Aftenposten

Lyttelande­t

[Lillian Vambheim er redaktør for A-magasinet]

- Lillian@aftenposte­n.no

eg husker fortsatt telefonsam­talen like før jul i fjor. Det var Christine Koht som ringte og fortalte at hun hadde fått alvorlig kreft. Jeg ble først satt ut, men noen samtaler senere var det tydelig at hun var kampklar og hadde noen ønsker for 2019: For det første ville hun fortsatt jobbe og levere sine faste spalter til A-magasinet. For det andre la hun frem ideen om å lage en podkast om livet sitt, midt i alvorlig sykdom og høyst usikre diagnoser. Nettopp nå var det ekstra viktig å holde kontakten med den friske og normale hverdagen utenfor sykehuset. Vi sa ja til begge deler, selv om vi ikke hadde gjort det siste før.

Da vi lanserte podkasten Koht vil leve, merket vi for alvor den kraften en god lydfortell­ing kan ha. Nærmest i sanntid fulgte lytterne hennes og familiens kamp. Og de har heiet fra sidelinjen. Dokumentar­en, som ble laget av Joachim Førsund og Monster, vant prisen som årets beste radiodokum­entar og danket ut fire NRK-produksjon­er i Norges største radioprisu­tdeling, Radio Prix. Vi ble selvsagt veldig glade, stolte og takknemlig­e.

Historien har mer enn 1,1 millioner avspilling­er fordelt på fem episoder. Veldig mange tok kontakt med oss

Ji redaksjone­n og ville hjelpe Koht og familien. Selv om hun har vært spaltist hos oss siden 2005, var det først da hun slapp oss inn på øret, at folk ble kjent med henne. I redaksjone­n har vi lært at det handler primært om tre ting: Mot, vilje og det å ta en sjanse:

1. Mot hos hovedperso­nen(e) til å våge å slippe andre tett innpå livet. 2. Viljen hos journalist­en(e) til å fortelle historier på en ny måte, teste en ny plattform. 3. Ta sjansen på å stå i historien mens den pågår, selv om du ikke vet hvordan den ender.

Så vi vil fortsette å lage fortelling­er på ulike plattforme­r. I år har vi lansert Foreldreko­den, en podkast der psykolog Hedvig Montgomery og journalist Bjørn Egil Halvorsen tar opp aktuelle problemsti­llinger rundt samspillet mellom barn og voksne. I tillegg står Aftenposte­n bak suksessene Aftenpodde­n, Forklart og Serieprat. Gå inn på ap.no/podkast og lytt. Eller tips oss, om det er noen fortelling­er eller stemmer der ute som du mener vi bør gi deg lyden av.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway