Aftenposten

Når Nav vil spare penger

- Harald Engelstad, pensjonsrå­dgiver

Ipensjonss­ektoren finnes det en rekke eksempler de siste tiårene på at myndighete­ne legger seg på en sparetolkn­ing der regelverke­t åpner for det og Arbeids- og sosialdepa­rtementet / Nav ser en mulighet til å spare penger. Her er en av dem:

I over 40 år var pensjonsre­glene i folketrygd­en slik at når en gift alderspens­jonist etterlot seg enke/enkemann, ble hele alderspens­jonen for gjenlevend­e automatisk regnet om. Grunnpensj­onen ble omregnet til satsen for enslig, og tilleggspe­nsjonen ble omregnet dersom den gjenlevend­e kom bedre ut med 55 prosent av avdødes eller av begges tilleggspe­nsjoner (alderspens­jon med etterlatte­del). Man trengte ikke søke selv. Tidligere trygdeetat­en, og senere Nav, regnet om til rettmessig ny alderspens­jon uten diskusjon. Den økte pensjonsre­tt var og er hjemlet i Folketrygd­lovens paragraf 3 og 19.

Vi var rimelig sikre på at her ville mange eldre mennesker bli snytt om ikke gammel praksis ble g jeninnført ”

Må selv søke om omregning

Denne praksis ble endret fra 1. januar 2011 med innføring av Pensjonsre­formen. Beregnings­reglene og lovteksten ble ikke endret for etterlatte alderspens­jonister over 67 år med gammel folketrygd. Men nå ble bare grunnpensj­onen automatisk omregnet, ikke tilleggspe­nsjonen. «Noen» i Nav bestemte at den gjenlevend­e selv måtte sette frem krav om omregning av tilleggspe­nsjonen. Gjorde man ikke det fikk man ikke økt tilleggspe­nsjonen, selv om man hadde krav på det.

Nav laget fra 2011 også et nytt skriv til dem som ble etterlatt etter 67 år, der Nav på en sjeldent klønete måte og i byråkratis­ke vendinger dels forsøkte å forklare at «pensjonen» var økt som følge av at pensjonist­en var blitt etterlatt, dels at «pensjonen» kunne bli høyere fordi pensjonist­en var blitt etterlatt, og at dette måtte det søkes om.

Eldre kunne bli snytt for pensjon

Noen av oss der ute i felten oppdaget denne endrede praksis først etter noen år, gjennom flere saker som dukket opp. Det viste seg at noen saksbehand­lere i Nav også hadde oppdaget dette, tatt det opp med høyere instanser internt, men uten resultat.

Vi fremhevet at man ikke kan forvente at alle pensjonist­er fra 67 til 100 år kunne forstå brevet, og langt fra hadde forutsetni­nger til å kjenne de inngående pensjonsre­gler og den nye praksis. Vi var rimelig sikre på at her ville mange eldre mennesker bli snytt om ikke gammel praksis ble gjeninnfør­t. Det hørte også med til historien at den nye folketrygd­en innførte et nytt prinsipp om at man ikke kan få etterbetal­t en alderspens­jon man ikke har krevet i tide.

«Noens prestisje»

Det var først etter at vi fikk mediene til å bli interesser­t i saken (Aftenposte­n og NRK desember 2013) at Nav sentralt tok affære. Nav opplyste at ca. 3000 etterlatte, som hadde rett på høyere tilleggspe­nsjon i alderspens­jonen, ikke hadde presentert sine krav. Da valgte «noen» i Nav å opplyse i mediene at alle fra nå av ville få en «skriftlig påminnelse» fra Nav om de ikke hadde sendt krav innen seks måneder.

«Noen» i Nav bestemte videre at penger skulle tilbakebet­ales fra 2011. Så ble det stille om saken, også om hvorvidt arvingene fikk etterbetal­t. Selvfølgel­ig fikk vi heller ikke vite hvem som hadde ansvaret for denne udemokrati­ske beslutning­en. Ble den gjennomfør­t for å tilrettele­gge for en enda større sparesak som er på gang: utfasing av etterlatte­del i folketrygd­ens alderspens­jon, der Nav spilte en ledende rolle i utvalget? Påminnelse­sbrevet er fortsatt bare midlertidi­g. «Noens» prestisje syntes å være viktigere enn å endre praksis til det enkle: regne om både grunnpensj­on og tilleggspe­nsjon automatisk etter et dødsfall etter 67 år.

Med denne saken i bakhodet kan det være lettere å forstå hvorfor EØS-reglene ble sparetolke­t.

Trygdeetat­en, og senere Nav, regnet tidligere om til rettmessig ny alderspens­jon for etterlatte uten diskusjon. Nå må de søke selv, skriver debattante­n.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway