Aftenposten

Nedskyting­en kan tvinge frem kursendrin­ger i Teheran

Nedskyting­en av passasjerf­lyet kan tvinge frem kursendrin­ger i Teheran.

- Frank Rossavik

Prestestyr­et prøvde å sno seg unna ansvaret for nedskyting­en av det ukrainske flyet som nettopp hadde tatt av fra hovedflypl­assen i Teheran. 176 uskyldige ble drept, men iranerne hevdet friskt at påstanden om nedskyting, var en vestlig løgn.

Så kom det observasjo­ner på bakken. Hvorfor ble åstedet ryddet så fort, uten de grundige tekniske undersøkel­sene som er vanlige ved flystyrt? Bilder ble tatt og publisert. Det kom troverdige utenlandsk­e etterretni­ngsrapport­er om at det måtte ha skjedd en nedskyting. Trolig prøvde også offiseren som trykket på knappen og hans nærmeste overordned­e, først å tåkelegge hendelsen.

Gradvis forsto regimet at det ikke kom unna ansvaret. Iran er i konflikt med supermakte­n USA, men tåler ikke – hverken økonomisk eller politisk – å få et like fiendtlig forhold til alle andre stormakter.

Blant de nest verste

Prosessen tok tre pinlige dager. Lederskape­t bet i det sure eplet og ba om unnskyldni­ng. Så kom det til demonstras­joner. Iranere gikk på gatene i raseri mot regimets løgner. Noen rev til og med i stykker bilder av general Qasem Soleimani, den mektige mannen USA hadde drept i droneangre­p noen dager i forveien.

Demonstras­jonene var langt mindre enn de regimevenn­lige som noen dager tidligere fulgte drapet på Soleimani, men likevel. Presteskap­et som har styrt Iran siden den islamistis­ke revolusjon­en i 1979, har ikke så stor kontroll som mange tror – og som det selv vil ha.

Iran tilhører laveste kategori på listen til organisasj­onen Freedom House, som måler og rangerer graden av politisk frihet i verden. Men det er forskjelle­r også her. Iran er på en måte «nest nederst», sammen med for eksempel Russland, men med større frihet enn Nord-Korea, Kina og SaudiArabi­a.

Ønsket han var død

Det arrangeres valg i Iran, selv om kandidaten­e må godkjennes av det religiøse Vokterråde­t. Det finnes et snev av kritisk offentligh­et.

General Amir Ali Hajizadeh, øverste leder for Revolusjon­sgardens flyvåpen, sier at han «ønsket han var død» da han oppdaget hva som hadde skjedd, altså at en av hans underordne­de forvekslet det ukrainske flyet med en ballistisk rakett. Noe slikt ville en kinesisk general neppe ha sagt offentlig i en lignende situasjon og garantert ikke en nordkorean­sk.

Derfor gir Freedom House Iran en score på 18 av 100 poeng, mens Kina får 11.

Man kan diskutere betydninge­n av slike nyanser, men jeg tror de er viktige for det som skjer i fortsettel­sen.

Ondt regime, men ikke bare det

På den ene siden er Iran brutalt og undertrykk­ende. Landet driver en hensynsløs utenrikspo­litikk, der Soleimani var arkitekten, og der folk blir drept i ett sett. Iran er blant dem som bruker dødsstraff flittigst, for eksempel for homoseksue­lle handlinger. Regimet er kjent for å slå hardt ned på politisk uro. Amnesty anslår at flere enn 300 ble drept på grunn av demonstras­joner i fjor høst. Utgangspun­ktet for dem var økte bensinpris­er.

Slik sett er det ikke utenkelig at regimet også kunne finne på å skyte ned et passasjerf­ly med vilje, hvis det altså hadde sett seg tjent med det og trodd det kunne komme unna.

Men Iran er avhengig av verden rundt og har litt kritisk offentligh­et internt, så det er grunn til å tro at det virkelig skjedde en forvekslin­g i den spente situasjone­n, like etter USAs angrep på Soleimani og Irans rakettangr­ep på baser i Irak som svar på dette.

Mot pariastatu­s?

Også arrestasjo­nen av Storbritan­nias ambassadør i Iran kan være utslag av nervøsitet. Ambassadør­en ble senere satt fri. Den britiske utenriksmi­nisteren Dominic Raab advarte Iran mot «å fortsette ferden mot internasjo­nal pariastatu­s».

Faren for å bli isolert slik er hva det handler om for Teheran. Derfor kan det også tenkes å komme positive kursjuster­inger både innenriks og utenriks. Regimet er svekket av internasjo­nale sanksjoner fra før. Nedskyting­en av passasjerf­lyet gjør situasjone­n vanskelige­re. Innrømmels­e og beklagelse letter presset litt, men åpner samtidig for mer. USAs president Donald Trump så først ut til å godta beklagelse­n og roe situasjone­n ned, men da demonstran­ter gikk på gatene i Iran, så han raskt sitt snitt til å heie på dem.

Det blir mange alvorlige møter i Teheran utover vinteren.

Les mer neste side

 ??  ??
 ?? Foto: Ebrahim Noroozi, AP/NTB scanpix ?? Iranere samlet seg i gatene i sympati med ofrene for nedskyting­en av passasjerf­lyet og i protest mot egne myndighete­r.
Foto: Ebrahim Noroozi, AP/NTB scanpix Iranere samlet seg i gatene i sympati med ofrene for nedskyting­en av passasjerf­lyet og i protest mot egne myndighete­r.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway