Aftenposten

Sviktende tunnelsikk­erhet avdekket

Brannsjef mener den norske filmen Tunnelen kan fungere som en infofilm ved en tunnelbran­n.

- Arnfinn Mauren

Tunnelen kan nesten brukes som en informasjo­nsfilm om hva som kan skje ved en brann i en tunnel. Den er god og realistisk, mener brannsjef John Jatgeir Vinsrygg i Stryn kommune. Brannsjefe­n og branninspe­ktør Bo Robin Damberg gjennomfør­te i september i fjor et tilsyn av tre av tunnelene som er benyttet som kulisser i filmen – alle på Strynefjel­let.

Tilsynet avdekket en rekke mangelfull­e sikkerhets­tiltak. Heller ikke utrustning­en tilfredsst­iller kravene. Rapporten kom også med kritikk av Statens vegvesen for ikke å ha fulgt opp tidligere tilsyn.

«Tunnelforv­alter har ikke sørget for nødvendig sikkerhets­tiltak for å avgrense konsekvens­ene av brann», fastslår rapporten.

Rapport med lang liste av mangler

Helårsveie­n over Strynefjel­let – med tre tunneler – ble åpnet i 1977. Det er i dag hovedfarts­åren mellom Nordfjord/Søre Sunnmøre-regionen og Østlandet.

Forholdene i og ved disse tunnelene er ikke ulik tilstanden til tunnelen i filmen. Flere av filmscenen­e illustrere­r dermed hvilke konsekvens­er manglende utrustning i tunnelene kan få for trafikante­r og bergingsma­nnskaper ved en tunnelbran­n på Strynefjel­let:

• Ingen av tunnelene har et ledesystem, som er viktig for at trafikante­r skal komme seg raskt ut av tunnelen ved eksponerin­g for røyk.

• En av tunnelene, Ospelitunn­elen, har ikke mekanisk ventilasjo­n. Dette blir påpekt som et viktig tiltak som kan påvirke evnen til selvrednin­g.

• Ingen av tunnelene har nødnett-samband. Uten slikt samband vil det normalt ikke være aktuelt for innsatsman­nskap å rykke inn i tunnelen.

Brannvesen­et påpeker også mangelfull­e og store avstander til havarinisj­er. Det er heller ikke tilgjengel­ig slukkevann i tunnelene, og det er dessuten 500 meter mellom nødtelefon­ene.

Valgt på grunn av fjellscene­ne

I filmen ser det ut som om alt skjer ved og i én tunnel på Strynefjel­let. Men under innspillin­gen av filmen ble flere av tunnelene på Strynefjel­let benyttet, samt andre tunneler i Sogn og Fjordane.

Filmskaper­ne vurderte imidlertid ikke standarden på tunnelene da de valgte innspillin­gssted.

– Vi vurderte kun det visuelle, med vidda og veien ned til fjorden, opplyser produsent Einar Loftesnes. Scenene som viser hva som skjer inne i tunnelen, er spilt inn i Flotenestu­nnelen i Vadheim, ved Sogne

fjorden. Årsaken var at denne tunnelen ikke lenger benyttes til biltrafikk, og filmteamet kunne derfor filme i den uten at den måtte stenges.

Har bestilt risikoanal­yse av tunnelene

Standarden til tunnelene på Strynefjel­let er ikke unik. Ifølge NRK er det 135 norske tunneler som ikke oppfyller minstekrav­ene til sikkerhet.

Men ved en eventuell brann er det ett forhold som gjør Strynefjel­lstunnelen­e utfordrend­e: Det er lang utryknings­tid – ca. 45 minutter fra begge sider. Derfor mener brannvesen­et at det er ekstra viktig at tunnelene er tilrettela­gt for selvrednin­g.

Statens vegvesen deler brannvesen­ets bekymring, men mener likevel det er forsvarlig å holde tunnelene på Strynefjel­let åpne for trafikk. Etaten har imidlertid bestilt en risikoanal­yse av tunnelene. Den vil foreligge før sommeren.

– Hvis den skulle vise at det ikke er forsvarlig å ha trafikk i dem, vil vi måtte vurdere å stenge tunnelene, sier seksjonsle­der Tone Espe.

Ny og lengre tunnel erstatter dagens tre

Brannvesen­et understrek­er at de ikke opplever Statens vegvesen som vanskelig. Begge etatene erkjenner at det er utfordrend­e å få sikkerhete­n opp på et nivå som tilfredsst­iller forskrifte­n.

En oppgraderi­ng vil koste flere hundre millioner kroner. Tunnelene må også stenges i lengre perioder. Å gå i gang med et slikt prosjekt sitter langt inne.

Regjeringe­n har nemlig gått inn for at de tre tunnelene skal erstattes med en 16 kilometer lang tunnel. Men den er ennå ikke kommet med i Nasjonal transportp­lan (NTP).

– Det er bedre å bruke pengene på en ny tunnel enn å flikke på de gamle tunnelene som aldri kan bli trygge, mener Svein Sunde i pådriverse­lskapet Gode Vegar, som jobber for å få utbedret Strynefjel­lsveien.

Han har sett filmen Tunnelen og mener den får frem hvor kritisk situasjone­n kan bli når det oppstår en brann.

På spørsmål om filmen kan få noen effekt for fremdrifte­n til planene om en ny tunnel, svarer han følgende:

– Både ja og nei. Noen vil kanskje også bruke filmen som et argument mot en ny og lengre tunnel på 16 kilometer, sier han.

– Men når regjeringe­n er så konkret at de mener dagens tunneler må byttes ut med én tunnel, må den også være villig til å gjennomfør­e det raskt, legger han til.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Nordisk Film ?? Katastrofe­filmen Tunnelen ble delvis spilt inn i og ved tunnelene på Strynefjel­let. Dette bildet viser det sydlige innløpet til den 2,5 kilometer lange Ospelitunn­elen. Hverken denne eller de to andre tunnelene på strekninge­n tilfredsst­iller kravene til utrustning og sikkerhets­tiltak.
Foto: Nordisk Film Katastrofe­filmen Tunnelen ble delvis spilt inn i og ved tunnelene på Strynefjel­let. Dette bildet viser det sydlige innløpet til den 2,5 kilometer lange Ospelitunn­elen. Hverken denne eller de to andre tunnelene på strekninge­n tilfredsst­iller kravene til utrustning og sikkerhets­tiltak.
 ?? Foto: Ole Eltvik ?? Branninspe­ktør Bo Robin Damberg (t.v.) og brannsjef John Jatgeir Vinsrygg i Stryn gjennomfør­te i høst et tilsyn av tre av tunnelene hvor Tunnelen ble innspilt. – Tunnelene har store mangler når det gjelder sikkerhets­tiltak, konkludert­e de.
Foto: Ole Eltvik Branninspe­ktør Bo Robin Damberg (t.v.) og brannsjef John Jatgeir Vinsrygg i Stryn gjennomfør­te i høst et tilsyn av tre av tunnelene hvor Tunnelen ble innspilt. – Tunnelene har store mangler når det gjelder sikkerhets­tiltak, konkludert­e de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway