Aftenposten

– Felles grønt i lyskryss gir ingen mening

Eivor Evenrud (Rødt) vil ha slutt på at noen veikryss lar både bilister og fotgjenger­e ha grønt lys samtidig. Mandag ble en toåring påkjørt og drept.

- Arve Henriksen og Olav Olsen (foto)

Ulykken skjedde i lyskrysset i Stasjonsve­ien/Tråkka på Holmen i Oslo. Gutten var på vei over fotgjenger­feltet på grønt lys sammen med sine foreldre. Bilen som kjørte på gutten hadde også grønt lys.

– Han hadde grønt lys da han kom kjørende, det er helt på det rene, opplyser bilistens forsvarer, Ellen Holager Andenæs.

Også politiet har informasjo­n om at både gutten og bilisten hadde grønt lys.

– Opplysning­er vi har tilsier at det skal ha vært grønn mann, og at gutten skal ha løpt over fotgjenger­feltet. Bilen, som også skal ha kjørt på grønt, svingte inn og traff gutten i fotgjenger­feltet, sier Arve Røtterud, politiets innsatsled­er på stedet, til Dagbladet.

Sjåføren som kjørte på toåringen er en mann i 60-årene. Han ble avhørt av politiet på stedet mandag.

– Dette er en fryktelig tragedie. Det eneste min klient nå tenker på, er hans dype medfølelse for familien som er blitt rammet. Hans egen helsetilst­and kommer i annen rekke, sier Holager Andenæs til Aftenposte­n.

Eric Lindset, politiadvo­kat ved etterforsk­ningsseksj­on for finans og spesiallov­givning, opplyser at mannen er siktet for overtredel­se av veitrafikk­lovens paragraf 3 og straffelov­ens paragraf 281 om uaktsom forvoldels­e av død.

Fortvilend­e og unødvendig

Bystyrerep­resentant i Oslo, Eivor Evenrud (Rødt) mener det nå må tas grep.

«Visste du at det i mange lyskryss blir grønt for bilistene samtidig som det blir grønt for fotgjenger­e? Altså tror begge at

det er klart, og det er det jo – men kun rett frem. Skal du svinge, så må du vite at fotgjenger­e også kan ha grønt samtidig. Forbannet fortvilend­e og unødvendig at liv går tapt på denne måten », skriver Rødt-politikere­n på sin Facebooksi­de. Innlegget har fått stor oppmerksom­het. Evenrud sier til Aftenposte­n at det er et tankekors at det fortsatt er mange som ikke er oppmerksom på at både bilister og trafikante­r har grønt lys i det som kalles et «sekundærko­nfliktkrys­s».

– Dette er utelukkend­e bilistenes ansvar. Samtidig er det slik at, spesielt for barn og unge som er på vei til og fra skolen, så er grønn mann ganske tungt innarbeide­t. Derfor gir det ingen mening i at det plutselig skal være farlig å krysse en vei selv om det er grønn mann, sier hun.

Evenrud har jobbet i barnehage og opplevd nestenulyk­ker i lignende kryss.

– Ansvaret ligger hos bilføreren. Samtidig er dette også en vanesak. Når du er vant til at grønt lys betyr klart, så kan det være vanskelig å bryte ut av handlingsm­ønsteret. Derfor mener jeg man må endre signalsyst­emet. Da får heller trafikken gå litt mindre effektivt enn at barn og skoleeleve­r skal måtte passere på grønt samti

dig som bilister skal ha «effektivt grønt».

Kan endres

Guro Ranes, avdelingsd­irektør for trafikksik­kerhet i Statens vegvesen, mener det er opp til veieier, altså Oslo kommune, å se på muligheten for å endre trafikkmøn­steret i kryss som er ekstra trafikkfar­lige.

– Jeg kan skjønne denne type kryss kan være litt krevende. Det er særlig i byområder, hvor det er mye trafikk og mange ulike trafikantg­rupper, og hvor det er mye som skjer, at man kan ha ulike regulering­er. Likevel er dette noe du som bilist skal være i stand til å forholde deg til, sier Ranes.

– Hvorfor må det være slik?

– Hvis alle grupper skal ha grønt lys alene, så hadde ikke krysset fungert. Det hadde tatt altfor lang tid, tiden det ville ta for at alle skulle få grønt hadde blitt for lang. Løsningen med at to trafikkstr­ømmer har grønt samtidig er derfor et kompromiss, hvor du kombinerer lysreguler­ing med andre vikeplikts­regler, sier hun.

Ranes mener det til enhver tid må gjøres vurderinge­r om et lyskryss fremstår som trafikkfar­lig.

– Ethvert kryss må løses individuel­t, ingen er helt like. Samtidig kan situasjone­n ha endret seg over tid. Derfor må man hele tiden holde et våkent øye med alle lyskryss for å se om de fungerer slik de var tiltenkt å gjøre. Det er derfor ingen ting i veien for å ta en gjennomgan­g av lyskryss som har nettopp denne varianten. Ikke minst hvis det eksempelvi­s har kommet en skole eller barnehage som ikke var der tidligere, eller trafikkmøn­steret har endret seg etter at krysset ble planlagt, sier hun.

Politiet ønsker å komme i kontakt med flere vitner til selve hendelsen. De er spesielt interesser­t i å komme i kontakt med føreren av en bil som kom i Tråkka sørfra, og som svingte til venstre i Stasjonsve­ien like før ulykken skjedde ca. kl. 16.35 mandag.

 ??  ??
 ??  ?? I dette krysset i Stasjonsve­ien/Tråkka får bilistene og fotgjenger­e grønt lys samtidig. Mandag gikk det galt.
I dette krysset i Stasjonsve­ien/Tråkka får bilistene og fotgjenger­e grønt lys samtidig. Mandag gikk det galt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway