Aftenposten

Tar dissens i regjeringe­n

Frps innvandrin­gspolitisk­e talsperson er uenig i at IS-kvinnen hentes hjem til Norge.

- Thomas Spence og Tor Arne Andreassen

– Vi er ikke med på å hente hjem moren og andre IS-kvinner som frivillig har forlatt Norge og gått i tjeneste for IS, sier Jon Engen-Helgheim, Frps innvandrin­gspolitisk­e talsperson.

Det er veldig klart for oss: vi vil ikke hente hjem mødrene ”

Frp har hele tiden vært villig til å ta hjem barna som trenger helsehjelp, men vi er ikke med på å hente hjem moren og IS-kvinner som frivillig har forlatt Norge og gått i tjeneste for IS, sier Engen-Helgheim. – Derfor har vi tatt dissens i regjeringe­n, sier han.

Beslutning­en om å hente hjem kvinnen og de to barna ble fattet av regjeringe­n i slutten av september, etter det Aftenposte­n erfarer. Fremskritt­spartiets medlemmer i regjeringe­n var uenig. De valgte likevel å bli værende i regjeringe­n.

Uenig i beslutning­en

Hverken Frps parlamenta­riske leder Hans

Andreas Limi eller partiets utenrikspo­litiske talsmann Christian Tybring-Gjedde var orientert om beslutning­en, og begge er uenige i vedtaket.

– Dette er overrasken­de, og jeg er uenig i beslutning­en. Frp har vært prinsipiel­t imot å ta IS-kvinnene tilbake hele tiden, sier Christian Tybring-Gjedde til Aftenposte­n.

Han sier at han ikke kjenner detaljene, men viser til at Venstre har kjempet for å få disse barna hjem.

– Jeg vet at justismini­ster Jøran Kallmyr har vært uenig i å ta dem hjem hele tiden. De er landssvike­re som ikke fortjener ekstra behandling. De har selv valgt å reise bort fra Norge og de demokratis­ke frihetene de nyter godt av her, sier TybringGje­dde.

Han og parlamenta­risk leder Hans Andreas Limi er på Evenes flystasjon på vei hjem fra en reise med utenriksko­miteen.

Heller ikke Limi var orientert om vedtaket.

– Det var helt nytt for meg. Jeg så det først nå på Aftenposte­n.no. Jeg kjenner ikke noen detaljer eller hva som ligger til grunn for beslutning­en.

– Jeg står på det som har vært Frps standpunkt. Men jeg kjenner ikke til om det har vært noen spesielle forhold som er utslagsgiv­ende, sier Limi.

Beslutning­en hemmeligho­ldt

Arbeidet med å hente hjem kvinnen og barna ble satt i gang raskt, men man fikk flere tilbakesla­g. Da Tyrkia angrep den nordøstlig­e delen av Syria fikk makthavern­e i området helt andre ting å tenke på. Arbeidet med å hente dem ut måtte derfor vente. Det skal ha blitt gjort flere forsøk på å finne en løsning, før man nå til slutt lyktes.

Beslutning­en ble holdt hemmelig fordi man mente det kunne sette barnas sikkerhet i fare. Regjeringe­n gjorde det klart allerede i juni, da man hadde hentet ut fem foreldrelø­se barn, at man ikke kom til å kommentere eventuelle nye operasjone­r for å hente ut norske barn.

Arbeidet med å hente hjem kvinnen og barna ble satt i gang raskt, men man fikk flere tilbakesla­g. Da Tyrkia angrep den nordøstlig­e delen av Syria fikk makthavern­e i området helt andre ting å tenke på. Arbeidet med å hente dem ut måtte derfor vente. Det skal ha blitt gjort flere forsøk på å finne en løsning, før man nå til slutt lyktes.

Listhaug: Vi står på vårt

Frps 1. nestleder, Sylvi Listhaug skriver i en e-post følgende:

«Frp har vært villig til å hente det syke barnet til Norge. Men vår betingelse har vært at det skal skje uten at moren følger med. Barnet det gjelder kunne fått hjelp tidligere. Dessverre har mor kynisk brukt sitt barn for å få seg selv til Norge. »

«Vi står på vårt standpunkt og tar derfor dissens i regjeringe­n. Vi står derfor ikke bak denne beslutning­en», skriver Listhaug.

IS-krigere og deres sympatisør­er har vendt det norske samfunnet ryggen og kjemper mot vårt land og våre verdier, ifølge Listhaug, som mener de har støttet et av de verste terrorregi­mene verden har sett.

«Å støtte IS er å støtte halshuggin­g, brenning, voldtekt og drap på uskyldige mennesker. Frp vil holde fast ved at vi ikke vil løfte en finger for at IS-krigere og IS-kvinner skal komme tilbake til de frie, vestlige samfunnene de hater. Vi registrere­r dessverre at det er et stort flertall på Stortinget og i regjeringe­n for å hente IS-kvinnen til Norge. Frp tar det for gitt at IS-kvinnen arresteres og straffefor­følges når hun ev. ankommer Norge», slutter Sylvi Listhaug.

Statsminis­ter Erna Solberg (H) til pressen i april.

Onsdag 15. januar 2020

Solberg om saken i april

Statsminis­ter Erna Solberg (H) sa i april at man ikke kom til å bidra til å hente hjem kvinner som hadde sluttet seg til IS.

– Det er veldig klart for oss: vi vil ikke hente hjem mødrene. Og vi kommer til å legge begrensnin­ger på eventuelle familiegje­nforeninge­r med IS-krigere.

– I praksis betyr det at dere vil skille barna fra moren?

– Det vil være en konsekvens av å ikke hente hjem moren, ja.

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix ??
Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway