Aftenposten

Hvem er den beste Hamilton?

[1. januar er det Jakob Oftebros tur]

- – Asbjørn Slettemark

Stellan Skarsgård, Coq Rouge (TV-serie 1989), Forhøret (film 1989) Den demokratis­ke terroriste­n (film 1992):

Skarsgård er alltid på ballen som skuespille­r, men i rollen som Hamilton blir han for ... sosialdemo­kratisk? Hamilton skal selvsagt ha røtter i det skandinavi­ske miljøet han er formet av, men samtidig er agenten større enn livet, aristokrat­isk og kontroller­t voldelig. Det er ikke kvaliteter Skarsgård formidler.

Peter Haber, Fiendens fiende (mini TV-serie 1990), Kvällspres­sen (TV-serie 1992):

Fiendens fiende er visuelt datert, men det er jo også hele kald krig-tematikken i den glimrende romanen filmen er basert på. Haber spiller Hamilton med kjølig arroganse og litt anger, og han gestalter den sterke indre drivkrafte­n vi kjenner fra bøkene. Begjæret om hevn er en viktig Hamilton-nyanse, og Haber formidler det på beste vis.

Stefan Sauk, Vendetta (film 1995), Tribunal (film 1995):

Stefan Sauk blir for endimensjo­nal machosvens­ke med skinnjakke og kjappe replikker. Jeg savner de såre glimtene av samvittigh­et Haber gir glimt av. Vi snakker tross alt om en romanfigur som slår i hjel sin polske kjæreste ved en feil (går det an, egentlig?) og må leve med det. Men Sauk skal ha for at han kler godt mafia, biljakter, blodhevn og andre elementer som driver Vendetta.

Peter Stormare, Hamilton (film 1998): Det var vanskelig å se Peter Stormare som Hamilton etter hans Hollywood-gjennombru­dd som en enfoldig fyr i Fargo, men som actionhelt er Stormare briljant. Jeg savner noe dybde, men når Harald Zwart sitter i registolen, er vel tredimensj­onale figurer for nordkorean­sk dialekt å regne.

Mikael Persbrandt, I nasjonens interesse (2012), Men inte om det gäller din dotter (film 2012):

Persbrandt har en naturlig autoritet og en undertrykt villskap og uro som kler Hamilton perfekt. Dette blir spesielt tydelig i den første av de to filmene, hvor scenene med Maria Solska (Fanny Risberg) er knappe og intense. Persbrandt­s arv som Hamilton ble dog ødelagt av slaktoffer­et Men inte om det gäller din dotter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway