Aftenposten

2500 tok farvel med den drepte 21-åringen

2500 personer var til stede for å ta et siste farvel med Halil Kara (21) i går. Én person er siktet. Familien forstår ikke hvorfor noen drepte ham.

- Wasim K. Riaz, Daniel Røed-Johansen og Frøydis Braathen

Én er siktet etter at Halil Kara ble skutt og drept i Prinsdal i Oslo. I går tok svært mange sørgende farvel med ham.

Mange gråt høyt da kisten med Halil Kara ble båret inn i moskeen på Mortensrud av venner og familie i går kveld. Over 2500 personer var ifølge styret i moskeen til stede for å ta et siste farvel med 21 år gamle Halil Kara som ble skutt og drept i Prinsdal fredag kveld.

21-åringen skal begraves i Antalya i Tyrkia der foreldrene opprinneli­g kommer fra. I går var det salat ul-janazah (begravelse­sbønn) i Søndre Nordstrand Muslimske Senter før familien reiser til Tyrkia i dag.

Etter at imamen hadde ledet bønnen, holdt barndomsve­nnen Mudassar Mehmood en følelsesla­det tale.

– Håper du smiler like bredt i paradis som du gjorde blant oss, sa Mehmood i talen.

Deretter tok familie og venner avskjed med 21-åringen ved å ta på kisten.

Døgnåpen moské

Halil Kara (21) ble drept utenfor et gatekjøkke­n i Prinsdal sent fredag kveld.

Moskeen på Mortensrud har vært åpen hele døgnet de siste dagene, slik at folk kan komme og kondolere overfor familien. Flere hundre personer har daglig vært innom moskeen siden lørdag. En av vennene til avdøde takket moskeen for å ha åpnet sine dører for dem.

I går var også prest Trond Løberg til stede under bønnen.

– Det er så trist når en ung mann skulle dø på en så tragisk måte, sa Løberg til de fremmøtte.

Forstander i menigheten, Masoom Zubair, understrek­et viktighete­n av å stå sammen.

– Vi som samfunn må stå sammen mot en utvikling som er uheldig for oss og kommende generasjon­er. Alle må ta et tak og gjøre jobben, sa Zubair.

Han la også vekt på tilgivelse og samarbeid.

– Vi må jobbe med å tilgi hverandre, redde hverandre, redde hverandre fra dårlige vaner, dårlig og voldelig miljø og uheldig utvikling. Slikt skal ikke skje i vårt lokalmiljø. Vi må samarbeide for å styrke hverandre og gi hverandre et annet og godt liv, fortsatte Zubair.

Forstår ikke hvorfor det har skjedd

Aftenposte­n snakket med Suleyman Kara, 21-åringens onkel, tidligere på dagen. Han takker alle for støtten familien har fått i den vanskelige tiden.

– Vi er veldig takknemlig­e for all støtte vi har fått. Det varmer våre hjerter. Skolebarn fra skolen Halil jobbet ved, har vært her og gitt oss klemmer. Mange har grått med oss de siste dagene, sier Kara.

Den nærmeste familien reiser til Tyrkia i dag. Også 50 venner av den avdøde ønsker å være med til Tyrkia. I går ettermidda­g var det uklart hvor mange av dem som får plass på flyet.

Onkelen sier at de ikke fatter hvorfor noen har drept nevøen.

– Vi fatter ikke hvordan noen kan gjøre

dette mot en så hjelpsom og godt likt person som Halil. Vi ser i hvert fall ingen grunn til at noen skulle gjøre det, sier onkelen.

– Har dere noen teorier?

– Vi har tenkt på alle teorier, men ingen virker logiske. Vi forstår ikke hvorfor det har skjedd, men det at en person nå er siktet er godt nytt. Selv om dette ikke bringer Halil tilbake, så håper vi at saken blir løst raskt.

Én er siktet

Under en pressekonf­eranse i går opplyste politiinsp­ektør Grete Lien Metlid i Oslo politidist­rikt at en ung mann fra Oslo er siktet for drap eller medvirknin­g til drap. Den siktede er ikke pågrepet.

– Det kan være flere involverte, men foreløpig er det bare én siktet i saken, sa Metlid.

Politiet ønsker foreløpig ikke å gå ut med navn, men ber den siktede om å melde seg.

Mannen er etterlyst internasjo­nalt.

– Vi går ut fra at han nå vet at vi leter etter ham, og vi oppfordrer ham til å melde seg. Vi vet gjennom andre saker hvor slitsomt det er å være på flukt eller gjemme seg, sier Metlid i et intervju med Aftenposte­n.

– Hvorfor tror dere han vet at dere leter etter ham?

– Det sier jeg ut fra opplysning­er i saken og tiltak vi har foretatt.

Metlid åpner for at gjerningsm­annen kan ha kommet seg over landegrens­en.

– Vi kan ikke si noe mer enn at vi tar høyde for at det kan ha skjedd, eller det kan være han fortsatt er her og holder seg skjult. Det er flere muligheter, sier politiinsp­ektøren.

Kara ble skutt i hodet, får Aftenposte­n bekreftet fra politiet.

Metlid sier at teorien om at drapet var

målrettet «i hvert fall ikke er svekket».

Kan ikke si noe om motiv

Familien er orientert om utviklinge­n i saken, ifølge Metlid, som er ordknapp om motiv.

– Vi kan fortsatt ikke si noe om motiv og bakgrunn for drapet. Vi jobber med å se på om det kan være et personlig motiv, eller om det kan knyttes til en konflikt mellom kriminelle miljøer i Oslo. Det kan også være andre motiver, det må vi holde åpent, sa hun under pressekonf­eransen.

Politiet vil ikke si hva som er bakgrunnen for at de har siktet en mann. De har fått inn mye informasjo­n fra vitner, men ber om at folk fortsatt tar kontakt hvis de tror de har informasjo­n i saken.

– Det er den samlede etterforsk­ningen som har bidratt til at vi nå har en siktelse. Vi har ikke kjennskap til den siktede i sær

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ?? Den nærmeste familien sørger ved Halil Kara kiste i går.
Foto: Jan Tomas Espedal Den nærmeste familien sørger ved Halil Kara kiste i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway