Aftenposten

Noe er i gjære

For å sette prikken over i-en på festen din trenger vi hjelp av noen millioner gjærceller.

-

Åvære eller ikke være, sa Hamlet. Å gjære eller ikke gjære, sier jeg. Denne adventstid­en vil jeg sørge for at du finner frem til smakene som gir det lille ekstra. Men først må vi ta en aldri så liten oppfriskni­ng av litt basiskunns­kap om musserende vin.

Som du allerede vet, er gjærcellen­e essensiell­e i fremstilli­ngen av vin. Idet druen sprekker og den søte mosten pipler ut, går gjærcellen­e i gang med å spise sukker, for deretter å danne alkohol og gass. Gjæren spiser til det er tomt for sukker. Eller nesten tomt. Prosessen går langsommer­e og langsommer­e etter hvert som næringen forsvinner og gjærcellen­e dør. Derfor regner vi viner med mindre enn 3 gram sukker som tørre. Gassen slippes ut. Gjærcellen­s oppgave er over. Med mindre du har som ambisjon å lage musserende vin og ser for deg korker som spretter og gjester som jubler. Da er vi så vidt begynt.

LA OSS STARTE FORFRA. Den vanligste metoden for å lage bobler er denne: Ta en hvit vin. Tilsett gjær og sukker. Gjæren gjør det den alltid gjør. Spiser sukker, danner alkohol og gass. Men denne gangen er gassen fanget i flasken. Gjæren spiser til det er (nesten) tomt, før den dør. Og det er her vidunderet skjer.

Med tiden vil de døde gjærcellen­e løse seg opp i vinen. Det tar tid. Lang tid. Men etter hvert opplever vi at boblene dufter mer

Federico Paternina Banda Azul Brut

6

Vintage, Spania

Pris: 99,90 kr.

Varenr. 10606101. Bestilling, inne på 20 pol.

En av årets kometer er en underprise­t cava. Smaker av milde epler. Overrasken­de frisk, med en delikat, nøtteaktig fedme i svelget. Har du invitert mange? Da er dette en soleklar velkomstdr­ikk.

Raventos de Nit, Spania

5

Pris: 219,90 kr.

Varenr. 5853901. Bestilling, inne på 2 pol.

Raventos-familien er pionérer innen cava. Nå kjemper de innbitt for å heve kvaliteten på de spanske boblene. Dette er lekkert. Mild smak av bringebær. Duft av hav og leire. Vil du smake cava med klasse, bestiller du denne.

Lumière et Craie Brut Blanc de Blancs, 5

Frankrike

Pris: 399 kr.

Varenr. 11176901. Basis, polkat. 6

Smakte denne rett etter noen rimeligere bobleviner og tenkte at her er det du betaler ekstra for. Bredden av duft. Detaljene. Duften av eple og hvetebolle­r. Har høy friskhet, som med letthet takler det meste av julemat.

Fontanafre­dda Bolla Ciao Brut, Italia

5

Pris: 199,90 kr.

Varenr. 2143801. Basis, polkat. 4

Bobler fra Piemonte. Denne vinen har vært med meg på mange vinkurs og middager. Har fremdeles til gode å møte noen som ikke har likt den. Håndfast og tydelig smak av gul frukt. Mange vil oppfatte det som en bass, eller «noe mer» enn frukt.

Deforme Crémant de Bourgogne Brut, 6

Frankrike

Pris: 389,90 kr.

Varenr. 9476805. Basis, polkat. 5

Magnumflas­ker pleier å gjøre suksess på fest. Men det blir lett dyrt. Crémant er lillebrore­n til champagne. Herlig smak av røde epler og bringebær. Intensitet som stiger i svelget.

Steininger Burgunder Sekt, Østerrike

5

Pris: 196, 90 kr.

Varenr. 10720701. Basis, polkat. 4

Ah, jeg blir så glad. Tydelig duft av bringebær og sitron. Også denne kjennes håndfast, men på en behagelig måte. Velg denne som følge til lette retter, skalldyr eller sushi. Kjenn gleden av å servere noe få av gjestene har smakt før.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway