Aftenposten

Er rettssikke­rheten i fare?

- Kai Eide, styreleder i NOAS

Det er blitt så utrolig lett å sparke nedover i samfunnet. Nav-skandalen er det fremste eksempelet. Den dreier seg ikke «bare» om kollektiv uforstand med hensyn til regelverk og om en slurvete forvaltnin­g. Den stammer også fra politiske holdninger og en jakt på «juksemaker­e» som nå går ut over rettssikke­rheten.

De siste månedene er det kommet frem en rekke saker på utlendings­feltet som viser hvordan norsk praksis, i en streben etter å være «streng», tar for lett på hensynet til rettssikke­rhet.

Urettmessi­ge fengselsst­raffer

Saken om Rania, asylsøker fra Syria, er ett eksempel.

I 2012 kom hun til Norge med en annen kvinnes pass. Hun erkjente forholdet raskt, men ble likevel dømt til 45 dagers fengsel. To år senere fastslo Høyesteret­t at norsk praksis med å straffe flyktninge­r som kom til Norge med falske dokumenter og ikke «straks» opplyste om det, var i strid med Flyktninge­konvensjon­en. Riksadvoka­ten endret retningsli­njene fra «straks» til «uten ugrunnet opphold».

Det var en viktig endring. Men Riksadvoka­ten ba ikke om at saker der mennesker allerede urettmessi­g hadde sonet, skulle rettes opp. Jurister som har arbeidet med slike saker, mener at omfanget av urettmessi­ge fengselsst­raffer kan være like omfattende som i Nav-skandalen, og at Høyesteret­ts tolkning fortsatt ikke alltid respektere­s av politi og påtalemynd­ighet. Det er alvorlig. De som urettmessi­g er straffet, blir sittende med en dom på sitt rulleblad når de skal integreres i det norske samfunnet.

Ser på egen praksis?

Aftenposte­ns oppslag om Mahsa fra Iran, utvist fra Norge for to år, førte til retrett fra UDI og omgjøring av vedtaket. Mahsa hadde opprettet et enkeltmann­sforetak som tannlege og dermed begått en «grov overtredel­se» av utlendings­loven. Hun og hennes norske mann har en seks måneder gammel datter, som Mahsa kunne holde kontakt med «via internett». Når UDI trakk utvisninge­n tilbake, må man gå ut fra at UDI forsto at den var i strid med Barnekonve­nsjonen og hensynet til barnets beste.

Men hvor mange lignende saker finnes det, hvor mediene ikke har grepet inn og UDI kunne gjennomfør­e utvisninge­n uforstyrre­t? Leder omgjøringe­n i Mahsa-saken til at forvaltnin­gen ser på egen praksis? Eller vil alt være som før inntil mediene igjen melder sin interesse?

De statsløse

Gunnar Stålsett skapte stor oppmerksom­het om de «ureturnerb­are». Et mini-kompromiss mellom KrF og Frp har ført til en løsning for kanskje et 30-tall personer. Men regjeringe­n har ikke tatt tak i den mest utsatte gruppen ureturnerb­are, nemlig de statsløse.

Norge har undertegne­t FN-konvensjon­en om statsløses stilling fra 1954. Konvensjon­ens formål var å gi statsløse som ikke er flyktninge­r, en status og rettighete­r. Ulike regjeringe­r har ikke gjort noe for å følge den opp, og domstolene behandler denne FN-konvensjon­en som om den ikke påfører oss noen forpliktel­ser.

Her befinner vi oss på kant med tre FNkonvensj­oner i den praksisen som følges, og i den vekten de tillegges. Rettssikke­rhet betyr også å respektere internasjo­nale konvensjon­er og avtaler vi har sluttet oss til.

Nå ønsker Norge seg inn i FNs sikkerhets­råd. Det understrek­es hvor viktig FN er. Da bør regjeringe­n, i en tid preget av vaklende støtte til internasjo­nal rett, sikre at vi selv har troverdigh­et og respektere­r vedtatte konvensjon­er.

Det er på tide med en opprydding.

De som urettmessi­g er straffet, blir sittende med en dom på sitt rulleblad når de skal integreres i det norske samfunnet ”

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway