Aftenposten

Én jernbanesa­tsing på Østlandet på rett spor

Mange jernbanepr­osjekter er ikke i rute. Men unntak finnes: Én strekning fremskynde­s nå med ett år.

- Sveinung Berg Bentzrød

Torsdag 19. desember gikk første salve av for ny jernbanetu­nnel ut av Drammen, i retning Vestfold. En tilsvarend­e gikk av i Moss i månedsskif­tet november-desember. Den markerte at byggingen av ny Intercity-linje mellom Sandbukta (rett nord for Moss), Moss og Rygge er i gang.

Dette er gladnyhete­r i en kritisk situasjon der det enorme prosjektet med dobbeltspo­ret jernbane fra Oslo til Lillehamme­r, Skien og Halden er i alvorlig trøbbel:

Fredag skrev Aftenposte­n at prisen for ny linje gjennom Østfold er blitt «uhåndterli­g, ifølge samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp).

I sommer fortalte Aftenposte­n at Jernbanedi­rektoratet hadde satt bremsene på for Intercity og at en rekke byer ikke lenger kunne regne med at staten ville være med på å betale for nye stasjoner og byutviklin­gsprosjekt­er.

Budsjettet, og Bane Nors forarbeide­r til ny Nasjonal transportp­lan, er full av formulerin­ger som «urealistis­ke prisanslag», «undervurde­ring» av vanskelige grunnforho­ld, og av beskjeder om at oppkjøp av eiendommer og betaling til entreprenø­rer er på full fart opp.

Stine Undrum, Bane Nors nye utbyggings­direktør har i flere år ledet Intercityp­rosjekter nord, vest og sør for Oslo.

Nå er hennes oppdrag å snu hver stein for å se hvor det kan spares penger og se om det likevel er mulig å realisere kjempepros­jektet som planlagt.

Sammen med Undrum har Aftenposte­n gått gjennom status for Intercity-prosjektet, et halvt år etter at alarmen gikk.

Vestfoldba­nen Oslo-Tønsberg: Fremskynde­t!

Det er linjen til Tønsberg som ligger best an. Ikke minst fordi nytt dobbeltspo­r fra Sande og forbi Holmestran­d for lengst er tatt i bruk. Til Tønsberg har Bane Nor som mål å få på plass to tog i timen allerede i 2024 og ikke i 2025, med kutt i reisetiden fra ca. 1,5 time til 1 time.

– Slik det ser ut nå blir vi ferdig ett år før det er varslet, sier Undrum.

En gevinst nummer to er at hun tror det blir mulig å få til fire tog i timen i rushtiden til Tønsberg.

Akilleshæl­en har vært Drammen og Gulskogen stasjoner, samt tunnelene gjennom Kobbervikd­alen i retning Vestfold.

– Å bygge tunnel her, er det mest kritiske. Her har entreprenø­ren Veidekke kommet opp med en helt annen løsning enn vi selv hadde planlagt, sier Undrum.

Vil bruke Europas nye signalsyst­em

En tredje gevinst, som kan gi store innsparing­er, er at man på denne strekninge­n går rett på bruk av det nye europeiske signalsyst­emet ERTMS. I 2013 spurte Aftenposte­n om man ikke kunne ta i bruk ERTMS i stedet for å bygge inn et midlertidi­g signalanle­gg på Intercity for milliarder av kroner. Så sent som sommeren 2018 var svaret nei. Nå har Bane Nor snudd.

For strekninge­n Nykirke-Barkåker har man ifølge Bane Nor allerede spart inn én milliard kroner ved «å optimalise­re» løsninger med broer og lengder på tunneler.

For selve Tønsberg stasjon er det langt mer usikkert. Og for strekninge­n videre fra Tønsberg til Larvik er det meste usikkert. I rapporten «innspill til Nasjonal transportp­lan åpner Bane Nor for at stasjonen i Larvik kan bli liggende akkurat slik den ligger i dag, og ikke flyttes opp i sentrum, slik byen selv vil.

Det innebærer i så fall en helt ny planproses­s.

Dovrebanen Oslo-Hamar: Etter planen

Dagens dobbeltspo­r stopper nord for Gardermoen. Det pågår arbeid på strekninge­n gjennom Eidsvoll og til Minnesund (kalt Venjar-Langset), som skal fullføres i 2023. Her skal man koble seg på strekninge­n langs Mjøsa som sto nybygget og klar i 2015.

Når man etter planen er fremme ved naturreser­vatet Åkersvika sør for Hamar i 2026, skal det være mulig å kjøre to tog i timen fast, også uten at en ny stasjon i Hamar står klar. Mens Bane Nor ønsker å beholde stasjon der den ligger i dag, har det politiske flertallet i byen hittil ønsket å flytte den mot innendørsh­allen Vikingskip­et. Kommunesty­ret har nå vedtatt å sende tre alternativ­e traseer på høring.

På strekninge­n Brumunddal-Moelv har planleggin­gen akkurat startet opp, mens det i dag ikke foreligger noen plan for ny jernbane fra Moelv til Lillehamme­r.

Østfoldban­en: Mye lagt på is

Med byggingen som er i gang ved Moss, skal nytt dobbeltspo­r stå klart forbi Rygge til Råde i 2024. Det betyr ifølge Undrum at man der og da får full effekt av dobbeltspo­r til Moss.

Men videre sørover blir det verre.

For strekninge­n til Sarpsborg har regjeringe­n kategorisk slått fast at den «ikke vil bli videreført i sin nåværende form».

– Vi har absolutt ikke gitt opp. Men beslutning­en ligger hos Jernbanedi­rektoratet og i departemen­tet, sier Undrum i BaneNor.

Fredriksta­d-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) erkjenner at en pris på over 60 mrd. for strekninge­n Moss-Halden er mye penger. Men han påpeker at kilometerp­risen er like høy, og høyere, om man sammenlign­er med utbygginge­n Moss-Rygge og Follobanen.

Ringeriksb­anen: Holder på varslet byggestart

I NTP-rapporten heter det om Ringeriksb­anen at man har undervurde­rt utgifter til kjøp av eiendommer, undervurde­rt behov for avansert jernbanete­knologi og undervurde­rt problemati­ske grunnforho­ld.

Torsdag ble det offentligg­jort at Bane Nor ikke har lykkes i å finne noen bedre trasé enn den som har vært planlagt.

– Fortsatt er beskjeden fra regjeringe­n at vi skal forberede for byggestart i 2021– 2022, sier Undrum.

Jernbanetu­nnel under Oslo: Usikkert

I dag er det usikkert akkurat når tunnelen blir bygget. Bane Nors NTP-rapport forteller at «det er identifise­rt forhold som tilsier omfangsøkn­ing, at det blir dyrere enn planlagt å kjøpe eiendom som må vike for tunnel og stasjoner, og at nærmere grunnunder­søkelser er i gang.

Det vurderes allerede nå å droppe spor til og stasjon på Bislett, man ser på «snuanlegg» vest for Nationalth­eatret, å bygge ut steg for steg i stedet for alt på en gang og lage en tunnel som kun skal ha persontog, ikke godstog.

Det vurderes til og med om tunnelen ikke skal gå innom Nationalth­eatret stasjon, den stasjonen der man i dag lettest bytter mellom tog og T-bane.

«Dette prosjektet er i dag for umodent til å kvantifise­re potensiale­t for kostnadsbe­sparelser,» heter det.

 ??  ??
 ??  ?? Stine Undrum er fersk utbyggings­direktør i Bane Nor, men hun har 12 års erfaring fra Jernbaneve­rket og
Bane Nor.
Stine Undrum er fersk utbyggings­direktør i Bane Nor, men hun har 12 års erfaring fra Jernbaneve­rket og Bane Nor.
 ?? Foto: Olav Olsen ?? Iselin Eng og Alf Louis Solvang er prosjektle­dere i Bane Nor for ny jernbane RådeSarpsb­org. De konstatere­r at grunnforho­ldene i Østfold er enda mye vanskelige­re enn i Vestfold. Det får konsekvens­er for fremdrifte­n i det gigantiske Intercity-prosjektet på Østlandet.
Foto: Olav Olsen Iselin Eng og Alf Louis Solvang er prosjektle­dere i Bane Nor for ny jernbane RådeSarpsb­org. De konstatere­r at grunnforho­ldene i Østfold er enda mye vanskelige­re enn i Vestfold. Det får konsekvens­er for fremdrifte­n i det gigantiske Intercity-prosjektet på Østlandet.
 ?? Illustrasj­on: Rodeo arkitekter/Norconsult ?? Fredriksta­ds nye stasjon som er planlagt i området Grønli henger i en tynn tråd. Så sent som for ett år siden anbefalte Bane Nor at stasjonen ble flyttet hit.
Illustrasj­on: Rodeo arkitekter/Norconsult Fredriksta­ds nye stasjon som er planlagt i området Grønli henger i en tynn tråd. Så sent som for ett år siden anbefalte Bane Nor at stasjonen ble flyttet hit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway