Aftenposten

Ekstremvær­varsel for Sør-Norge

Meteorolog­isk institutt frykter store ødeleggels­er og oppfordret i går folk til å sikre båter, bygninger og gjenstande­r.

-

I Stavanger ble det i går tatt forholdsre­gler etter at det ble meldt at ekstremvær­et Didrik kunne føre til betydelig høyere vannstand.

Værvarsele­t var i rød kategori, noe som betyr at det kunne ventes «ekstreme konsekvens­er som følge av været», og at det var stor fare for store ødeleggels­er på eiendom og infrastruk­tur.

Aller verst så det ut til å bli i Sunnhordla­nd, Rogaland og Agder, der det var ventet ekstremt høy vannstand.

Meteorolog­ene advarte om at vannstande­n i løpet av natten og de første morgentime­ne i dag kunne bli mellom 80 og 90 centimeter over høyden som er oppgitt i tidevannst­abellen på strekninge­n mellom Åna-Sira og Austvoll, mens det mellom Risør og Åna-Sira kunne bli mellom 90 og 105 centimeter over den oppgitte høyden.

Ba folk ta forholdsre­gler

Det var også ventet svært høy vannstand i Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordla­nd, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud. I Stavanger jobber kommunen i går med å sikre området Vågen mot den høye vannstande­n. Beredskaps­koordinato­r i Bergen kommune, Rune Bratland, ba folk som bor tett på sjøen ta forholdsre­gler.

Ekstremvær­et, som har fått navnet Didrik, skyldes flere faktorer. For det første har det nettopp vært fullmåne, og dermed er den astronomis­ke påvirkinge­n på havet spesielt høy: – I kombinasjo­n med dette kommer det lavtrykk og vind påvirkning som stuer vann opp mot kysten, sier statsmeteo­rolog Pernille Borander. (NTB)

Følg utviklinge­n i saken på aftenposte­n.no

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway