Anført av Sander Sagosen vant Norge mot Frankrike.

- Trondheim Odd Inge Aas og Christian Skare Stendal

Frankrike-Norge 26–28

Sander Sagosen stormet fremover på banen mens hans stusset ballen i gulvet. Ludovic Fabregas tok ham igjen, la armene rundt livet til Norges største stjerne, og med et kast som ville høstet applaus i en olympisk brytefinal­e, la han Sagosen i bakken.

Trønderen freste og så et øyeblikk ut til at han hadde lyst til å gå rett i strupen på franskmann­en, men roet seg betrakteli­g ned da dommerne viste to fingre i været og sendte Fabregas på benken. I stedet veivet Sagosen med armene mot publikum.

Det var som en befaling, kom dere på beina, jeg vil høre dere, vi trenger dere NÅ! Det var spilt 48 minutter, på tavlen sto det 22–22, og ingen trengte å være tvil om hva som sto på spill. For dette var mulighetne til å sende OLog VM-mesterne fra 2016 og 2017 ut av EM nesten før mesterskap­et var kommet i gang.

Sikret avansement

Det var den første tungvektsd­uellen, og Norge kunne definere hvordan veien videre i mesterskap­et skulle bli.

De to halvtimene på den lyseblå parketten skulle bestemme om det enten så fryktelig lyst ut med tanke på en semifinale i Stockholm om to uker, eller om det skulle bli kniven på strupen mot Portugal tirsdag kveld.

Det ble det første, og nå er Norge uansett sikret plass i mellomrund­en i Malmø. Slår de portugiser­ne, tar de også med seg to poeng.

En bekymring etter åpningskam­pen mot Bosnia-Hercegovin­a var at målvakt Torbjørn Bergerud hadde en blytung dag på jobben. Han klarte nesten ikke å stoppe noe som helst av det som ble kastet mot det norske målet, men søndag kveld var han sensasjone­ll i den andre omgangen. Da kampen sto og vippet og lagene fulgte hverandre som skygger, bestemte den to meter høye skuddstopp­eren for at nå skulle nesten ingenting passere på hans vakt.

Han skal ha en stor del av æren for seieren. For Norge startet kampen på mange måter som mot bosnierne fredag kveld.

«Scoring ved Norges nummer fem, Sander ...». Speakeren lot resten av setningen henge i luften. Sekundet senere hjalp over 8.000 trøndere ham med å fullføre. De ropte ut etternavne­t på bysbarnet.

Det var spilt 12 minutter, Norge ledet for første gang med tre mål, og Sagosen hadde fløyet inn nok et mål. Der og da så det så lovende ut.

Sagosen trengte bare 44 sekunder på å lure hele det hvitkledde forsvaret med en piruett og lure inn 1–0.

Før kampen hadde tidligere landslagsm­ålvakt Ole Erevik provosert mange da han oppfordret trønderne til å bue på motstander­ne og skape en fiendtlig atmosfære. TV 3-eksperten mente den norske høflighete­n var pinlig.

Selv om ingen vel trodde at de var kommet til Balkan eller en håndballha­ll øst i Europa, så var det likevel mange la kubjellene til side og pep i en del franske angrep. Forsøket på utpsyking ble mer og mer intensivt utover i kampen. Det var akkurat som det gikk mer og mer opp for folk hva det egentlig sto om.

Ti Sagosen-mål

Norge fikk den startet de ønsket seg, men utover i den første omgangen krøp det franske laget stadig nærmere.

Da 22 minutter utlignet Luc Abalo til 10–10, og dermed var det uavgjort for første gang siden 0–0. To minutter senere bommet Sagosen, franskmenn­ene kontret og Abalo satte inn 12–11. Nå var det gjestene som ledet kampen for første gang. Sagosen hadde fått tøffere arbeidsvil­kår, og det resulterte i avslutning­er fra dårligere posisjoner og dermed også noen bomskudd.

Ved pause var det 15–14 til franskmenn­ene. Norge trengte ni minutter av den andre omgangen før de hadde utlignet og tatt tilbake ledelsen. Den avgjørende luken fikk de først da Bergerud bestemte seg for å stenge butikken. Han endte til slutt med 15 redninger.

Sagosen ble stående med ti mål. Det var mer enn nok. Det norske laget har aldri vært i en EM-finale.

Det er langt frem dit fortsatt, men starten kunne ikke vært bedre.

?? Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix ??