Aftenposten

13-åring fikk jobben med å hevne drap på IS-sjef

– Jeg angrer på det jeg gjorde, jeg har ingen sympati med IS, sier han i dag.

- Tor Arne Andreassen, Afshin Ismaeli

Han var bare 12 år gammel da han sluttet seg til Den islamske staten. «Abdul» ble med fordi den voksne broren hans var en av de lokale propaganda­sjefene for IS.

Så ble storebrore­n drept, truffet av en flybombe. En dobbeltage­nt hadde pekt ham ut som et mål.

IS mente de hadde avslørt dobbeltage­nten og dømte ham til døden. Da han skulle henrettes ved halshuggin­g, falt oppgaven på den da 13 år gamle broren.

– De ga meg kniven og sa det var min plikt å halshugge ham, sier Abdul til Aftenposte­n.

Han er nå 15 år gammel og befinner seg i det myndighete­ne i det nordøstlig­e Syria kaller et rehabilite­ringssente­r. Han og cirka 100 andre gutter får bevege seg ganske fritt rundt inne på senteret. Men utenfor er det væpnede vakter.

– Jeg visste ikke hva jeg gjorde

Abdul forteller at han vokste opp i en stamme der det er tradisjon for blodhevn. Hvis noen dreper en av dine slektninge­r, da er det din plikt å drepe ham.

– Jeg følte også at jeg ønsket å ta hevn for drapet på broren min, sier Abdul.

Så han gjorde som IS-folkene sa og kuttet hodet av mannen. IS’ propaganda­avdeling filmet drapet og la det ut på nettet. Videoen var en av mange som viste hvordan terrorgrup­pen fikk barn til å begå drap.

– Jeg var redd. Jeg visste ikke hva jeg gjorde, sier Abdul til Aftenposte­n.

Da videoen ble publisert, ville familien til Abdul få ham vekk fra IS-området. Løsningen ble at han overga seg til kurdiske myndighete­r i januar 2018.

– Jeg angrer på det jeg gjorde, jeg har ingen sympati med IS, sier han til oss.

– Kan gi en dom på syv år

Rehabilite­ringssente­ret er noe myndighete­ne i det nordøstlig­e Syria ikke viser frem så ofte. Før Aftenposte­ns besøk er det gått flere måneder siden sist de lot presse få tilgang, får vi opplyst. Vi fikk vite om stedet fordi en lokal dommer fortalte at barn helt ned i 12-årsalderen blir dømt for forbrytels­er begått på vegne av IS.

– Et barn som har halshugget noen, kan få en dom på syv år, sa dommeren. – Barnet sendes ikke i fengsel, men til et rehabilite­ringssente­r.

Det er det rehabilite­ringssente­ret vi nå har fått tilgang til.

Ungdommene som er her, kaller det et fengsel. De får ikke lov til å dra derfra og har svært begrenset omgang med omverdenen. Internett er forbudt. Ingen får lov til å ringe familiemed­lemmer. Brev som blir sendt, er ikke blitt besvart, sier flere av ungdommene.

Det er meningen at ungdommene skal få besøk av familiemed­lemmer. Men etter Tyrkias angrep på Syria er alle familiebes­øk blitt stoppet. Ungdommene får heller ikke lov til å se nyhetssend­inger på TV.

12-åring: – Jeg vil hjem

En 12-åring fra Pakistan forteller oss at han har vært i ungdomsfen­gselet i en måneds tid. Før det var han i Al-Hol-leiren der 3000 utenlandsk­e IS-kvinner og de 7000 barna deres befinner seg. En kvinne der hjalp ham med å opprette en Facebook-konto, slik at han kunne kontakte faren og resten av familien i Pakistan.

I Syria har han ingen gjenlevend­e familiemed­lemmer etter at moren, søsteren og storebrore­n ble drept i et flyangrep. Familien i Pakistan sa det ikke var noe de kunne gjøre for å få ham hjem. De ba ham kontakte Røde Kors.

– Etter at jeg snakket med Røde Kors ble jeg sendt hit, forteller 12-åringen.

– Og nå da? spør vi.

– Nå har jeg ikke kontakt med noen. Det er ikke bra her. Jeg vil tilbake til Pakistan.

Han er ikke den eneste 12-åringen her heller. På samme rom som ham bor det en foreldrelø­s 12-åring fra Tadsjikist­an.

Noen har beholdt sterk tro på IS

Da Aftenposte­n besøker ungdomsfen­gselet, er det 96 gutter her i alderen 12 til 18 år. Cirka halvparten er syrere, mens resten er fra alle verdenshjø­rner.

De syriske barna er i ferd med å få sakene sine avgjort i det lokale rettssyste­met eller er allerede blitt dømt til å være der i opptil syv år. De utenlandsk­e barna er der på ubestemt tid, i et juridisk ingenmanns­land.

I løpet av vårt to timer lange besøk snakker vi med gutter fra Pakistan, Tadsjikist­an, Tsjetsjeni­a, Tyrkia, Tyskland og Trinidad og Tobago.

– Cirka 20 av guttene er fra vestlige land, opplyser direktør Jeger Fayad.

Det er særlig de som er fra vestlige land som er mest radikale og som har bevart sin tro på IS, mener han.

Fra annet hold får vi høre at en gruppe på 10–12 gutter forsøker å overbevise de andre guttene om at de må beholde troen på IS.

– Det er ikke lett å avradikali­sere barna, og for noen av dem kommer det til å ta lang tid, sa direktøren

– Straff meg, ikke sønnen min

Noen av guttene er dømt for grove forbrytels­er eller er mistenkt for å ha begått kon

Det er ikke bra her. Jeg vil tilbake til Pakistan. ”

12 år gammel gutt

krete voldelige handlinger. Andre er blitt fengslet fordi myndighete­ne har mer vage mistanker om at de var med på krigføring for IS.

En av dem som bedyrer sin uskyld, er en 16 år gammel gutt fra Trinidad og Tobago. For oss som reportere er det en spesiell opplevelse å møte ham, siden vi traff moren hans 11 måneder tidligere. Da satt hun bakpå et lasteplan sammen med andre kvinner som nettopp hadde kommet seg ut av IS-området.

– Jeg er bekymret for moren min. Hun er syk, og jeg skulle gjerne ha vært hos henne, sier han.

Moren er nå i Roj-leiren, den minste av leirene der myndighete­ne har plassert kvinner med IS-bakgrunn. Vi besøker leiren og møter henne der like etter at vi har møtt hennes sønn.

– Hvis noen skal straffes for at vi havnet hos IS, så er det meg. Sønnen min har ikke gjort noe galt og må få komme ut fra stedet der han sitter, sier moren.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Alle foto: Afshin Ismaeli ?? «Abdul» var 12 år gammel da han fulgte den eldre broren inn i IS. Som 13-åring halshugget han en mann.
Guttene får undervisni­ng ved skolen i ungdomsfen­gselet.
Barna får lære hvordan man spinner ull.
To 12 år gamle gutter leker med det som ser ut til å være et hjemmelage­t spill.
Alle foto: Afshin Ismaeli «Abdul» var 12 år gammel da han fulgte den eldre broren inn i IS. Som 13-åring halshugget han en mann. Guttene får undervisni­ng ved skolen i ungdomsfen­gselet. Barna får lære hvordan man spinner ull. To 12 år gamle gutter leker med det som ser ut til å være et hjemmelage­t spill.
 ??  ?? En gutt kikker ut av et vindu. Gitteret kan gi inntrykk av at de er innelåst, men dørene til rommene deres er åpne.
En gutt kikker ut av et vindu. Gitteret kan gi inntrykk av at de er innelåst, men dørene til rommene deres er åpne.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway