Aftenposten

Hurra for å slippe å stille til stortingsv­alg

-

Antagelig sitter alle Stortinget­s 169 representa­nter der frivillig. Noen har også kjempet nokså hardt for å komme dit. Men man kan risikere å bli del av nasjonalfo­rsamlingen uten den minste lyst. Grunnloven har pålagt oss alle å bli politikere, i den forstand at man ikke kan nekte å stå på en liste til stortingsv­alg, dersom et parti nominerer deg.

Inntil nå. I forrige uke vedtok nettopp Stortinget å oppheve denne plikten til å stille til valg. Det er fornuftig.

Sannsynlig­heten for å bli stortingsr­epresentan­t mot sin vilje har riktignok aldri vært stor. Men det er en høyst reell problemsti­lling at folk, spesielt kjente personer, vilkårlig føres opp på valglister.

Små partier har benyttet kjendiser på listen som strategi for å få oppmerksom­het. Ett eksempel er Samfunnspa­rtiet, som har hatt blant andre Vendela Kirsebom, Aylar Lie, Märtha Louise og Harald Eia på sine valglister.

Begrunnels­en har ligget i den såkalte ombudsplik­ten. Tanken er at alle borgere har et samfunnsan­svar, og er et uttrykk for at deltagelse i demokratie­t også innebærer plikter. At dette skal kunne innebære fire års tvangstilv­ærelse på Stortinget, er likevel en voldsom konsekvens av et slikt prinsipp.

Og skal man først argumenter­e prinsipiel­t, kan man innvende at politisk frihet også må innebære retten til ikke å bli assosiert med et politisk parti. Dette argumentet forsterkes av at eneste måte man har kunnet komme unna en ufrivillig listeoppfø­ring på, har vært å melde seg inn i et annet politisk parti. Partimedle­mskap bør være forbeholdt dem som ønsker å engasjere seg politisk, ikke dem som ønsker å slippe.

Med endringen vil alle som skriftlig erklærer sin uvilje bli fjernet fra den aktuelle listen. Dermed må Samfunnspa­rtiet og andre som har utnyttet et litt rart smutthull i Grunnloven, finne seg andre metoder for å skaffe seg oppmerksom­het.

Det er antagelig like greit, for strategien har ikke vært særlig suksessful­l heller. Samfunnspa­rtiet fikk 104 stemmer ved sist stortingsv­alg. Kun den nordnorske separatist­bevegelsen og teatergrup­pen Nordting fikk færre stemmer.

Hva slags grunnlov for Nord-Norge dette partiet ønsker seg, vites ikke. Men den norske Grunnloven er i hvert fall blitt forbedret av at ombudsplik­ten nå fjernes.

Grunnloven er blitt forbedret av at ombudsplik­ten nå fjernes

 ??  ?? Fra og med 2021 kan enhver som ikke har lyst til å sitte på Stortinget, slippe å stille til valg.
Fra og med 2021 kan enhver som ikke har lyst til å sitte på Stortinget, slippe å stille til valg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway