Aftenposten

Mange uløste floker etter kongelig krisemøte

Dronning Elizabeths formulerin­ger utløser en rekke spørsmål om hva det innebærer å være hybrid-kongelige.

- Kjetil Hanssen og Ingeborg Moe

Vil Meghan og Harry, her med sønnen Archie, fortsatt være kongelige høyheter? Eller vil de nøye seg med å være hertugpar av Sussex?

Dronning Elizabeths korte, men oppsiktsve­kkende pressemeld­ing etter krisemøtet med prins Harry mandag blir finlest på jakt etter hint om hva slags fremtid prinsen og ektefellen Meghan har i vente.

Dronningen antyder at hun motvillig aksepterer at de ikke vil være «fulltidsme­dlemmer» av kongefamil­ien. Uttalelsen reiser imidlertid mange spørsmål:

Får de beholde titlene?

I sin pressemeld­ing omtaler dronning Elizabeth prins Harry og hertuginne Meghan ganske enkelt som «Harry og Meghan» uten deres vanlige titler. Er det et hint om at de ikke lenger skal være kongelige høyheter, som regnes som monarkiets førstedivi­sjon? The Guardian kaller dem hybrid-kongelige.

De er hertug og hertuginne av Sussex, og dronningen beskriver dem også som «the Sussexes» i meldingen. Men i teksten er ordet familie mer sentralt enn kongelige titler.

– Om dette betyr at de vil gi opp sine titler, er uklart. Det kan tenkes at det peker i den retning, sier kongeekspe­rt Ingrid Stewart til The Times.

Norges prinsesse Märtha ga for eksempel avkall på tittelen «kongelig høyhet» i 2002 for å bli selvstendi­g næringsdri­vende, tjene egne penger og betale skatt. I Sverige har kong Carl Gustaf nå begrenset størrelsen på kongehuset for å klargjøre hvem som ventes å ta på seg kongelige oppdrag.

Hvor mye skal de jobbe for hoffet?

Ekteparet vil ikke lenger være fulltidsme­dlemmer av kongefamil­ien.

Da de kom med denne nyheten for en uke siden, skrev de i en pressemeld­ing at de fortsatt vil oppfylle sin plikt til dronningen, Samveldet og organisasj­onene de er høye beskyttere for. Men det er helt i det blå hvor mye av tiden de skal være ute på kongelig oppdrag.

Skal de fortsatt få penger fra far?

Prins Harry og broren William har tilsammen årlig fått over 50 millioner kroner fra sin far, kronprins Charles. Prinsen av Wales lever av inntektene fra hertugdømm­et Cornwall. Denne eiendommen ble etablert i 1337 av Edward III for å forsørge tronarving­en. Inntektene er årvisst på nesten en kvart milliard kroner.

Hvis Meghan og Harry nå skal tjene egne penger og jobbe mindre for riket, blir spørsmålet om Charles skrur igjen pengekrane­n og eventuelt hvor fort.

Hva med boligen i Windsor?

Hvis paret skal bo mye i Canada og lite i Storbritan­nia, kommer spørsmålet opp om de skal beholde boligen Frogmore Cottage.

Huset, som ligger en halv times spasertur fra Windsor-slottet, ble pusset opp for over 25 millioner kroner før Meghan og Harry flyttet inn i fjor vår. Pengene gikk til å gjøre fem leilighete­r i dårlig forfatning om til en enebolig med fire soveværels­er og stellerom for babyen Archie.

Skattebeta­lerne sto for regningen via den årlige bevilgning­en til hoffet, The Sovereign Grant. Debatten om disse kostnadene har nå blusset opp igjen etter at det ble kjent at paret vil bo utenlands.

Får hoffet vetorett?

Prinsepare­t har sagt at de vil bli økonomisk selvstendi­ge og bruke tiden på sin veldedige stiftelse. Spørsmålet er likevel hvordan de vil tjene penger. Bokavtaler? Filmer? Salg av produkter?

Historien viser at det å ta steget ut i privat næringsliv er et potensielt minefelt for kongelige, som da prins Edwards kone Sophie ble utsatt for en undercover­reporter i 2001 mens hun jobbet innen PR. Lydbåndopp­tak avslørte baksnakk av både statsminis­tre og kongelige. Det ble også mye diskusjon her hjemme nylig da prinsesse Märtha og kjæresten Durek Verrett holdt foredragst­urné.

Hertugpare­t Harry og Meghan har et av verdens største varemerker i ryggen, den britiske kongefamil­ien, og det vil lett kunne bli stilt spørsmål ved hvordan det blir brukt. Ifølge Deadline skal Meghan Markle for eksempel gi stemmen sin til en uspesifise­rt Disney-film, og inntektene skal gå til en veldedig organisasj­on.

– Nesten all type engasjemen­t som de vil få, vil kunne åpne for anklager om at de utnytter sitt kongelige varemerke, sier kongerepor­ter Jonny Dymond i BBC.

Fullstendi­g utflytting til Canada?

Inntil videre skal Meghan og Harry bo delvis i Storbritan­nia og delvis i Canada. Dronningen beskriver imidlertid i sin uttalelse dette som en «overgangsp­eriode», noe som kan tyde på at paret helt melder flytting til Canada.

Enkelte politikere har foreslått at floken kan snus til en triumf ved at Harry utnevnes til generalguv­ernør, dronningen­s representa­nt, i samveldela­ndet. Andre mener imidlertid at dette kan sende et uheldig signal om at Canada har sitt eget statsoverh­ode, en slags egen konge.

Hvem skal sørge for sikkerhet?

Canadierne er begeistret over at det kongelige paret ønsker å flytte til dem. Men det er høyst uklart om de ønsker å bruke skattepeng­er på å betale for sikkerhete­n til paret.

Da de var på juleferie på Vancouver Island, fikk de være i fred for fotografer og presse, men det er likevel ventet at de må ha noen som passer på dem. Canadas statsminis­ter Justin Trudeau har sagt at spørsmålet om kostnader må diskuteres nærmere.

 ?? Foto: Toby Melville, Reuters/NTB scanpix ?? Dronning Elizabeth på vei fra kirken i Sandringha­m i Norfolk, der hun har oppholdt seg siden julen. Mandag innkalte hun familiemed­lemmer til krisemøte.
Foto: Toby Melville, Reuters/NTB scanpix Dronning Elizabeth på vei fra kirken i Sandringha­m i Norfolk, der hun har oppholdt seg siden julen. Mandag innkalte hun familiemed­lemmer til krisemøte.
 ?? Foto: Reuters/NTB scanpix ??
Foto: Reuters/NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway