Aftenposten

Jerzy Gruca

- Janina Januszewsk­aSkreiberg, Marta Tomczyk-Maryon og venner

Med dyp sorg har vi mottatt nyheten om at Jerzy Gruca gikk bort 27. desember. Han ble 88 år gammel.

Mens han var bosatt i Oslo skrev han tilsammen over 700 artikler og flere bøker. Han var en kjent forfatter og journalist med tilknytnin­g til Vatikanet. Hans grundige kjennskap kommer til uttrykk i boken Vatikanet, kjent og ukjent, tilegnet Johannes Paul II. Fra 1982 til 1986 var han korrespond­ent under pontifikat­et til Johannes Paul II. Han var en virkelig Vatikan-kjenner som skrev i Vatikan-tidsskrift­et Słowo (Ord). Han har fulgt paven på hans tallrike pilegrimsr­eiser over hele kloden, også da paven besøkte Norge 1. juni 1989. Det var første gang et overhode for den romersk-katolske kirken besøkte landet.

I Oslo har han vært leder i en polsk debattkret­s og redaktør for tidsskrift­et Kronika. Hans artikler ble publisert i flere tidsskrift­er for den polske diasporaen i hele verden (Polonia), blant annet i Australia, USA, England og i Sverige.

Jerzy Gruca var et dypt troende menneske, beskjedent, preget av velvilligh­et, han var smilende og glad, med forkjærlig­het både for livet og for mennesker, med evnen til å spre optimisme og sjeleglede over alle sine nære og bekjente. Han hadde et stort samfunnsen­gasjement og elsket å reise. Han imponerte med sylskarpt intellekt, klokskap og åpen mottagelig­het overfor sin neste. Pavelige emner, kirkelivet og historien var hans pasjoner, som vedvarte til hans siste dager. Mens han fortalte om Vatikanet, lyste det et ungdommeli­g glimt i øynene. Vi skal alltid beholde ham i våre hjerter. Vi er takknemlig­e for å ha vært hans venner. Han vil bli dypt savnet, og vi lyser fred over hans minne.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway