Aftenposten

TEGN PÅ AT NOE ER GALT

[Atferd]

-

Eldre som er utsatt for seksuelle overgrep, kan vise selvmordsa­tferd eller tegn til stress, angst og tilbaketre­kning. Frykt, inkontinen­s og påtrengend­e minner er andre tegn på mulige overgrep. Forskerne trekker også frem signaler som at beboerne har på seg flere lag med klær, nekter å kle av seg eller forsøker å forlate institusjo­nen. Ofre kan motsette seg å bli stelt.

Kilde: Forsknings­rapporten Dette skjer ikke! Eller gjør det det? (2016)

de skal ta saken opp igjen.

Det vi vet, er at Eva fortalte minst fire ulike personer at hun hadde vært utsatt for noe.

Ennå hadde ingen meldt uroen videre.

Wenche Malmedal Forsker

ELDREOVERG­REP ER FORTSATT TABU. Demens gjør ofte at de sosiale bremsene i hjernen svekkes. Mange blir aggressive, og noen får mer seksualise­rt adferd.

Hver gang det skjer noe som ikke skulle skjedd på et sykehjem, skal det skrives en avviksmeld­ing. Aftenposte­n har kartlagt 128.000 avviksmeld­inger fra sykehjem over hele Norge i 2018. I den grad overgrep meldes om, tyder kartleggin­gen på at dette ikke skjer ofte. Men det skjer.

Det ble registrert 166 avvik om seksuell trakasseri­ng og overgrep på de 942 sykehjemme­ne i fjor.

De aller fleste beskriver beboere som kommer med seksuelle tilnærmels­er eller beføler pleiere (71 prosent).

I 21 prosent av tilfellene rammes en annen beboer. I resten er det uklart hvem som rammes.

Kun to meldinger er beskyldnin­ger om at pleiere har begått overtramp.

I tillegg beskriver 220 avvik uønsket kontakt mellom beboere. Avviksmeld­inger fra ulike deler av landet beskriver det slik:

«Dement mannlig beboer klappet kvinnelig beboer på baksiden når han gikk forbi henne i korridoren. De bor som naboer, og hun er redd for at han kommer inn på rommet når hun sover.»

«Mannlig beboer onanerte, sittende, på balkongen i 1. et., der andre beboere oppholdt seg».

« Beboeren tilbyr seksuelle tjenester. Hun befinner seg gjentatte ganger i fellesarea­ler med helt avkledd underkropp, med sterkt adskilte ben, mens mannlige beboere er til stede. Beboeren starter plutselig å masturbere med sitt underliv på en svært høylytt og utagerende måte.»

TABU OGSÅ FOR HELSEPERSO­NELL. Helseperso­nell har vanskelig for å ta inn over

seg at seksuelle overgrep kan ramme de mest pleietreng­ende. Forsker Wenche Malmedal ved NTNU i Trondheim har doktorgrad i vold og overgrep mot eldre og er en av de fremste ekspertene på eldrevold i Norge.

Da hun og masterstud­ent Maria Iversen intervjuet sykepleier­e om seksuelle overgrep, ville de helst ikke tro at slikt skjer. Ingen hadde hatt undervisni­ng om temaet i utdanninge­n. De ble sinte, triste, lei seg, uvel og kvalme da de diskuterte temaet.

– Seksuelle overgrep mot eldre er fortsatt et tabubelagt tema blant helseperso­nell. Handlingen er for mange utenkelig, sier Malmedal.

– Det gjør det enda mer utfordrend­e å si ifra om eller avdekke.

Det lille som finnes av internasjo­nal forskning, indikerer at overgrep mot eldre er et stort samfunnspr­oblem som få vet om.

Sykepleier­ne i Malmeldals studier etterlyste undervisni­ng om seksuelle overgrep mot eldre som en del av utdanninge­n for helseperso­nell.

– At ansatte ikke er bevisste på at slike ting skjer, kan forsterke de eldres sårbare posisjon, påpeker Malmedal.

«DERE MÅ PASSE DERE FOR DEN MANNEN». En dag Kari satt ute i sykehjemsh­agen med moren, kom Eva med en uforståeli­g melding til en av pleierne på jobb. «Dere må passe dere for den mannen!» Datteren skjønte ingenting, og pleieren sa ikke noe som kunne forklare hva moren mente.

Sykepleier­en moren siktet til, hadde jobbet på sykehjemme­t i flere år. Men datteren hadde aldri møtt ham.

Aftenposte­n har fått innsyn i sykehjemme­ts avviksmeld­inger. Der er ikke Evas varslinger ført inn.

Kommunen forklarer dette overfor A-magasinet med at det ikke er «vanlig å melde inn personalsa­ker i vårt avvikssyst­em». Personalsa­ker meldes til nærmeste overordned­e.

Én dag kom alle de tre sykepleier­ne med hver sin bekymrings­melding til sykehjemsl­edelsen om hva Eva sa skjedde på rommet hennes om natten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway