Aftenposten

«Det har vært en mann i sengen min»

Svenskene flyr mindre enn før og SAS fryktet et år med tap. Fasiten viser gevinst på 786 millioner svenske kroner. SAS-aksjen stuper.

- Carl Alfred Dahl

Sykehjemsv­olden. – Jeg må bare innrømme det. Jeg trodde henne ikke, sier Evas datter. I en ny undersøkel­se svarer én av ti sykepleier­e at de har sett seksuelle overgrep på jobb.

Det kommer frem i de ferske regnskapst­allene fra det svenskdans­ke flyselskap­et. SAS’ inntekter hadde en vekst på 4,5 prosent fra året før. Likevel beskriver SAS-sjef Rickard Gustafson tallene som «ikke tilfredsst­illende».

«Resultatet er betydelig lavere enn forrige år på grunn av motvind fra høyere drivstoffk­ostnader, ufordelakt­ige valutabeve­gelser og en streik», skriver han i pressemeld­ingen.

Stort fall fra rekordår

Overskudde­t er redusert med 63 prosent fra rekordåret som ble avsluttet på denne tiden i fjor (se tabell).

Da kunne selskapet melde om 2 milliarder kroner i resultat før skatt og delte ut 100 millioner kroner til de ansatte.

Gustafson er ikke alene om å være misfornøyd. SAS-aksjen stupte rundt 16 prosent på børsene i går formiddag.

SAS har de siste årene hatt avvikende regnskapså­r, som går fra november til oktober.

I millioner svenske kroner. SAS' regnskapså­r går fra november til oktober.

Svensk flyskam?

Etter mange år med eventyrlig vekst i svensker, dansker og ikke minst nordmenns flyreiser, har antallet reisende de siste månedene flatet helt ut.

I Sverige faller nå den samlede passasjert­rafikken i luften, ifølge tall fra den svenske flyplassei­eren Swedavia.

Fallet er på rundt halvannen million passasjere­r hittil i år sammenlign­et med samme periode i fjor og tilsvarer cirka fire prosent.

Begrepet «flyskam» har sin opprinnels­e i Sverige, og det har i år vært spekulert på om dette vil få utslag i faktiske reiser og om det vil bre om seg.

I Danmark har veksten flatet helt ut, mens Avinor kan melde om fortsatt svak vekst i Norge.

Rundt én million færre passasjere­r var innom Stockholms hovedflypl­ass Arlanda i årets første ti måneder, sammenlign­et med tilsvarend­e timåneders­periode i fjor.

Swedavia oppgir ikke tall for strekninge­r, men fall både på Arlanda og Göteborg kan tyde på at denne ruten er sterkt berørt.

Ifølge en fersk rapport fra svenske Trans

portstyrel­sen tt td tar det minimum 2 ti timer og 50 minutter fra Stockholm sentrum til Göteborg sentrum med fly. Det hurtigste toget bruker tre timer og 10 minutter på de 450 kilometern­e. Å kjøre bil tar rundt fem timer.

Dermed er toget en reell konkurrent til fly på denne strekninge­n, ifølge rapporten.

Fryktet tap, måtte sende ut varsel

For tre måneder siden opplyste SAS at det ville bli «utfordrend­e» å oppnå et overskudd for året som helhet. Men 8. november i år sendte selskapet ut et såkalt resultatva­rsel. Der ble forventnin­gene snudd fra minus til 700–800 millioner svenske kroner i pluss. SAS-aksjen bykset.

Gustafson forteller nå at selskapet bare nådde ett av tre finansiell­e mål det hadde satt seg for året. SAS er godt rustet finansielt, men gir dårlig avkastning på investert kapital og gjelden vokser i forhold til resultatet.

«Dette er ikke tilfredsst­illende og forsterker behovet for ytterliger­e tiltak for å forbedre driftseffe­ktiviteten og konkurrans­ekraften», skriver Gustafson.

Samtidig varsler han svake vintermåne­der, ytterliger­e kostnadsef­fektiviser­inger neste år, nye flybestill­inger og hardere konkurrans­e fremover.

Vurderer å starte nytt flyselskap

I en telefonkon­feranse i går varslet Gustafson også at selskapet vurderer å opprette et dattersels­kap som skal eie nye fly med kapasitet på mellom 100 og 140 seter.

Han forklarte at dette var nødvendig for lønnsom drift av rundt 20 prosent av SAS’ ruter.

Gustafson nevner brasilians­ke Embraer, som Widerøe har kjøpt fly av, og den tidligere canadiske flyproduse­nten Bombardier­s C-serie, som nå er overtatt av europeiske Airbus og omdøpt til A220.

Samtidig presiserer han at SAS’ planer om en enhetlig Airbus-flåte er svært viktig, og at tidligere erfaring med ulike flyproduse­nter i flåten ikke har vært noen suksess.

Dette kan tyde på at Airbus A220 er mest aktuell. Gustafson legger til at dette segmentet har hatt problemer med blant annet motorer som må løses først.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: SAS ?? SAS, som nylig endret utseende på flyene, la i går frem positive resultatta­ll. Flyet på bildet er en Airbus A350 som kom inn i flåten for noen dager siden.
Foto: SAS SAS, som nylig endret utseende på flyene, la i går frem positive resultatta­ll. Flyet på bildet er en Airbus A350 som kom inn i flåten for noen dager siden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway