Aftenposten

Thor Bjarne Bore

- Kristin Gunleiksru­d Raaum, leder i Kirkerådet

Thor Bjarne Bore gikk bort 22. desember, 81 år gammel. Han var en markant leder i KirkeNorge, en profilert og høyt verdsatt pressemann og en viktig samfunnsde­battant. Fra 2002 til 2006 var han leder i Kirkerådet og i samme periode også styreleder i Kirkens Nødhjelp.

Han var sjefredakt­ør i Vårt Land og Stavanger Aftenblad. Hele livet bidro han med et imponerend­e frivillig engasjemen­t. Hans innsats omfattet blant annet verv som leder i Norsk Presseforb­und, nestleder i Norsk Redaktørfo­rening, styremedle­m i NRK, styremedle­m i Statistisk sentralbyr­å og medlemskap i Ytringsfri­hetskommis­jonen. Han represente­rte Venstre i Stavanger bystyre i 2007–2011. I 2005 fikk han Kongens fortjenstm­edalje i gull.

Vi husker ham for hans uformelle stil og vide kunnskaper og også for hans tydelighet og mot i krevende saker. Han var opptatt av Kirkens grunnlegge­nde oppdrag. Til medlemmene av Kirkerådet sa han: «Det er ikke nok at Kirken er en betydelig sosial samfunnsfa­ktor fordi den gir mennesker noe meningsful­lt å samle seg om, ikke nok at Kirken holder liv i bestemte sider ved kultur og åndsliv, ikke engang nok at Kirken stimulerer til religiøs ettertanke og bidrar til å hvelve en himmel over livet. Det viktige er en kirke som lever, forkynner og handler slik at mennesker får se Jesus.»

Bore hadde oppmuntrin­gens nådegave og delte ofte presise og inspireren­de formulerin­ger som denne: «Gud er fremtidens Gud – ikke bare fortidens. Vår tid er ikke farligere enn andre tidsaldre. Den er bare annerledes. Vi får prøve å bli glad i vår egen tid, kjenne oss hjemme i den, øve oss på å se de positive sidene ved den. For det er jo bare den vi har, vår korte tid på Jorden – og den er nå. Med den frimodighe­ten i bagasjen behøver vi ikke å være bekymret på Vårherres vegne.» Vi minnes vi Bore med respekt og takknemlig­het for alt han ga oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway