Aftenposten

Trekker tilbake påstander om E18s størrelse

«E18-prosjektet har est ut», sa Vikens nye toppolitik­er Tonje Brenna. Nå erkjenner hun at det ikke er korrekt.

- Sveinung Berg Bentzrød

Det var 7. januar at fylkesråds­leder Tonje Brenna (Ap) i Viken varslet at det er høyst aktuelt å trekke Akershus' lånegarant­i til E18-prosjektet. Gjør Viken det, kan det rokke ved fundamente­t for den planlagte veiutbyggi­ngen.

Rett før jul la regjeringe­n frem en finansieri­ngsplan (bompengepr­oposisjone­n) for E18. Ettersom regjeringe­n har flertall på Stortinget kan de kjøre planen gjennom uavhengig av hva som kommer ut av vårens forhandlin­ger om Oslopakke 3, der nettopp E18 er pekt ut som den vanskeligs­te saken. Men om lånegarant­ien trekkes tilbake er situasjone­n en annen.

Da Brenna forklarte hvorfor hun og Viken vil stanse prosjektet slik det er planlagt, argumenter­te hun med at E18-prosjektet hadde est ut. Andre politikere har gitt lignende beskrivels­er av det omstridte gigantpros­jektet.

Brenna la til at nye E18 fremstår som laget for en annen tid, hvor man planlegger et enormt prosjekt og deretter lemper regningen over på bilistene.

Men er det korrekt at E18-prosjektet har est ut?

Ble tvert imot tatt ned

Aftenposte­n har sjekket dette med Statens vegvesen som kategorisk avviser påstanden. Prosjektle­delsen for E18 sier at ram

Jeg burde ha formulert meg mer presist. «Est ut» er upresist. ”

men og løsningene for prosjektet er de Den følsomme filen samme som da planen for veien ble vedHvorfor oppfattet Brenna at prosjektet tatt lokalt i Bærum i 2014. Attpåtil ble dahadde est ut? Et spesielt omstridt punkt i gens E18, som i det nye prosjektet opprinE18-prosjektet er antall kjørefelt. nelig skulle beholdes som firefelts vei, reEt spesielt følsomt tema er en ekstra fil dusert til tofelts vei med lav hastighet og på et stykke av veien mellom Lysaker og flere rundkjørin­ger, etter at Aftenposte­n Ramstadsle­tta, som gir mer plass til vanog andre medier satte søkelyset på gigantlige biler enn veien gjør i dag. Brenna påprosjekt­et før lokalvalge­t i 2015. peker at forliket som partene i Oslopakke Nå sier Brenna: 3 inngikk i juni 2016 tok filen ut av prosjek– Jeg burde ha formulert meg mer pre-tet. sist. «Est ut» er upresist. Hun konstatere­r Men året etter lyttet Stortinget til innlikevel at prisen for nye E18 har økt kraftig. spill fra Statens vegvesen om at det å fjer

– I Oslopakke 3 i 2008 var E18 beregnet ne filen var lite fornuftig. Å skulle sluse å koste 6,9 mrd. for hele strekninge­n fra trafikk fra den planlagte tverrveien i BæLysaker til Asker sentrum. I 2014 hadde rum, Gjønnesdia­gonalen, og trafikken fra utgiftene bare til Bærumsdele­n (Lysakernye E16 ved Sandvika, inn og ut av E18 vilSlepend­en) økt til ca. 15 mrd. kroner, sier le bli uforsvarli­g uten denne filen, sa VeiBrenna. vesenet.

– Vi brukte uker og måneder i forhandlin­gene sist på nettopp denne veien, og den filen, og den løsningen, sier Brenna.

– Staten ved Statens vegvesen var ikke bare til stede under forhandlin­gene. Daværende veidirektø­r ledet forhandlin­gene som konkludert­e med løsningen Veivesenet senere ikke ville ha. Så de opplevde jo på nært hold hvor vanskelig dette var, sier Brenna.

Nettopp slike problemsti­llinger er en viktig grunn til at lokale parter bør inviteres til nye samtaler om hvordan ting kan gjøres, sier hun.

Gale opplysning­er om prosjektet

I Statens vegvesen ser man at det fra tid til annen fremkommer unøyaktige opplysning­er om E-18 prosjektet.

Direktør for styrings- og strategist­aben i Vegdirekto­ratet, Bjørne Grimsrud, ønsker ikke å kritisere noen offentlig. Han sier at han tvert imot setter pris på den offentlige debatten.

– Men vi står klare til å gi korrekt informasjo­n til dem som måtte ønske det, sier Grimsrud.

Fylkesråds­leder Tonje Brenna (Ap) i Viken

 ??  ??
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Her ved Lysaker har dagens E18 tre felt i hver retning. Akkurat hvor mange felt den planlagte nye E18 skal få er et sentralt stridstema. Debatten om antall felt er også en forklaring på påstander om prosjektet som ikke er korrekt.
Foto: Stein J. Bjørge Her ved Lysaker har dagens E18 tre felt i hver retning. Akkurat hvor mange felt den planlagte nye E18 skal få er et sentralt stridstema. Debatten om antall felt er også en forklaring på påstander om prosjektet som ikke er korrekt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway