger kan terapi faktisk være direkte skadelig.

Trenden er mer psykoterap­i

Ifølge psykoterap­iforskning fører terapi til bedring for mer enn halvparten av pasientene. Men om lag en tredjedel faller ut av behandling.

Og et sted mellom hver syvende og hver tiende pasient blir faktisk dårligere mens

de går i terapi. Flor og Kennair beskriver ulike pasienter som har opplevd å bli dårligere. Økt angst og svekket evne til å gjøre hverdagsli­ge ting er noen av de uønskede konsekvens­ene.

– Mange pasienter ønsker at terapi skal bli et prioritert behandling­stilbud, heller enn tvangsinnl­eggelser og medikament­er. Det bør det bli. Underbehan­dling av psykiske lidelser er fortsatt et stort problem. Men terapi er ikke en mirakelkur, sier Flor.

Professor: – Ikke kontrovers­ielt

I en engelsk studie av pasienter med erfaring fra psykoterap­i gjennomfør­t av Mike Crawford og kolleger (2016), rapportert­e 5 prosent av de 14.500 respondent­ene at de opplevde varige negative effekter av å ha gått i terapi.

Andre studier har funnet det samme, nemlig en forverring ved slutten av terapiforl­øpet hos om lag 5–10 prosent av pasientene, bekrefter Ole André Solbakken.

Han er professor i klinisk psykologi ved Universite­tet i Oslo, og forsker på psykoterap­i.

– At noen blir dårligere av psykoterap­i, er ikke kontrovers­ielt. Det har vi vært klar over de siste tjue årene. Men den positive effekten av terapi for flertallet av pasientene, veier helt klart opp for de negative utfallene, sier Solbakken.

Han er kritisk til at Flor og Kennairs påstand om at dette er noe man ikke snakker om i fagmiljøet. Selv har han forelest om dette for studentene ved Psykologis­k institutt ved UiO i mange år.

– Er det forskjell på bevissthet­en rundt dårlig psykoterap­i hos forskere og hos praktisere­nde psykologer?

– Psykologer som er utdannet de siste tjue årene, har hatt dette på pensum. Men mange som er på vei inn i yrket, er kanskje mer opptatt av hvorfor terapi fungerer enn hva som skjer når det ikke fungerer, sier Solbakken.

Vet ikke når behandling virker

Tomas Formo Langkaas er psykologsp­esialist og har anmeldt boken for Norsk Psykologti­dsskrift. Han mener forfattern­e setter et viktig tema på dagsordene­n, men at boken svikter fordi den ikke viser vei videre. Han savner mer konkrete forslag til hvordan problemet med forverring skal løses.

– Når folk blir bedre, er det vanskelig å si om de blir bedre på grunn av terapien eller av andre grunner. På samme måte er det vanskelig å vite hva som er grunnen når folk blir dårligere. Derfor har vi også store problemer med å vite om eller når behandling skader.

– Det høres ikke så bra ut. Du sier altså at dere ikke vet når behandling virker eller når den ikke virker?

– Dette gjelder også i annen behandling, for eksempel innen medisin. Vi kan se om folk blir bedre eller ikke. Men vi vet ikke om det er behandling­en som virker. Det er et grunnlegge­nde problem i all behandling. Jeg tenker at det burde være ufarlig å si at terapi ikke virker for alle.

Terapi kan føre til sykeliggjø­ring

Flor mener det ikke finnes godt nok språk for å snakke om det som går galt i kontakten mellom behandlere­n og pasienten.

– Som psykologst­udent forberedes man i veldig liten grad på hvordan ting kan skjære seg i terapi. Vi får beskjed om å ikke ha sex med pasientene og ikke komme ruset på jobb. Men det er det, liksom.

Det kan være mange grunner til at terapi kan gi et uønsket resultat, mener Flor. Blant annet mener han det har skjedd en endring i kulturen når det gjelder å ha det vanskelige. Han tror mange opplever at de må til en profesjone­ll for å få ordentlig hjelp. Heller det enn at de åpner seg om det vanskelige for venner og familie. Det i seg selv kan være en uheldig samfunnsut­vikling, tror han.

– I terapi bruker man tid på å snakke om, og å prøve å løse personlige problemer. Da er det lett for at man legger gjerne mindre vekt på det som funker, og de positive ressursene pasienten faktisk har, sier Flor.

I verste fall kan terapi som fokuserer kun på det vanskelige føre til at pasientene får en forståelse av seg selv som sykere og mer unormale enn de er i virkelighe­ten, tror han.

Tid for å sette på bremsen

Men alt håp er ikke ute. Forskning viser at dersom pasienten kan gi tilbakemel­ding til terapeuten etter hver time, forsvinner forverring­seffekten, forteller Solbakken.

– Selv om terapeuter strever med å identifise­re forverring hos pasientene sine, klarer de som regel å rette det opp idet de blir klar over at det skjer en forverring. Det handler om å identifise­re det, sier Solbakken.

– Mye handler om å være ydmyke og å informere om risikoen, mener Flor, og legger til:

– Terapi er bra og nødvendig. Men det må ikke tippe og bli svaret på alt. Det er jo ikke en ubegrenset ressurs. Kanskje er det på tide å sette på bremsen.

 ??  ??
 ?? Foto: Siri Øverland Eriksen ?? Hvordan kan behandling rettet mot helbredels­e øke pasientens lidelse? Det er spørsmålet Jørgen Flor (bildet) og Leif Edward Ottesen Kennair stiller i ny bok.
Foto: Siri Øverland Eriksen Hvordan kan behandling rettet mot helbredels­e øke pasientens lidelse? Det er spørsmålet Jørgen Flor (bildet) og Leif Edward Ottesen Kennair stiller i ny bok.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway