Aftenposten

Store hits, tannløst album

Poplyden av 2019 mangler låter til å fylle et godt album.

- Robert Hoftun Gjestad

åIngen låter er strømmet mer hos Spotify i år enn Camila Cabello og Shawn Mendes’ latterlig fengende ballade «Señorita». Tallet? Låten rundet nettopp én milliard avspilling­er globalt. Nylig fikk paret (kjærester eller ikke ...?) også prisen for «collaborat­ion of the year» under American Music Awards i L.A.

Ikke rart at det nå kommer et helt album som duver i det samme lydlandska­pet av latinameri­kansk popmusikk herfra, altså. Et album som åpner ganske så inspirert, men som etter hvert dør ut i påfallende mangel av både originale og fengende låter.

Styrt av algoritme-kapitalism­en Hvordan moderne popmusikk høres ut, endrer seg raskt fra år til år. Men det er liten tvil om at latinoinsp­irerte låter er lyden av 2019, og at det garantert også vil være lyden av 2020.

Den cubansk-amerikansk­e 22-åringen, Camila Cabello, for øvrig med en fortid i jentegrupp­en Fifth Harmony, skal ha sin dose av skylden for det. Hun er selvfølgel­ig ikke alene, men i en strømmever­den der algoritmen­e sørger for at de største artistene stadig blir mer og mer spilt, betyr blant annet hennes suksess at latinopop er veien å gå for å lykkes akkurat nå.

Og for å holde oss i teknologie­ns verden, så hjelper det også at det er i Sør- og LatinAmeri­ka at strømmetje­nestene for tiden vokser mest. Sånn er det blitt, slik styrer algoritme-kapitalism­en popen. Denne virkelighe­ten kan gi oss store hits, men ikke nødvendigv­is gode album.

Sliter med å skape flere hits

For Camila Cabello startet kjøret egentlig med låten «Havana» tilbake i 2017. En monsterhit sammen med rapperen Young Thug. 2019 har gitt oss nevnte «Señorita», men overrasken­de nok ikke så mye mer. I forkant av albumslipp­et er hele fem låter til sluppet som singler, men ingen av dem har nådd spesielt høyt på listene.

Når man hører disse låtene – «Shameless», «Liar», «Cry for Me», «Easy» og nye «Livind Proof» – i sammenheng her på Cabellos andre studioalbu­m, Romance, føles det egentlig ikke så rart. Ingen kan klage på lydbilde, produksjon eller sårhet i den kjente stemmen, men det må være lov å stille spørsmål om kvaliteten på låtmateria­let som er valgt ut.

Langt under pari

I en musikalsk virkelighe­t der spanske Rosalía skaper den mest fengende latinopope­n og amerikansk­e Billie Eilish utfordrer rammene med drivende låter i årets mest nyskapende produksjon, blir det noe tafatt over materialet som er samlet her.

Rytmene er ikke tunge nok, melodiene ikke sterke nok, refrengene ikke store nok.

Det hele begynner som sagt friskt med blant annet perkussive «Living Proof», ustoppelig­e «Señorita» og det som sikkert er neste single ut, «My Oh My» sammen med rap-stjernesku­ddet DaBaby. De tannløse poplåtene og balladene som fyller andre halvdel av Romance, er derimot langt under pari.

 ?? Foto: Eduardo Munoz, Reuters/NTB scanpix ?? 22-åringen Camila Cabello. Stjerne og trendsette­r i popen akkurat nå.
Foto: Eduardo Munoz, Reuters/NTB scanpix 22-åringen Camila Cabello. Stjerne og trendsette­r i popen akkurat nå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway