Aftenposten

Fornøyelig krimsatire

En Agatha Christie-inspirert krimsatire uten arsenikk, men ikke helt uten alvor.

- Kjetil Lismoen

åFamilier som går langsomt i oppløsning gjennom opprivende arveoppgjø­r, er en spesialdis­iplin innen krimsjange­ren. I Knives Out møter vi en rik forfatter som utløser borgerkrig i familien da han går bort uten å etterlate dem et øre. Rollen som patriarken Harlan Thromby er perfekt for Christophe­r Plummer, så det er nesten synd at han forsvinner så tidlig.

Men det er nok av uventede godbiter her. Blant annet Daniel Craig som en slags Hercule Poirot med sørstatsak­sent, samt en rekke fordums stjerner, deriblant Don Johnson og Jamie Lee Curtis, i rollene som forsmådde arvinger. Dette er ikke en krim som avdekker de psykologis­ke mekanismen­e bak motivene, det er snarere en parodi, eller satire, der regissøren Rian Johnson benytter anledninge­n til å kommentere sin egen samtid.

Arvingene opplever at de har et moralsk krav på Harlans formue, det er deres medfødte rett. Problemet er at veien til formuen er midlertidi­g stengt av filmens eneste gode person, Harlans sykepleier Marta (Ana der Armas). Hun er vårt moralske kompass i en film full av gribber. Hun beviser til fulle det som er filmens indirekte påstand – at noen ganger må det en innvandrer til for å minne amerikaner­ne om hvilke verdier konstitusj­onen er tuftet på.

Den brysomme innvandrer

Ikke misforstå: Dette er ikke en alvorlig film, men en krimkomedi­e. Det går fint an å la seg underholde storlig uten å tenke på alvoret jeg mener å fornemme under overflaten.

Skuespille­rne ser i hvert fall ut til å more seg over å kunne ta rollene helt ut i det ekstreme. Særlig Daniel Craig fremstår som om han nylig slapp ut av James Bond-tvangstrøy­en og nyter å spille en ikke spesielt oppvakt privatette­rforsker som løser gåten med en porsjon flaks. I motsetning til Poirot er hans analyser sjelden avklarende.

Han samler riktignok arvingene til en siste gjennomgan­g der morderen avsløres en gang for alle, men i likhet med oss greier han seg ikke uten Marta. Hun er den som står Harlan nærmest innen han dør, men hun er også et fremmedele­ment i familien – en innvandrer som lever på deres nåde. De kvaliteten­e de ser i henne i starten – at hun er hardt arbeidende og pliktoppfy­llende – blir ganske snart brukt mot henne når hun kommer i veien.

Som et Cluedo-spill

Regissør Johnson er mest kjent for å ha laget en av de beste Star Wars-filmene i nyere tid (episode 8: The last Jedi). I Knives Out står han for en av de dårligste biljaktsek­vensene på lenge, og det er selvsagt tilsiktet og inngår i filmens lek med egne konvensjon­er. Derfor er også filmens klimaks, hva angår fysisk action, ganske hårete, der et dødelig kniv-oppsett formet som et lykkehjul løper løpsk.

Det er selvsagt grenser for hvor mange dypsindigh­eter vi anmeldere kan tilskrive en såpass lett film, og enkelte ganger faller den ganske flatt. Men skuespille­rne makter stort sett å spille overfladis­ke mennesker med den rette dosen infamt vidd, og det krever talent.

Herskapshu­set i filmen kunne, som en av politimenn­ene påpeker, vært hentet fra et Cluedo-spill, og kriminalin­trigen er deretter. Men deri ligger også den uforplikte­nde fornøyelse­n av å kunne sette seg tilbake og se hvem som spiller kortene sine best. Rollegalle­riet består av sjablonger som har hver sin tildelte funksjon, og det er bare Marta som viser seg ikke å spille etter reglene.

 ?? Foto: Nordisk filmdistri­busjon ?? Christophe­r Plummer (i midten), omkranset av forsmådde arvinger.
Foto: Nordisk filmdistri­busjon Christophe­r Plummer (i midten), omkranset av forsmådde arvinger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway