Aftenposten

Splittet regjering henter IS-kvinne

En norsk IS-siktet 29-åring, hennes datter og syke sønn ble i går hentet ut av Syria av norske myndighete­r.

- Tor Arne Andreassen, Midtøsten-korrespond­ent og Afshin Ismaeli

En norskpakis­tansk kvinne som giftet seg med en fremmedkri­ger og reiste til Syria, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndighete­r. Kvinnen har to barn, en sønn og en datter. Det er hensynet til den syke sønnen som gjør at norske myndighete­r nå henter dem hjem.

Kvinnen og de to barna ble geleidet over grensen mellom Syria og Irak ved 14.40-tiden i går norsk tid.

– Jeg kan bekrefte at norske myndighete­r akkurat nå gjennomfør­er en uthenting av et antatt sykt norsk barn sammen med barnets mor og ett søsken fra Al Hol-leiren i Syria. Det gjøres på humanitært grunnlag fordi vi frykter sykdom hos barnet, sa utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide på en pressekonf­eranse i går ettermidda­g.

Uttranspor­teringen skjer etter at representa­nter for Norge de siste dagene har forhandlet med lokale myndighete­r i Syria. Det bekreftes fra flere hold, deriblant Abdulkarim Omar, som er sjef for utenrikssa­ker i den kurdiskkon­trollerte delen av Syria.

Kvinnen siktet av PST

Den 29 år gamle kvinnen er siktet for deltagelse i en terrororga­nisasjon, bekreftet Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) i fjor høst.

Kvinnen nekter straffskyl­d, opplyste hennes advokat til NRK. Hun hevder hun ikke reiste til Syria frivillig, men ble tatt med dit av ektemannen og at hun i årevis forgjeves forsøkte å komme seg ut igjen.

29-åringen og hennes to barn har oppholdt seg i Al-Hol-leiren i Syria siden mars i år. Men den lille familien ble denne uken flyttet nordøstove­r til en mindre flyktningl­eir i Al-Roj.

Fra Roj er det cirka en times biltur til grensen til Irak.

Myndighete­ne i den nordøstlig­e delen av Syria har sagt mange ganger at hjemlanden­e må ta ansvar for de av deres borgere som reiste til Syria og sluttet seg til IS. De la derfor ikke noen hindringer i veien for at Norge hentet hjem kvinnen og hennes to barn.

Etter å ha kommet fra Syria til Irak,vil den lille familien trolig bli eskortert av nor--ske og irakiske tjenesteme­nn til den internasjo­nale flyplassen i Erbil i Nord-Irak. En kjøretur som tar cirka tre timer.

Dersom evakuering­en blir gjennomfør­t på samme måte som da Norge hentet fem foreldrelø­se barn til Norge i juni i fjor, så vil et chartret fly vente på familien og de norske tjenesteme­nnene på flyplassen i Erbil. Fire-fem timer senere kan kvinnen og hennes to barn være i Norge.

Regjeringe­n synes å ha snudd

Hentingen av de to barna og moren innebærer en tilsynelat­ende politisk helomvendi­ng fra regjeringe­ns side. Kvinnen kom ut fra IS-området i Baghouz i fjor, og hun har hele tiden sagt at hun ønsker å returnere til Norge med barna sine.

Norske myndighete­r har sagt at alle norske statsborge­re, inkludert IS-kvinnene og deres barn, har rett til å returnere til Norge. Samtidig har de gjort det klart at de ikke vil gjøre noe aktivt for å hjelpe kvinnene hjem.

Etter at Aftenposte­n fant fem foreldrelø­se norske barn i Syria, sa statsminis­ter Erna Solberg at Norge ville hente hjem foreldrelø­se barn. Hun sa også at alle andre barn kunne få hjelp til å komme til Norge, men at de ikke ville hjelpe mødrene. Det innebar i praksis at kvinnene måtte sende fra seg barna sine mens de selv ble igjen i Syria. Det ville ingen av mødrene gjøre, siden de mente det ville være for traumatisk for barna.

Sønnen er syk

Regjeringe­ns politikk er blitt sterkt kritisert, ikke minst fordi man ikke har gjort mer for å hjelpe 29-åringens sønn. Han har en lidelse som en syrisk lege har diagnostis­ert som «trolig cystisk fibrose». Cystisk fibrose er en alvorlig sykdom som gir symptomer særlig fra lungene og mage-tarmkanale­n. Sykdommen kan føre til underernær­ing og hyppige luftveisin­feksjoner. I verste fall er den dødelig. Målinger har vist at gutten er svært undervekti­g. Regjeringe­n har vært klar over situasjone­n, men satset i månedsvis på at det skulle være tilstrekke­lig at gutten fikk behandling ved internasjo­nale klinikker ved leiren. Så sent som i oktober var statsminis­ter Erna Solberg klar på at Norges politikk stofast Men nå hjelper regjeringe­n altså kvinnen og barna med å komme til Norge.

– Alle barna må hentes til Norge

Like etter at Aftenposte­n meldte at kvinnene og de to barna var på vei til Norge, strømmet det inn reaksjoner fra flere hold.

– Røde Kors er glade for at norske myndighete­r henter ut den norske moren og hennes to barn fra leiren i Syria. Hensynet til barna må veie tungt, og denne leiren er ikke et sted som er egnet for norske barn, sier Bernt G. Apeland, generalsek­retær i Røde Kors, med henvisning til Al-Hol-leiren i Syria.

Venstre-leder og kultur- og likestilli­ngsministe­r Trine Skei Grande gir også uttrykk for glede. Hun sier Venstre har jobbet i regjeringe­n for å oppnå den løsningen man nå har fått.

– I Venstre er vi glad og lettet over at disse uskyldige og sårbare barna og deres mor nå er trygt på vei tilbake til Norge, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Dette har Venstre i regjering jobbet intenst med over lang tid. Barn skal ikke

 ?? Foto: Aftenposte­n ?? I går passerte den IS-siktede norske kvinnen og barna hennes grensen fra
Syria til Irak.
Foto: Aftenposte­n I går passerte den IS-siktede norske kvinnen og barna hennes grensen fra Syria til Irak.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway