Aftenposten

Massive legender til Oslo

Bandet bak klassikera­lbumene Blue Lines og Mezzanine er klar for Pipfest i juni.

- Robert Hoftun Gjestad

Fire år etter forrige besøk, er legendene i engelske Massive Attack igjen klare for Norge. Bandet besøker Oslo og Pipfest neste år. De blir headliner for festivalen i Sofienberg­parken fredag 12. juni.

Gikk til topps på listene

Dit kommer bandet etter et år der de, som mange andre før dem, har vært på turné og spilt et gammelt album i sin helhet.

Mezzanine er Massive Attacks mørke mesterverk, og det ble bandets første på toppen av listene i hjemlandet, England. Lydbildet på albumet fra 1998 var definitivt en overraskel­se. Dystrere, skumlere og langt mørkere enn tilfellet var på forgjenger­ne Blue Lines (1991) og Protection

(1994).

Bandleder Robert Del Naja (også kjent som 3D) ønsket så sterkt å dra bandet i denne retningen, at de nesten ble oppløst. Målet var å utvide bandets elektronis­ke trip-hop-sound med inspirasjo­n fra dyster, klaustrofo­bisk new wave og skitten gitarrock. Et gjenhør med «Angel», «Risingson», «Teardrop» og «Inertia Creeps», de fire singlene som også åpner albumet i denne rekkefølge­n, viser at 3D lykkes med sitt ønske.

Setlistene fra årets konserter viser at albumet der ble spilt sammen med en rekke coverlåter fra artister som The Velvet Undergroun­d, The Cure og Avicii. Dette er låter som i utgangspun­ktet også ble samplet til bruk på Mezzanine.

To av tre fortsatt med

Når Massive Attack kommer til Norge neste år, loves det et «festival set». Sannsynlig­vis betyr det at bandet ikke bare spiller

Når Massive Attack kommer til Norge neste år, loves det et «festival set» ”

Mezzanine, men også tar med seg låter fra blant annet klassikere­debuten Blue Lines. Med sine myke rytmer og fengende melodier var det albumet en liten sensasjon da det ble sluppet i 1991, og det var med på å forme sjangeren trip-hop.

Fra tidligere besøk vet man også at Massive Attack legger mye arbeid i videofilme­r som følger låtene som fremføres på scenen. Robert «3D» Del Naja og Grant «Daddy G» Marshall er fortsatt med i bandet, mens tredjemann Andy «Mushroom» Vowles sluttet etter Mezzanine.

Massive Attack, som sammen med blant annet Coldplay nå også har engasjert seg i kampen for mer klimavennl­ige turneer, besøkte Norge sist under Øyafestiva­len i 2016.

Ska-legender kommer også

Sist uke meldte Pipfest i Sofienberg­parken også om åtte andre artister til neste års festival. Disse er popheltene Supergrass og ska-legendene The Specials samt Sports Team, James Vincent McMorrow, No. 4, Joan As Police Woman, Passenger og Ellysse Mason.

Kr 299 2

kr 979

kr 2990

kr 1050

 ?? Foto: EMI/Presse ?? Grant «Daddy G» Marshall og Robert «3D» Del Naja (t.h.) i Massive Attack, på vei til Norge.
Foto: EMI/Presse Grant «Daddy G» Marshall og Robert «3D» Del Naja (t.h.) i Massive Attack, på vei til Norge.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway