Aftenposten

Karpes millionpla­n: Skal spille ti konserter i Oslo Spektrum

Mange titalls millioner kroner er i spill i Karpes nyeste prosjekt.

- Morten Schwencke

Det er virkelig alvor i Karpes hovedkvart­er. Folk her har ikke sovet noe særlig. Aldri før har så mye stått på spill. Hverken for bedriften eller for ryktet. Men det er den økonomiske risikoen som er verst, synes Chirag.

– Det er ganske jævlig, egentlig.

Om to år skal duoen leie Oslo Spektrum i over en måned for å spille ti konserter. Samtidig skal fem intimkonse­rter holdes i gigantvill­aen Festivitet­en i Skien, som de kjøpte i fjor. Prosjektet SAS SKIEN / SAS SPEKTRUM er en investerin­g med skyhøy risiko.

Chirag tenker på lønnen til alle menneskene de ansetter. Teknikere, designere, fotografer og støtteappa­rat jobber allerede hardt med prosjektet og skal lønnes i flere år til. Han har ikke lyst til å bli blakk heller. Når han har lyst på nye klær, vil han ha penger å bruke. Han kikker ned på den knall gule boblejakke­n sin. Det er ikke kaldt her, men jakken er sippet opp til toppen. Den ser vel best ut sånn.

Magdi derimot, ser ingen grunn til å bekymre seg nevneverdi­g. Han sitter fremo

verlent og virker giret. Man får ikke til noe uten å ta økonomisk risiko, tenker han. Hva er det verste som kan skje? Duoen taper alle pengene og blir offentlig ydmyket. Det kan han leve med.

– Underkjølt regn – det bekymrer jeg meg for.

Duoen får spørsmål om hvilke ideer som er blitt forkastet i dette prosjektet. Da våkner de umiddelbar­t. Alt som kan gjøre dagens tredje intervju siden de møtte på kontoret klokken 06:15 litt mer spennende, ønskes velkommen. Etter et minutt med nøling sier det tilsynelat­ende pling i hjernen til Chirag. Han bryter ut:

– Las Vegas! Las Vegas er den sykeste. Ny pause. Mange av ideene som er forkastet kan kanskje brukes i en eller annen form i fremtiden og bør derfor ikke deles.

– Okei da. Lang historie kort: Magdi kommer hjem fra USA og sier at gutta skal til Vegas. Jeg sier det er helt dust og høl i hodet, sier Chirag.

Slik er ofte dynamikken. Magdi slenger ut en vill idé. Chirag slår den ned. Likevel ender duoen og produksjon­steamet på befaringst­ur til verdens gamblingho­vedstad. Det ble den feteste befaringen de har vært på. Ifølge dem selv besto programmet av fem poolpartys, tre klubber og to show hver dag.

– På flyet tilbake ser jeg på Magdi og sier: Det stedet her har ingenting med oss å gjøre. Han sa han var enig. Well spent money. Han bare: Vi hadde det gøy, da.

Bruker millioner på sceneshow igjen Det motiverer Karpe å gjøre noe nytt. De har i flere år forsøkt å utvide grensene for hva en konsert kan være. Uforholdsm­essig store summer går til sceneshowe­t. Det skal det også gjøre denne gangen. Så kan man spørre seg hva duoen egentlig vil kommuniser­e med for eksempel en flyvende scene og et basseng med synkronsvø­mmende griser, slik de hadde sist de var i Spektrum.

– Det fanger jo oppmerksom­heten, men er det ikke en fare for at inneholder forsvinner i alt virvaret?

– Det er en balanse, for hvis du ikke er bevisst på hva folk forstår, kan det feile helt. Da blir det bare grøt. Samtidig er det en verdi i å ha flere lag, sier Magdi.

– Vår siste utgivelse er fylt med hundefløyt­er. Det er ikke alle som hører hundefløyt­en. Noen ting er bare beskjeder til en viss gruppe, men de andre kan underholde­s av refrenget, fortsetter Chirag.

– Fant du på det nå?

– Mhm – kom på det nå, sier han kry.

Sceneteppe av akvariefis­ker?

Ved å leie Spektrum en hel måned er muligheten­e for elleville scenerigge­r enda større enn før, både teknisk og økonomisk. På den andre siden av skalaen byr villaen i Skien på helt andre muligheter. Det skal bli alt annet enn en konvensjon­ell konsert.

For å fremprovos­ere et innblikk i hvordan idéutvikli­ngen foregår, har Aftenposte­n forberedt noen antatt umulige forslag: Se for deg en glassvegg foran scenen med et tynt akvarium inni. Det svømmer fisker der. Vannet tappes sakte, men sikkert, så man ser stadig mer av scenen. Til slutt deles åpnes veggen i midten, slik Moses delte sjøen.

– Basse!

Chirag kaster seg bakover i stolen og roper inn produksjon­sansvarlig Sebastian Ekeberg, mens Magdi utbryter at vann er et «kjempedeil­ig» visuelt virkemidde­l.

– Men nesten alle akvariefis­ker har et problem med et visst lydnivå og synes det er ubehagelig. Så da må du over på maneter. De har ikke den utfordring­en med lyd, sier Magdi og gestikuler­er voldsomt.

Ekeberg innvender at vekten og stabilitet­en på akvariet vil by på utfordring­er. Det er også mye risiko knyttet til å jobbe med vann i et rom fullt av elektronik­k.

– Men det kan sikkert gå, konkludere­r han.

Fylle scenen med couscous Idémyldrin­gen er vanskelig å stoppe. Kan man fylle gulvet med noe som publikum kan ta på? Det bør i så fall ikke være noe spiselig. Ekeberg har dårlig erfaring med eksempelvi­s couscous på scener. Men Chirag hadde sansen for Chanels vårvisning i 2018. Modellene gikk langs en kunstig strand med bølgende vann.

En slik idé måtte blitt gjennomfør­t i Skien, konkludere­s det med. Publikum i Spektrum må ha muligheten til å hoppe opp og ned uten å tråkke på hverandres bare føtter. Han skriver noe ned på mobilen sin. De to skal bruke årevis på å planlegge nå. Men allerede om noen timer får de vite mer om hvordan billettsal­get går. De har mulighet til å selge over 100.000 billetter, avhengig av produksjon­en. Tar man utgangspun­kt i de billigere billettpri­sene til ståplassen­e, på 870 pr. billett, snakker vi om inntekter på nesten 90 millioner. Magdi er i motsetning til sin makker ikke nevneverdi­g bekymret for salget.

– Jeg har aldri følt meg så fri som nå, sier han.

– Hva med deg, Chirag?

– Hehe. Jeg er ikke overrasket over at han sier det. Jeg bekymrer meg for alt, ofte for ting som ikke er verd det. Men her snakker vi om et enormt bygg i Skien og leie av Spektrum i over en måned. Da er man litt ute hvis man ikke svetter litt på kveldene.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Tobias Willumstad Myrland ?? De 35 år gamle musikerne Chirag og Magdi har rappet sammen siden de var ungdommer. Nå trenger de ikke lenger lure på om de har penger til å gjennomfør­e idéene sine.
Foto: Tobias Willumstad Myrland De 35 år gamle musikerne Chirag og Magdi har rappet sammen siden de var ungdommer. Nå trenger de ikke lenger lure på om de har penger til å gjennomfør­e idéene sine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway