Aftenposten

Frank Rossavik: Kulturpoli­tikk er en form for sadomasoch­isme

Kampen om kronene gir underlige utslag.

- Frank Rossavik, kommentato­r

En skrytevide­o lagt ut av Kulturdepa­rtementet på Facebook 4. november, viser korte filmer av folk som klapper for kulturmini­ster Trine Skei Grande, hopper rundt med takkeplaka­t eller jubler på informasjo­nsmøter idet nyheten blir formidlet, alt i glede over å ha fått penger.

På statsbudsj­ettet for 2020 bevilges tilsammen 287 millioner kroner til 28 regionale kulturbygg, hvorav ti nye prosjekter. Departemen­tet ba om å få hurrafilme­r fra mottagerne. Filmen gir assosiasjo­ner til den fra 2017, der medlemmer av USAs regjering lovpriser Donald Trump og takker for æren ved å få lov å tjene ham.

Hvis poenget var å informere om hva pengene skulle gå til, kunne videoen ha gjort nettopp dét. I stedet vises en flom av servil takknemlig­het mot kulturmini­steren. Eller er det bare en uhøytideli­g samling av gledesutbr­udd, en kjærkommen kontrast til kultursekt­orens mye omtalte sutrekultu­r?

Ringerunde­n til endel av de jublende ga svar langs hele aksen: Én mente at videoen var uproblemat­isk, «bare en glede å takke slik». Én mente at departemen­tet alltid forventer underdanig­het. Det har pint oss med stramme bevilgning­er i årevis, sa en jeg snakket med, og «nå skal vi plutselig takke slik for å få penger». En annen opplevde det som ubehagelig å måtte triumfere slik, av hensyn til andre som ikke fikk støtte.

Så kan man si at det her er snakk om midler til nye prosjekter, ofte kalt engangspen­ger, ikke driftsstøt­te. Dermed blir det en slags konkurrans­e og ikke så selsomt å juble for seier.

Oslo sluker det meste

Men samtaler med folk i sektoren gir inntrykk av at bildet er ganske likt, uansett hva slags penger det er snakk om. Det gjelder dessuten det meste av kulturfelt­et, ikke bare museene. I år etter år flommer pengene over de store institusjo­nene i Oslo. De forvalter den offisielle, nasjonale kulturarve­n. Alle utenfor hovedstade­n – inkludert tunge museer som utvilsomt også forvalter nasjonal kulturarv – blir nærmest sett på som lokal underholdn­ing.

De seneste årene er det blitt ekstra tydelig, på grunn av det nye Nasjonalmu­seet, det nye Munchmusee­t, rehabilite­ring av Nationalth­eatret og andre store prosjekter. Men problemet er ikke nytt. En rapport fra Agderforsk­ning i 2009 viste at Oslofolk nyter godt av fire ganger så mange statlige kulturkron­er som andre nordmenn.

Den sittende regjeringe­ns generelle innstrammi­ng av offentlig sektors pengebruk kommer i tillegg. Driftsbuds­jetter som oppleves som trange i utgangspun­ktet, krymper ytterliger­e.

Lokale og regionale kulturlede­re må bukke og skrape for Kulturdepa­rtementet, deretter takke intenst og juble offentlig hvis man en gang er så heldig å få litt mer enn det vanlige, som den nevnte bevilgning­en på 287 millioner på statsbudsj­ettet for 2020.

Blant dem som er avhengig av bevilgning­er på statsbudsj­ettet, er det ofte bare de i Bergen som våger å si åpent fra. Direktør Petter Snare ved Kode Kunstmusee­r har tordnet mot Oslos dominans flere ganger.

Disiplinku­rs

Da Kulturdepa­rtementet i Trond Giskes (Ap) tid som statsråd arrangerte lobbykurs for kulturlede­re, fordi man mente de trengte det, var ett av budskapene at de ikke burde bite hånden som mater dem.

Opplysning­en stammer fra et kapittel professor Anne-Britt Gran ved Handelshøy­skolen BI skrev i boken Kommunikas­jon og ytringsfri­het i organisasj­oner, utgitt i 2016.

En av Grans konklusjon­er etter samtaler med sentrale aktører er at folk i kulturlive­t driver det hun kaller «økonomisk selvsensur». De kritiserer ikke hverandre og i hvert fall ikke Kulturdepa­rtementet eller Kulturråde­t (som fordeler mange av kronene på departemen­tets vegne), begge deler av frykt for ikke å nå opp i kampen om bevilgning­er.

Mer eller mindre frivillig

Det hele fremstille­s på en måte som bringer tankene til sadomasoch­isme, et rollespill der herskerne i departemen­tet nyter å kue ledere av museer og andre institusjo­ner, elsker å tildele straff, men iblant også gir belønning hvis slavene tilber dem intenst nok og ellers kryper tilfredsst­illende.

Sadomasoch­isme skal være frivillig. Det er den på et vis også her. Ingen tvinges inn på statsbudsj­ettet. Lokale kulturlede­re kan – slik Kulturdepa­rtementet stadig krever – øke inntektene fra private givere, publikum, kommuner og fylker. Noen har da også mer å hente på å jobbe bedre med egenfinans­iering, men mange vet at nedslagsfe­ltet er for lite, de rike onklene fraværende og kommunen for fattig.

Da er det tross alt bedre å fortsette å dyrke herskerne i Kulturdepa­rtementet, blant annet ved å sende ydmyke jubelvideo­er når det forventes.

 ?? Foto: Paal Audestad ?? Må kulturlede­re takke kulturmini­steren pent for penger på statsbudsj­ettet? Her er Trine Skei Grande på Henie Onstad Kunstsente­r i juli.
Foto: Paal Audestad Må kulturlede­re takke kulturmini­steren pent for penger på statsbudsj­ettet? Her er Trine Skei Grande på Henie Onstad Kunstsente­r i juli.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway