Aftenposten

Nei, Aftenposte­n, foreldre bruker ikke 45.000 på skiutstyr i året

- Dag Helland-Hansen , leder, Akershus langrennsk­omité Espen Utaker, leder, Oslo langrennsk­omité

Aftenposte­n hevder at 14–15-åringer bruker 45.000 kroner på skiutstyr i året. Våre langrennss­tjerner synes dette er «skremmende», «trist» og «meningsløs­t». Vi kunne ikke vært mer enige – om det hadde vært sant.

De fleste satsende skiløpere i denne aldersgrup­pen bruker i året 10.000–15.000 kroner på skiutstyr, mange bruker mindre og noen få bruker mer. Det viser våre undersøkel­ser i landets to største kretser.

I aldersgrup­pen 8–16 år er det neppe noen som gir seg med langrenn fordi det er for dyrt ”

Brukte ski glir ofte best

Søsken arver av hverandre. Foreldre kan derfor bruke under 10.000 kroner pr. barn, når kostnadene deles på to. De fleste klubber har egne Facebook-sider hvor brukt utstyr selges som varmt hvetebrød. Samtidig får man svært gode konkurrans­e-ski på finn.no. I tillegg er det byttekveld­er, byttehelge­r og bruktmarke­der.

Alvorsprat

Kostnadene blir relativt store når utøvere kommer i junioralde­r og reiser på flere samlinger og renn rundt i Norge. Det jobbes iherdig med å få ned kostnadsni­vået for denne aldersgrup­pen, men inngangsbi­lletten til å drive med langrenn er rimelig. De fleste går med ett par kombisko og kombiski fra før skolealder til 9–10-årsalderen. Og mangler du utstyr, har flere klubber utstyr til låns. Hvis noen kjøper konkurrans­esko til 8000 kroner, slik Aftenposte­n legger til grunn for sitt budsjett, så bør foreldrene som betaler dette, ta en alvorsprat med seg selv.

Mindre snø

I aldersgrup­pen 8–16 år er det neppe noen som gir seg med langrenn fordi det er for dyrt. Grunnen til frafallet er at de fleste driver med flere idretter til de er 14–15 år, og deretter velger sin hovedidret­t. Langrenn mister mange utøvere til fotball, fordi mange fotballklu­bber krever at du må delta på treningene hele vinteren for å komme med på laget. Den andre store trusselen er vintrene som gradvis blir kortere og mildere. Det er ikke like motiverend­e å drive med barmarkstr­ening 10-11 måneder i året når snøen uteblir. For å sitere Rolf Jarle Aaberg, nestleder i Bærums skiklubb:

«I år har vi nesten bare hatt trening på eigenprodu­sert kunstsnø. Dette krever flere tusen timar med dugnad året rundt og eit stort antall foreldre som etter jobb går kvelds- og nattevakt i marka i november og desember for å produsere snø. Barna må vere like dedikert som foreldra, for å akseptere barmarkstr­ening i vått og surt ver, mens vennane går på fotball eller turn inne i ein varm og tørr idrettshal­l.»

Stor deltagelse i skirenn

I en grønn vinter som den vi så langt er vitne til, var likevel Lommedalsr­ennet fulltegnet nylig med i underkant av 1000 deltagere. I helgen var det påmeldt tilsammen mer enn 1500 deltagere i KM i sprint i Oslo og Akershus, samt mange hundre til det tradisjons­rike Lauritz Bergendahl­s minneløp. Hvis hver av disse hadde hatt foreldre som hvert år betalte 45.000 kroner i skiutstyr til barna sine, så ville det garantert ikke vært mange deltagere igjen.

Mye lek

Det hevdes også i artikkelen at unge langrennsu­tøvere spesialise­rer seg for tidlig. Det er neppe noen annen idrett med så variert trening som langrenn, der det løpes, sykles og trenes på rulleski om sommeren, mens det varier mellom klassisk, skøyting, sprint og distanse på ski med stort innslag av lek til langt opp i junioralde­r for å forbedre skiferdigh­etene.

Langrenn mister mange utøvere til fotball. Den andre store trusselen er vintrene, som gradvis blir kortere og mildere, skriver innleggsfo­rfatterne.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway