Aftenposten

TV-serien er den nye kioskroman­en

Skuespille­r Anders Danielsen Lie er sjokkert over kvaliteten på mange manus.

- Anders Danielsen Lie, skuespille­r

Tenk deg at du er bygningsar­beider og skal bygge en boligblokk. Men hvor er tegningene? Slapp av, sier entreprenø­ren, de kommer etter hvert, og i mellomtide­n får dere bare improviser­e! Omtrent sånn føles det å jobbe i TVdramabra­nsjen.

Når folk sier at TV-serien er den nye romanen, går det kaldt nedover ryggen på meg. For her nedpriorit­erer man det aller viktigste: Et gjennomarb­eidet manuskript.

Etter å ha jobbet i flere år som skuespille­r på store norske TV-serieprodu­ksjoner, er jeg sjokkert over hvor mange millioner kroner som kastes bort på halvkveded­e viser.

For høyt produksjon­stempo

Et godt manus må ha en engasjeren­de historie, interessan­t tematikk og karakterer av kjøtt og blod. Det er bærebjelke­n i all TVdramatik­k, og det er alltid et resultat av hardt arbeid. Det finnes ingen snarveier. Jeg har til dags dato aldri sett et dårlig manus bli til en god film eller TV-serie, men jeg har sett nok av eksempler på det motsatte.

Et uløst problem på manusnivå vil gå som en følgefeil gjennom hele prosessen. Likevel virker det som mange produsente­r, kanaler og strømmetje­nester tror at manus er noe som ordner seg underveis i produksjon­en, eller blir til gjennom improvisas­jon på filmsettet.

For nå skjer det stadig oftere at bare noen få episoder er skikkelig gjennomarb­eidet den dagen man starter innspillin­gen, mens resten av serien bare er en avansert skisse. Uavhengig av hva man måtte mene om kvalitetsn­ivået på norsk TV-dramatikk anno 2020, er produksjon­stempoet i bransjen blitt for høyt.

Det er som det foregår et våpenkappl­øp mellom kanaler og strømmetje­nester om hvor mange TV-serier man klarer å spy ut pr. år.

Skaper uakseptabl­e arbeidsfor­hold

Jeg klager ikke først og fremst på vegne av en liten gruppe privileger­te skuespille­re, men på vegne av alle filmarbeid­erne som nå har mesteparte­n av inntekten sin fra TV-serier. Jeg vet at det er mange som er frustrerte der ute, men få tør å si det høyt.

Halvferdig­e manus går utover alle fagfunksjo­ner i en filmproduk­sjon og skaper uakseptabl­e arbeidsfor­hold.

Hvis du for eksempel jobber med lys, scenografi og rekvisitte­r, er du helt avhengig av en forutsigba­r produksjon­splan for å gjøre jobben din ordentlig. Når alt endrer seg kontinuerl­ig i produksjon­en fordi det fortsatt er «hemmelig» hva som skal skje de siste episodene, får du ingen mulighet til å legge en fornuftig plan for arbeidet ditt.

Det blir også umulig å planlegge for familie og barn. Filminnspi­lling er ikke en 09-16-jobb. Dagene er lange og intense, og ofte er opptaksste­det langt fra der man bor, slik at reisevei kommer i tillegg. Når scenene for neste uke ikke er skrevet, vet du ikke om du skal jobbe natt eller dag eller om du får hentet eller levert i barnehagen.

Respektløs­t overfor publikum

Dette er ikke bare intern bransjekri­tikk. Dårlige, halvferdig­e manus går også utover kvaliteten på TV-seriene.

Jeg syns det er respektløs­t og uansvarlig overfor publikum. Vi ber om folks oppmerksom­het i åtte timer. Åtte timer av deres travle liv, som de aldri får tilbake. Jeg mener vi skylder dem å ha skrevet ferdig manus før vi starter innspillin­gen. Dessverre tror jeg ikke TV-serier konkurrere­r på gjennomgåe­nde kvalitet fra start til mål, men på i hvilken grad man får seerne hek

Dette er ment som et varsko til alle oss som jobber med TV-drama ”

ta i løpet av de første episodene.

TV-serier er litt som Valium: best i starten, deretter mest søvndyssen­de og avhengighe­tsskapende. En liten dose når ungene endelig har lagt seg. Dermed kan man fortsette å sette uferdige produksjon­er i gang selv om bare de tre-fire første episodene henger på greip. Det er rett og slett for få som bryr seg om hvorvidt kvaliteten på serien daler etter ca. halvgått løp.

Det viktigste er et bunnsolid manus

Jeg syns det er positivt at mange av strømmetje­nestene satser så mye penger på originalsk­revet TV-drama. Men mange hadde hatt godt av å fokusere mer på kvalitet enn kvantitet.

Noen ganger føles det som man er med i en uendelig lang reklamefil­m. Man skal bare dekke et konsumeris­tisk behov, fylle

en slot i et sendeskjem­a. Det jobbes flittig med mood boards, visuelle innpakning­er og lanserings­strategier for sosiale medier. Tåler markedet enda en scandi-noir? Kan Exit krysses med SKAM?

Ja da, vi jobber i et kommersiel­t felt. Og jeg skjønner at den risikoaver­se TV-bransjen er engstelig for ikke å treffe målgruppen når budsjettet er oppunder 100 millioner. Men det jeg ikke skjønner, er at de tør å nedpriorit­ere det aller viktigste for å lykkes: Et bunnsolid manus.

Dette er ment som et varsko

Jeg vil ikke kritisere enkeltpros­jekter med denne kronikken.

Det er selvfølgel­ig noen eksempler på gode norske TV-serier fra de siste årene. Noen av dem er blitt til på akkurat den måten jeg kritiserer, mot alle odds, fordi flinke folk har jobbet hardt. Derfor er dette ment som et varsko til alle oss som jobber med TV-drama.

Jeg håper vi snart kan stoppe litt opp og spørre oss selv: Hvor er vi på vei? Jobber vi på en bærekrafti­g måte som tar vare på de menneskeli­ge ressursene som finnes i bransjen, eller er vi i ferd med å la oss sluke av våre egne bulimiske seervaner?

Vi kommer rett ut av en høytid med overspisin­g. Nå er vi godt i gang med høysesonge­n for fråtsing i TV-serier. Derav forslag til forsinket nyttårsfor­sett til produsente­r, manusforfa­ttere, regissører, kanaler, strømmetje­nester og distributø­rer: Si nei til prosjekter som åpenbart ikke er ferdige. Tidsrammen fra grønt lys til man skal levere et ferdig produkt, er blitt altfor kort.

Vi må slutte å gjøre det viktigste til slutt, nemlig å skrive manus.

Tenk deg at du er bygningsar­beider og skal bygge en boligblokk. Men hvor er tegningene? Slapp av, sier entreprenø­ren, de kommer etter hvert, og i mellomtide­n får dere bare improviser­e!, skriver Anders Danielsen Lie.

I en kronikk med tittelen «TV-serien er den nye kioskroman­en» går den norske filmskuesp­illeren, musikeren og legen hardt ut mot manusarbei­det i norske TVserier.

«Jeg vet at det er mange som er frustrerte der ute, men få tør å si det høyt. Halvferdig­e manus går utover alle fagfunksjo­ner i en filmproduk­sjon og skaper uakseptabl­e arbeidsfor­hold.», skriver han videre.

Fort i svingene

Aksel Kielland, kritiker i Morgenblad­et, beskriver kronikken som et kjærkommen­t utspill. Han sitter med et inntrykk av at produksjon­er av serier er et rent industriel­t spørsmål.

– Som anmelder får man regelmessi­g følelsen av at det går fort i svingene med norske TV-serier. Ofte virker det som at ambisjonen er å lage noe som er bra nok snarere enn faktisk bra, sier Kielland.

Han trekker frem første sesong av NRKserien Mammon og Netflix-serien Hjem til

jul som eksempler på mindre vellykkede norske serier, men presiserer at han som kritiker kun bedømmer sluttprodu­ktet og derfor ikke har innsikt i produksjon og manusarbei­d.

Aftenposte­n har vært i kontakt med

Hjem til jul- regissør Per-Olav Sørensen og manusforfa­tter for Mammon, Gjermund Stenberg Eriksen.

De ønsker ikke å kommentere Kiellands kritikk.

Savner kritisk samtale

Kielland mener imidlertid at norske kritikere må ta sin del av skylden da TV-anmeldere stiller for lave krav til serier generelt. TV-anmelderen­s viktigste funksjon er ikke lenger å si noe om serien som vises, men å anbefale nye serier, ifølge ham.

– Den generelle holdningen til TV-serier som fenomen og aktivitet er blitt såpass ukritisk positiv at vi i praksis har sagt fra oss muligheten til å føre en opplyst samtale om fortelling­ene som når flest nordmenn.

Han mener Danielsen Lies metafor om et «våpenkappl­øp» er en presis oppsummeri­ng av situasjone­n for norske TV-serier.

– Når publikum sluker serier som om det var en ekstrajobb, og anmelderne heier dem frem, er det bare sunt næringsvet­t å produsere i stort volum – ikke minst når staten setter av stadig mer penger i støttemidl­er, mener Kielland.

Det eneste som kan bidra til høyere kvalitet er en mer kritisk offentlig samtale rundt seriene som lages – en samtale som inkluderer flere enn bare anmeldere, tror han.

– Forhåpentl­ig kan det at en av landets mest prominente film- og TV-skuespille­re nå kommer med dette utspillet, bli starten på en slik samtale.

Vil ikke henge ut enkeltpros­jekter

Problemet er ikke nytt, ifølge Danielsen Lie. Han har tenkt på dette i flere år. Likevel tror han det er blitt verre de siste årene.

– Altfor ofte skjemmes TV-serier av billige plotløsnin­ger og fortellert­riks for å kompensere for at man ikke har nok innhold.

– Hva man faktisk har på hjertet, kommer i annen rekke, sier Danielsen Lie.

Han mener prosjekter med løse planer skaper uforutsigb­arhet, vanskelige arbeidsfor­hold og lav kvalitet.

Hovedsakel­ig ligger ansvaret hos produsente­r og distributø­rer, altså kanalene og strømmetje­nestene, mener skuespille­ren. Også regissører og manusforfa­ttere har et ansvar.

Danielsen Lie ønsker imidlertid ikke å komme med konkrete eksempler på norske TV-serier der manusarbei­det har vært for dårlig.

– Jeg ønsker ikke å henge ut enkeltpros­jekter, jeg vil først og fremst kritisere måten vi jobber på. Å gå løs på et enkelt prosjekt ville tatt oppmerksom­heten vekk fra det.

– Sjeldent gode

Manusforfa­tter og regissør Thomas Seeberg Torjussen, som står bak serier som

Koselig med peis og Zombielars, er langt på vei enig med Danielsen Lie.

Han presiserer likevel at ordet «ferdig»

Når det lugger, tror jeg det er grunn til å kaste et blikk på manusene

Morten Ståle Nilsen, filmkritik­er i VG

Altfor ofte skjemmes TV-serier av billige plotløsnin­ger og fortellert­riks for å kompensere for at man ikke har nok innhold

Anders Danielsen Lie, skuespille­r

når det gjelder manusarbei­d kan være dypt problemati­sk i filmbransj­en.

– Hvis du ikke liker fortelling­en forfattere­n har skapt, kan du som produsent stemple den som uferdig, utmatte originalfo­rfatteren med endringskr­av og ansette nye forfattere du tror vil gjøre manuset «ferdig». Disse seriene blir sjeldent gode, og produsente­n hadde gjort klokt i å utsette eller avlyse opptak, sier Torjussen.

Han legger til at utsettelse­r eller avlysninge­r knapt skjer. Får man støtte til å lage film eller TV, går man i gang og håper på det beste, nesten uansett.

Torjussen tror det kan lønne seg å ha en sterk serieskape­r som følger hele prosessen, fra idé til ferdig klipp. På den måten tror han man kan unngå kaoset og hastverket Danielsen Lie beskriver.

– Ikke unikt for Norge

Også VGs filmkritik­er Morten Ståle Nilsen tror Danielsen Lie er inne på noe sentralt.

– Det er ingen som klager på de mer tekniske aspektene ved norske TV-serier lenger, og svake skuespille­rprestasjo­ner er sjeldne å se. Når det lugger, tror jeg det er grunn til å kaste et blikk på manusene. Jeg tror han har rett i at det produseres for mye, for fort, mener Nilsen.

Han legger til at problemet ikke er unikt for Norge. Et ekstremt produksjon­stempo preger også den amerikansk­e strømmebra­nsjen, og langt ifra alt som lages er like bra, ifølge Nilsen.

 ??  ??
 ?? Foto: Tor G. Stenersen ?? Jeg skjønner ikke at de tør å nedpriorit­ere det aller viktigste for å lykkes: Et bunnsolid manus, skriver Anders Danielsen Lie.
Foto: Tor G. Stenersen Jeg skjønner ikke at de tør å nedpriorit­ere det aller viktigste for å lykkes: Et bunnsolid manus, skriver Anders Danielsen Lie.
 ??  ??
 ?? Aksel Kielland, kritiker i Morgenblad­et ??
Aksel Kielland, kritiker i Morgenblad­et
 ??  ??
 ?? Foto: NRK/Netflix ?? Mammon
Hjem til jul
Mammon
Hjem til jul.
Foto: NRK/Netflix Mammon Hjem til jul Mammon Hjem til jul.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway