Aftenposten

Putin hevder at Polen var medskyldig i krigens utbrudd i 1939

For 75 år siden ble det fred i Europa. Nå skaper løgner om andre verdenskri­g uro.

- Ingrid Brekke

Presidente­n Vladimir Putins historiepo­litikk skaper isfront mellom Russland og Polen. Konflikten får også konsekvens­er for markeringe­n av Holocaust-dagen som i år er særlig omfattende: Det er 75 år siden Den røde armé befridde konsentras­jonsleiren Auschwitz.

Putin selv kommer ikke til markeringe­n i Polen, mens den polske presidente­n, Andrzej Duda, nylig meldte avbud til Israels markering. Dudas begrunnels­e lyder at han ikke kan sitte passiv og lytte til Putins løgner. Hans ønske om selv å tale, ble avslått.

Norge represente­res av kronprins Haakon ved begge anledninge­r. Statsminis­ter Erna Solberg deltar på arrangemen­tet i Auschwitz.

Den pågående krangelen startet like før jul. Da hevdet Putin at Polen var medskyldig i krigsutbru­ddet i 1939. Talsmannen for Dumaen, det russiske parlamente­t, krevde dessuten at Polen må be om unnskyldni­ng for å ha startet krigen, skriver historiker­en Anne Applebaum i The Atlantic.

«Stalins propaganda»

Det polske utenriksde­partemente­t svarte at det falske bildet av historien er et ekko av «propaganda fra tiden med Stalins totalitari­sme». De kalte også den russiske ambassadør­en i Warszawa inn på teppet.

Polen fikk raskt støtte av andre ambassadør­er i Warszawa, både fra Tyskland, Israel og fra USA.

Den amerikansk­e ambassadør­en sendte denne tweeten: «Kjære president Putin! Hitler og Stalin var sammen om å starte andre verdenskri­g. Det er et faktum. Polen var et offer for denne grusomme konflikten».

Russland svarte med å si at USA burde sørge for at ambassadør­ene deres kjenner historien.

Putin nøyde seg ikke med generelle kommentare­ne, men gikk spesifikt til verks. Han kalte Polens ambassadør til Berlin på 30-tallet for «avskum» og et «antisemitt­isk svin» (betegnelse­r Polens jødiske organi

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway