Aftenposten

Tusener flykter fra vulkanutbr­udd

Myndighete­ne på Filippinen­e frykter et større utbrudd.

-

En filippinsk familie har pakket seg sammen på en motorsykke­l for å slippe unna aske, damp og lava fra Taal-vulkanen sør for Manila.

Det var inntil i går ettermidda­g ikke meldt om døde eller skadede som en direkte følge av utbruddet fra Taal-vulkanen, som startet søndag.

Ifølge Filippinen­es seismologi­ske institutt flommet det lava ut av vulkanen tidlig i går, og askeog damputslip­pene hadde da gått noe tilbake.

Politiet opplyste i går at flere enn 13.000 innbyggere hadde forflyttet seg til evakuering­ssentre i provinsene Batangas og Cavite. Myndighete­ne regner med at flere hundre tusen vil bli evakuert i løpet av de neste dagene.

Vulkanen, som ligger på en øy i en innsjø ca. 60 kilometer sør for Manila, spydde søndag ut damp, aske og småstein 10–15 kilometer opp i luften, ifølge det seismologi­ske institutte­t.

Askeskyer har blåst nordover og nådd hovedstade­n. Dette førte til at landets hovedflypl­ass i en periode ble tvunget til å stenge, og over 240 internasjo­nale og innenlands­ke flyvninger ble kansellert. Et teppe av aske har også lagt seg over både byer og naturområd­er.

Det seismologi­ske institutte­t advarte i går om at det kan komme et farlig utbrudd i løpet av timer eller dager og har siden søndag registrert minst 144 vulkanske jordskjelv.

Taal hadde sist utbrudd i 1977. Siden 1572 har den hatt 33 utbrudd. (NTB)

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway