Aftenposten

UDI: «Ingen særlig tilknytnin­g til Norge»

Skulle utvises. Alyssa Del Socorro er født i Norge og har aldri bodd noe annet sted. Likevel mente UDI at hun ikke hadde særlig tilknytnin­g til landet – helt til Aftenposte­n stilte spørsmål.

- Marianne Stensland Dan Petter Neegard (foto)

UDI ba Alyssa Del Socorro (20) forlate landet. I vedtaket skrev UDI: «Du har ingen særlig tilknytnin­g til Norge utover familierel­asjonen». – Det føles som om det er en datamaskin som har skrevet det. Jeg er født og oppvokst i Norge, mitt morsmål er norsk og jeg har aldri bodd noe annet sted, sier Del Socorro.

Hun er på gråten når Aftenposte­n møter henne. Dagen før ba UDI henne forlate landet og reise til Filippinen­e der hennes mor kommer fra. Selv har 20-åringen besøkt morens hjemland to ganger i hele sitt liv. Nå studerer hun til å bli barnehagel­ærer ved Oslo Met og har alltid sett for seg fremtiden i Norge.

To dager etter at Aftenposte­n stilte spørsmål om UDIs vurderinge­r i saken, meddeler de i en e-post at de omgjør vedtaket. UDI skriver at de er enig i at hennes tilknytnin­g til Norge er sterk.

Opphold gjennom moren

Del Socorro hadde frem til hun fylte 18 år opphold i Norge gjennom moren, som har arbeidet som renholder på en ambassade i 26 år. Hun tenkte aldri noe videre over det. Da hun som 18-åring måtte søke opphold på selvstendi­g grunnlag, så hun ikke for seg at det ville by på noen problemer.

Da vedtaket om at hun måtte forlate landet kom, visste hun ikke hva hun skulle gjøre. I tillegg til å være bekymret for å bli sendt ut selv, var hun også engstelig for å skulle forlate moren.

– Det har alltid vært oss to som har bodd sammen. Jeg er hennes nærmeste.

– Jeg vet at UDI gjør et viktig arbeid, men jeg forstår ikke når de sier at jeg må reise til «hjemlandet» mitt. Hjemlandet mitt er Norge. Jeg kan ikke så mye om Filippinen­e, hva skal jeg gjøre der?

– Vi kommer til å omgjøre vedtaket

– I utgangspun­ktet gir ikke opphold som hjelpepers­onale ved en utenlandsk ambassade eller det å være barn av foreldre med denne bakgrunnen, grunnlag for tilknytnin­g til Norge, skriver områdelede­r Cecilie Sande Amundsen i et svar fra UDI til Aftenposte­n.

Hensikten med ordningen er å legge til rette for at utenlandsk­e ambassader kan rekruttere ønsket arbeidskra­ft, uten at det skal gi grunnlag for videre opphold i Norge.

Da UDI svarer Aftenposte­n på denne saken, er det gått to dager siden Aftenposte­n tok kontakt, og de skriver at de har bestemt seg for å omgjøre vedtaket. – Hva slags skjønn har UDI utøvd når det var vurdert at Del Socorro «har ingen særlig tilknytnin­g til Norge utover familierel­asjonen»?

– Vi har vurdert Del Socorros botid og tilknytnin­g til Norge, og vi er enig i at denne er sterk. I vedtaket kom vi likevel til at dette ikke var tilstrekke­lig til selvstendi­g oppholdsti­llatelse, skriver Amundsen.

Hun forteller at terskelen for å gi opp

Hjemlandet mitt er Norge. Jeg kan ikke så mye om Filippinen­e, hva skal jeg g jøre der? ”

holdstilla­telse til barn av hjelpepers­onell ved utenlandsk­e ambassader er høyere enn for barn med opphold på andre grunnlag.

– Vi har nå imidlertid vurdert klagen og kommet til at vi vil senke terskelen for tillatelse for søkere som er barn av hjelpepers­onale ved utenlandsk­e ambassader og som har hoveddelen av barndommen sin her, skriver Amundsen.

Ifølge områdelede­ren fører det til at UDI kommer til å omgjøre vedtaket og gi en selvstendi­g oppholdsti­llatelse til Del Socorro.

Lettet

– Jeg følte meg så lettet da jeg fikk beskjeden, sier Del Socorro.

Beskjeden ble overbrakt henne i en pause mellom forelesnin­ger.

– Jeg begynte selvfølgel­ig å gråte og fikk mange klemmer av vennene mine. Det var deilig å gå inn i timen etterpå. Endelig kunne jeg faktisk følge med, sier Alyssa Del Socorro.

– Uten evne til human tenkning Advokat Trygve Tveter i Advokatfir­maet Tveter og Kløvfjell har vært Del Socorros advokat i saken. Han mener UDI har opptrådt ekstremt uskjønnsom­t.

– Forvaltnin­gen viser her at de er uten evne og vilje til en helhetlig og nødvendig human tenkning, sier Tveter.

I en klage på vedtaket skrev han at han er godt kjent med tilbakehol­denheten med å innvilge oppholdsti­llatelse basert på arbeid ved utenlandsk­e ambassader, men at «ett sted må det være anstendig, korrekt og forsvarlig å trekke en grense».

Alyssa Del Socorro

– Hva tenker du om at UDI nå har valgt å omg jøre vedtaket?

– Det er vanskelig å tro at resultatet hadde blitt det samme dersom ikke media hadde pirket dem langt inn i sjelen, sier Tveter.

– Denne saken er en manifestas­jon på at det i stadig sterkere grad virker som om utlendings­forvaltnin­gen gjør alt de kan for å si nei og er redde for å foreta skjønnsavg­jørelser som er til gunst for utlendinge­n, sier advokaten.

En av UDIs presserådg­ivere skriver i en i e-post at medieomtal­e gjorde at de måtte se på saken:

«Når pressen tar kontakt om en enkeltsak, går vi alltid inn og ser nærmere på den. Men den faglige vurderinge­n, om vedtaket oppretthol­des eller gjøres om, er uavhengig av dette.»

Det er vanskelig å tro at resultatet hadde blitt det samme dersom ikke media hadde pirket dem langt inn i sjelen

Advokat Trygve Tveter

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Alyssa Del Socorro får likevel bli i Norge etter at UDI omgjorde sitt vedtak om at hun måtte forlate landet.
Alyssa Del Socorro får likevel bli i Norge etter at UDI omgjorde sitt vedtak om at hun måtte forlate landet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway