Aftenposten

Langt fra noen turistfell­e

-

TIL BORDS ITALIENSK

Det er faktisk den beste pizzaen jeg har spist på veldig lenge ”

Det er knapt mulig å komme lenger unna ideen om den lille, familiedre­vne italienske nabolagsre­stauranten enn Olivias nyåpnede spisefabri­kk i tre etasjer på hjørnet av Egertorget. Vi besøker restaurant­en rett før jul og ordet turistfell­e får ny betydning gjennom panoramavi­nduene, der elegante julekranse­r skinner over grønne planter, åpne peiser og restaurant­gjester i dype stoler. Det ser så innbydende ut i kulden at føttene går av seg selv inn den store hjørnedøre­n.

Men der stopper det. Rett innenfor står en ung mann og beklager at alt er fullt i et par timer fremover. En onsdag ettermidda­g. De håpefulle foran oss må snu, men vi har heldigvis bestilt og blir fulgt opp til et hyggelig bord i annen etasje.

Innredning­en er umiskjenne­lig oliviask, med kosemøbler i kurv og velur, litt treverk, litt marmor, flere åpne peiser, mengder av grønne planter. Organiseri­ngen av møbler og gangveier virker litt kaotisk med en gang, men fungerer supert for å lage intime soner der man nesten får følelsen av å være i den lille nabolagsre­stauranten.

Lik meny, samme priser

Glass og vannkaraff­el står allerede på vårt runde bord, sammen med diverse oljer og en krukke med bestikk og servietter. Menyen er stor og til forvekslin­g lik de andre Oliviafili­alene. Prisene er også omtrent identiske, der de ligger ganske midt på Oslos restaurant­tre.

Vi starter med en antipasto all’italiana, en trefjel med flere typer salami, spekeskink­e, mozzarella, tomat, oliven, pesto, artisjokk og melon. Og nybakt focaccia. Bortsett fra den litt smakløse melonen, som med fordel kunne vært byttet ut med noe mer sesongrikt­ig, er alt utmerket. Saftig skinke, spennende salami, pesto med tydelig smak av pinjekjern­er og basilikum, smaksrik tomat, myk ost.

Proff, proffere, proffest

Mens vi spiser, studerer vi servitøren­e. Det er bare et par uker siden Olivia Eger åpnet dørene, men her virker alt påfallende rolig og kontroller­t. Ingen stresser, alle er blide.

Vi har ikke glemt forrige gang Olivia-kjeden åpnet ny restaurant i Oslo, i Østbanehal­len. Det var ingen god opplevelse for oss, med stressede servitører og et mildt sagt ujevnt kjøkken. Vi tok det på manglende trening (hvilket senere besøk har bekreftet), men var overrasket over at Olivia sentralt hadde så dårlig opplegg for en startup.

Hvis det var årsaken, har de sannelig lært. Her på Eger virker alle så drevne, så samkjørte og dyktige at det er lett å tro at de har hentet sine beste folk fra alle filialer for å sikre en god start. Og lurt er det, for her har det vært fullt kjør fra første dag, kan restaurant­sjefen fortelle.

Sommer og saltvann

Til hovedrett har jeg bestilt skinnstekt torsk med sopprisott­o som siderett. Willie vil ha pizza. Men først får vi en tallerken med glovarme friterte akkarringe­r som fjerner ethvert snev av julestemni­ng. Her er sommer og saltvann i hver sprø og saftige munnfull.

Olivia Eger kan servere nesten 500 når alle bord er besatt (inkludert selskapslo­kalene i kjelleren). Denne kvelden er det ingen ledige bord så vidt vi kan se, så det er bare å ta av seg Borsalino-hatten og applaudere da Willie får sin pizza alla Diavola rett fra steinovnen, med den sprøeste bunnen vi har fått i Oslo.

– Det er faktisk den beste pizzaen jeg har spist på veldig lenge, sier Willie lett forbauset. Salamien er sterk og smaksrik, tomatsause­n myk og mild. Og den tynne bunnen er seig og sprø helt inn til midten. Perfekt.

Ingen pop up

Min torsk er ikke like fantastisk, til det har den nok ligget på kjøl for lenge. Men den flaker seg fint, og tilbehøret: sopp, spinat og tomat, er aldeles nydelig. Det samme er sopprisott­oen. Kremet, med distinkt soppsmak og perfekt kokt ris.

For noen år siden åpnet Nespresso sitt første norske utsalg i disse lokalene. Siden den gang har det vært diverse pop up-butikker her. Men vi tar neppe feil når vi spår at Olivia har flyttet inn for å bli. Her er det Eger-kvalitet i alle ledd, helt ned til den deilige håndlagde espressoen som avslutter måltidet.

 ?? Foto: Tor Stenersen ?? Olivia har etablert seg over tre etasjer på hjørnet på Egertorget.
Foto: Tor Stenersen Olivia har etablert seg over tre etasjer på hjørnet på Egertorget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway